Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet - Dunaszerdahely
Maďarský osvetový inštitút na Slovensku, n.o. | Hungarian Cultural Institute in Slovakia | Dunajská Streda
a CSEMADOK szakmai háttérintézménye

Felhívás

NÉGY HATÁRON ÁT
ERDÉLY, MURAVIDÉK, VAJDASÁG, FELVIDÉK 
VETÉLKEDŐ

 


Információk a regionális döntők előtt

Információk a regionális döntők előtt - kattints

 

FELHÍVÁS

REGISZTRÁCIÓ

DRUKKEREK JÁTÉKA

FELHÍVÁS

Kicsoda? A Kárpát-medencei Közművelődési Kerekasztal alapítói: Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet, Vajdasági Magyar Művelődési Intézet, Magyar Nemzetiségi Művelődési Intézet Lendva, Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület, valamint az NMI Művelődési Intézet és az Erdélyi és a Kovászna Megyei Értéktár Bizottság (lebonyolító: Kovászna Megyei Művelődési Központ)

közösen

Mit csinál? „Négy határon át“ interaktív, honismereti, többfordulós Kárpát-medencei vetélkedőt hirdet a külhoni értékek megismertetéséért és őrzéséért, valamint az értéktárak bővítéséért

Miért?  Azzal a céllal, hogy közelebb hozza a Kárpát-medencei határon túli értékeket, emlékhelyeket, személyiségeket a határon túli régiókban és az anyaországban élő nemzedékek számára.

Hatása… A résztvevőknek e program által megerősödik a nemzeti öntudatuk, új kapcsolatokra tesznek szert, folyamatos közreműködésre vannak késztetve, értékeket őriznek és teremtenek, illetve ismerik meg és fogadják el a másokét.

Célcsoport: a külhoni magyar általános iskolák felső tagozatos tanulói. A vetélkedőre csapatok jelentkeznek, amelyek 3 főből és egy vezető pedagógusból állnak.

A Négy határon át – Vajdaság, Felvidék, Muravidék, Erdély – vetélkedő négy külhoni régióban zajlik, azonos szerkezetben és rendszerben, majd a regionális fordulók győztes csapatai Magyarországon tartják a Kárpát-medencei döntőt, ahol személyesen találkoznak (tervezett helyszín: Lakitelek) és mérik össze tudásukat.

A vetélkedő rendszere, feladattípusai:

A regisztrációkor az alapadatok mellett három más típusú kérdésre is válaszolni szükséges:

  • Találjatok ki egy fantázianevet a csapatotoknak
  • Írjatok egy meseszerű, frappáns, izgalommal teli érdekfeszítő régió/térség/település- bemutatkozót – max. 1800 karakter . (Olyant ahol az érdeklődő arról olvashat, honnan érkeztek; melyek a táj szépségei, a hátrányai, az értékei; kik a híres személyei, kik a jók és kik gonoszok; kik vagytok ti; mivel foglalkoztok; mire vagytok büszkék; mivel/kivel kell küzdeni, mi lesz a jövőben, mi a térség sorsa…? – nem a most olvasott kérdésekre szükséges felelni, de tegyetek fel magatoknak minél több kérdést – mi az, ami érdekelhet egy mesehallgatót…s ne feledjétek – mindezt meseköntösbe kell bugyolálnotok szavakkal. Saját fantáziátok határáig kutakodjatok… és még egy kicsit tovább.
    Jó tanács: Mielőtt nekikezdtek olvassatok el közösen egy mesét, mondjuk Oscar Wilde: A boldog herceg.)
  • Töltsetek fel egy csapatfotót ami utal a fantázianevetekre, régiótokra/térségetekre/településetekre, erre a mail címre: 4hataronat@gmail.com. Amikor küldöd a fotót írd hozzá a csapatneved, illetve melyik régióból érkeztél. (A kép neve legyen azonos csapat nevével.)

Az igényességet díjazni fogjuk.

Amennyiben sikeresen regisztrált egy csapat, akkor megkapja a vetélkedő jelvényét.

A vetékedő fázisai:

  1. Forduló – november 19-25: Virtuális feladatlap. 4×15 kérdés megválaszolása. A csapatok ugyanazokat a kérdéseket kapják, amelyek átfogják a teljes Kárpát-medencét vagyis minden régiót ahonnan vannak vetélkedő csapatok.
  2. Forduló – november 27. – december 11: Feladatok: 2. feladatsor / A Kárpát-medence természeti és épített csodái (örökségei) kvíz,valamint az Érték- és hungarikumkvíz
  3. Forduló – december 12.- január 30. : Helyi értékek feldolgozása (csapatonként 3, amelyek még nincsenek benne a helyi értéktárakban).
  4. Regionális döntő – 2019 február vége: a folyamat és a feldolgozott értékek helyszíni prezentációja, ami összefoglalja a diákok munkamódszerét és élménybeszámolót is tartalmaz egyben.

Országos, anyaországi döntő – 2019 áprilisa: 2-3 csapat juthat tovább régiónként.

Díjak:

Táborozási lehetőség, társasjáték, utalványok, intézetes kiadványok (könyv, CD, DVD,…). A díjak a 4. illetve az 5. fordulóban kerülnek kiosztásra.

REGISZTRÁCIÓ és JELENTKEZÉSI HATÁRIDŐ:

2018. november 10-ig minden csapat kitölti a regisztrációt, amelyet megtalál a következő linken:

Ide kattintva regisztrálj! 

