Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet - Dunaszerdahely
Maďarský osvetový inštitút na Slovensku, n.o. | Hungarian Cultural Institute in Slovakia | Dunajská Streda
a CSEMADOK szakmai háttérintézménye

A Tájra fel! vetélkedőről

A Tájra fel! vetélkedőről

A Tájra fel! – Dunán innen, Dunán túl vetélkedő a nagymegyeri felkészítő tanárok szemével


A Nagymegyeri Kereskedelmi Akadémia diákjai
2016. október 7-én rangos eseményen, nemzetközi honismereti versenyen vettek részt Győrben, melyet a Széchenyi István Egyetem Apáczai Csere János Kara, a Győr-Moson-Sopron Megyei Falusi Turizmus Egyesület, a Győr-Moson-Sopron Megyei Értéktár Bizottság, valamint a Felvidéki Értéktár Bizottság hirdetett meg Győr-Moson-Sopron megyei, valamint felvidéki középiskolák számára.
A verseny áprilistól zajlott, amikor is modern eszközök segítségével, QR kódos játék útján regisztrálhattak a csapatok. Az elődöntő során, szeptemberig a diákok fotódokumentációt és egy 4 perces saját, a csapattagok által készített videofilmet készítettek el az általuk meglátogatott helyi értékekről.
Nagy örömünkre az október 7-én Győrben, a Széchenyi István Egyetem Apáczai Csere János Karán zajló döntőbe összesen hat csapat jutott be, köztük iskolánk két hatfős csapata, az Ekomókusok csapata (tagjai: Balogh Alexandra, Bartalos Patrícia, Bertalan Katarína, Bazsó Richard, Mihalovič Dalma, Szeif Virág), akik a kereskedelmi akadémia tanulmányi szak tanulói, valamint a Fantastic M (tagjai: Köles Adrienn, Hajtman Bianka, Czuczor Júlia, Szitási Dávid, Muzsay Márk, Ollé Vivien) fantázia névre hallgató csapata, akik iskolánk regionális idegenforgalmi menedzsment tanulmányi szakán tanulnak.
A vetélkedőn 6 különböző állomáson teljesítették a csapatok az egyes tanszékek által összeállított feladatokat a művészettörténet, vendéglátóipar, természettudomány, irodalom, vizuális nevelés és idegenforgalom témaköreiből. A verseny napját gazdagították a délután megrendezett, szintén pontszerzési lehetőséggel kecsegtető ügyességi játékok, majd az ezt követő táncház is.
A versenyző csapatok szorgos munkáját a szervezők tárgyi jutalmakkal is díjazták. Nagy elismerés járt iskolánk Ekomókusok csapatának, akik 2. helyezést értek el, valamint a Fantastic M fantázia névre hallgató csapatának, akik 4. helyezést értek el, és a zsűri különdíjban részesítette őket. Gratulálunk a versenyzőknek!
Diákjaink a versenynek köszönhetően új baráti kapcsolatokra tettek szert, a versenyre való felkészülés és a feladatok elvégzése során megismerhették Felvidék és Győr-Moson-Sopron Megye nagyjainak alkotásait, építészeti értékeit, népi hagyományait, környezetünk szépségeit, az aktív turizmus lehetőségeit és jellegzetes gasztronómiáját.
Köszönjük a szervezőknek, hogy a csaknem fél éve át tartó kapcsolattartás révén naprakész információkkal segítették a felkészülésünket, köszönjük az érdekes feladatokat, a színes programokat, és a diákjaink versenyen való részvételének lehetőségét.

