Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet - Dunaszerdahely
Maďarský osvetový inštitút na Slovensku, n.o. | Hungarian Cultural Institute in Slovakia | Dunajská Streda
a CSEMADOK szakmai háttérintézménye

Szüreti hangulatban a 33. Vág-menti Találkozón, Szímőn

Szüreti hangulatban a 33. Vág-menti Találkozón, Szímőn

A Szímői Csemadok legnagyobb rendezvényére a 33.Vág-menti Találkozóra nyolc faluból kaptak meghívást a néphagyományőrző együttesek. Október 1-én a Jedlik ház adott otthont a szürettel kapcsolatos dalok és a környéken még élő népszokások bemutatásának.
Bób János polgármester és Kantár Éva elnök megnyitója után elsőként a Szímői Rozmaring népdalkör kis csapata lépett a pódiumra. Gárdonyi Géza közismert versének: A bor legendájának eléneklésével szerette volna jó kedvre deríteni a közönségét, ami sikerrel járt.. Őket a fiatal citerások követték ugyancsak tréfás dalaikkal. A harmadik műsorszám hozta meg a találkozó igazi jellegét és szüreti hangulatát, amelyről a bényiek gondoskodtak. Eredeti népviseletbe öltözve varázsolták elénk a falujukban még ma is élő szüreti szokásokat, a fennmaradt énekeket, táncokat és tréfás történeteket. Elbeszélésükből megtudhattuk azt is, hogy mikor kezdtek kurta szoknyát viselni a lányok és milyen módon ápolják hagyományaikat a bényi emberek mind a mai napig.
A műsorban fellépő további csoportok is igyekeztek szüreti dalokból választani, mint a Mosonszolnoki MIHE-sek, de legtöbben borról született dalokat énekeltek. A nagykéri férfiak a szőlő finom nedűjének kóstolását is beleszőtték műsorukba, hogy jobb kedvük legyen a daloláshoz. Citerás összeállításokat mutattak be a Szőnyből érkező női éneklőcsoport tagjai valamint a besenyőiek vegyes csapata, akik között a legifjabbak is jelen voltak. Jó hangulatot teremtettek fellépésükkel a Kürtről, Vágkirályfáról és Tardoskeddről érkezett női és férfi éneklőcsoportok valamint a nyugdíjasok helyi szervezetének Búzavirág népdalköre.
A nóta sem hiányozhatott a műsorból, amelyről szintén szímőiek gondoskodtak, Durica Tibor énekes és Hajabács Zoltán zenész.
Értékes kiegészítője volt a rendezvénynek az őszi termékekből készült kiállítás, amit a szervezet tagjai hordtak egybe és az ügyes kezű vezetőségi tagok raktak össze a Jedlik –ház folyosóján. A helyi földműves szövetkezet szőlészetében valamint gyümölcsösében termett ajándék szőlőt és almát is megkóstolhatták a résztvevők és képeken láthatták az ott folyó szüreti munkát.
A jó hangulatú rendezvény a közös vacsora elfogyasztása után táncmulatsággal folytatódott, ahol gazdag tombola várta a közönséget.

TelepülésSzimő [Zemné]
Rövid URL
ID82885
Módosítás dátuma2017. július 17.

Hibát talált?

Üzenőfal