Ing. Baranyai Angéla, felkészítő tanár

A Magán Szakközépiskola nagymegyeri kihelyezett részlegének 3. évfolyamos diákjai részt vettek 2016. október 7-én a Győrben megrendezésre kerülő Tájra fel! elnevezésű vetélkedőn.
A honismereti versenyt a Széchenyi István Egyetem Apáczai Csere János Kara, a Győr-Moson-Sopron Megyei Falusi Turizmus Egyesülete, a Győr-Moson-Sopron Megyei Értéktár Bizottsága, valamint a Felvidéki Értéktár Bizottsága hirdette és szervezte.
A verseny célja az volt, hogy a fiatalok megismerjék szűkebb és tágabb hazájukat: Győr-Moson-Sopron megye és a Felvidék tájegységeit, művészettörténetét, irodalmát, népművészetét, természeti értékeit, gasztronómiáját és az aktív turizmus lehetőségeit.
A vetélkedő több fordulóból állt. A hat diákból álló csapat, a Megyeri barangolók a QR kódos benevező játék révén regisztrálhattak a versenyre. Ezután Győr-Moson-Sopron megyével kapcsolatos heti kérdésekre válaszolva lehetett pontokat szerezni. Az internetes fordulók során a diákok már készültek a verseny döntőjére is.
A vetélkedő legérdekesebb fordulója a kirándulás volt. Folk Adri, Veres Alexandra, Cseh Viktória, Marton Csaba, Šingliar Vivien és Földes Csilla a dunatőkési Cséfalvay vízimalmot látogatta meg, ahol megtudták, hogyan működött régen a malom. A kirándulásról készült fotódokumentációt feltöltötték a megadott internetes címre azzal a pár perces videóval együtt, melyet Nagymegyer római-katolikus templomról készítettek.
Maga a döntő nagyon izgalmas volt, melyre hat csapat jutott be. A csapatok hat állomáson és tématerületen külön-külön mérték össze tudásukat, és ebéd után az ügyességi játékokon már egymással versenyetek a résztvevők.
Csapatunknak leginkább testhezálló feladat az 1. állomáson volt. Itt ugyanis a vendéglátás volt a téma, amit a mi hotelakadémiás tanulóink ismernek. Egy rövid tesztlap megoldása mellett különféle, a felszolgálás során használt eszközöket kellett felismerni, ami sikerült is nekik.
A következő állomáson puzzle darabokat kellett összeilleszteni, és a kész képet felismerni, melyen Győr-Moson-Sopron megye híres épületei, tájai voltak láthatóak. A Megyeri barangolók majdnem egészében kirakták és felismerték a győri városházát és a pannonhalmi apátságot.
A természettudományi állomáson Győr-Moson-Sopron megye és a Felvidék vízrajzáról, növény- és állatvilágáról készült, képekkel illusztrált feladatlapot kellett megoldani, illetve vaktérképen tájékozódni. Emellett a kullancs helyes eltávolítását is begyakorolta a csapat egy csipesz segítségével.
Ezután az irodalmi állomáson fénykép alapján híres írókat és költőket kellett felismerni, és megnevezni születési helyüket. Majd könnyed tesztlapot töltöttek ki a diákok, melyen játékos feladatok szerepeltek.
A csapattagok éneklésre is adták a fejüket, ugyanis megtanultak egy népdalt ötszöri meghallgatás után. Összekevert népdalokat bogoztak ki, népviseleteket ismertek fel sikeresen, de a vaktérképpel újból bajlódtak egy kicsit.
Az utolsó idegenforgalmi állomáson kellett bemutatni az előre elkészített prezentációt, mely a csapat dunatőkési kirándulását mutatta be. Majd ismét vaktérképen kellett berajzolni Győr-Moson-Sopron megye és a Felvidék híres fürdőit, és ezeket ajánlani, mint érdekes kirándulási célpontot, turisztikai látványosságot.
Mindez időre ment, hiszen egy-egy állomáson maximum 30 perc állt a rendelkezésre a feladatok megoldására.
Az ebéd és az ügyességi játékok után táncház következett, ahol nemcsak meismerték a csapattagok, hanem ki is próbálták a magyar nép táncait.
A díszvacsorára és az eredményhirdetésre a győri Famulus Hotelban került sor. A Megyeri barangolók különdíjban részesültek. A csapattagok nagyon jól érezték magukat, élvezték a számukra egy kicsit szokatlan, de nagyon izgalmas, színes és érdekes vetélkedőt. Ami még nagyon fontos, hogy tanultak is a verseny során.

Huszár Kata, felkészítő tanár

TelepülésNagymegyer [Veľký Meder]
Rövid URL
ID83455
Módosítás dátuma2017. június 15.

Hibát talált?

Üzenőfal