Amennyiben kérdésük merülnek fel, az alábbi e-mail címekre írj:

Erdély: cultcovasna@gmail.com
Felvidék: intezet@csemadok.sk
Muravidék: banffy@mnmi-zkmn.si
Vajdaság: martina@vmmi.org

DRUKKEREK JÁTÉKA – KÖZÖSSÉGBEN AZ ERŐ!

A vetélkedőt segítők (drukkerek) játéka 4 pontban:

1. Válaszolj helyesen a feltett kérdésekre!
2. Add meg az adataidat!
3. Add meg, mit szeretnél nyerni, ha kihúzzák a neved a sorsoláson!
4. Válaszd ki azt az egy csapatot az űrlapon felsorolt, a vetélkedőbe benevezett csapatok közül, amelyiknek szurkolsz.

A drukkerek játékának kitöltésekor minden helyesen válaszoló drukkernek – az űrlapon a kérdések megválaszolása után – esélye lesz ajándékot nyerni (felvidéki árut – muravidéki gyártmányt – erdélyi portékát – vajdasági produktumot), amit saját maga választhat ki. Az ajándékokat a helyesen válaszolók között sorsoljuk ki. A drukkernek a helyes válaszadáson kívül ki kell választani egyet az űrlapon felsorolt, a vetélkedőbe benevezett csapatok közül, amelyet így egy ponttal jutalmaz. A drukker ezzel segítheti kedvenc csapatát, egyéb drukkereket (közösségeket) is szerezhet neki. A drukker-játék iskola-iskola találkozókat, személyi barátságokat is generálhat.

Játékidő: A vetélkedő zárásáig, vagyis 2019. február 8-ig.

Drukkerek játéka – kattints!

1. FORDULÓ

2. FORDULÓ

3. HELYI ÉRTÉKEK GYŰJTÉSE

1. FORDULÓ

I. forduló eredményei

Az első forduló feladatait kiértékeltük. A csatolmányban küldjük az eredményeket, valamint a helyes megoldásokat tartalmazó dokumentumot.
A következő pontozási rendszert alkalmaztuk:
Minden helyes válasz 10 pontot ért, így egy feladatlapon összesen 150 pontot lehetett összegyűjteni (15 kérdés x 10 pont). A négy régió feladatlapjai összesen tehát 600 pontot értek (4 feladatlap x 150 pont).
A helytelen válaszokra nem kaptak pontot a csapatok, ugyanakkor a helytelen válaszok miatt nem is vontunk le pontot a megszerzettekből.

Az első forduló megoldásai – kattints!

Az első forduló eredményei – kattints!

I. forduló kérdései

Az első feladatok megoldására rendelkező idő: 2018. november 19-25.

Kedves Versenyzők! Tisztelt Felkészítők!

A négy határon való eszmei átruccanás ezennel kezdetét veszi! 

Útmutató két pontban:
1. Először töltsétek le a mind a 4 PDF dokumentumot – felvidéki, erdélyi, vajdasági és a muravidéki feladatlapot is –, melyben megtaláljátok a megválaszolandó feladatsort! Minden régió minden feladatsort el kell, hogy végezzen. Bizonyos kérdésekhez képanyag is társul, ezek a segítségetekre lehetnek. Jó tanács: dugjátok össze a fejeteket és kutassatok – társaitokkal és társaitoknál, tanároknál, más szakembereknél, könyvekben és online.

Az I. forduló 4 online-kutatós feladatsora immáron a rendelkezésetekre áll, az alábbi gombokra kattintva pdf formában megtekinthető, illetve letölthető:

Erdélyi feladatlap – kattints!

Felvidéki feladatlap – kattints!

Muravidéki feladatlap – kattints!

Vajdasági feladatlap – kattints!

2. Amikor véleményetek szerint megfejtettétek a 4×15 kérdést, válaszaitokat töltsétek fel a vetélkedő online rendszerébe. A rendszer egy online űrlap, mely november 19-e és 25-e között fogadja a válaszaitokat. Az online űrlap a csemadok.sk oldalon a következő útvonalon lesz elérhető: Aktuális → Pályázatok, vetélkedők → Négy határon át – vetélkedő.

A 4 online-kutatós feladatsor űrlapjai az alábbi gombokra kattintva kitölthetők:

Erdélyi online űrlap – kattints!

Felvidéki online űrlap – kattints!

Muravidéki online űrlap – kattints!

Vajdasági online űrlap – kattints!

Kérdéseitekkel bátran forduljatok a régiós koordinátorokhoz!

Erdély: Szőts Zsuzsanna, szotszsu@gmail.com, +40757047715
Felvidék: Huszár László, huszar.laszlo@csemadok.sk, +421905358529
Muravidék: Štampah Miha, miha.stampah@gmail.com, +386 40 653 311
Vajdaság: Virág Kiss Anita, viragkiss.anita@vmmi.org, +381 69 56 52 800

2. FORDULÓ

I. és II. forduló összesített eredményei

Az I. és II. forduló összesített eredményei – kattints!

A második forduló megoldására rendelkező idő: 2018. november 27. – december 11. (kedd).

Figyelem! Határidő módosítás a 2. fordulóban: 2018. november 27. – december 11. (kedd) 100%

Feladatok: Mondd, írd, fotózd, videózd, üzenj, alkoss! / A Kárpát-medence természeti és épített csodái (örökségei) kvíz /  Érték- és hungarikumkvíz feladatok megfejtése

Útmutató, letölthető pdf-ben

Mondd, írd, fotózd, videózd, üzenj, alkoss! – letölthető pdf-ben

Kárpát-medence természeti és épített csodái (örökségei) kvíz – letölthető pdf-ben

Kvíz – Kárpát-medence természeti és épített csodái (örökségei)

Érték- és hungarikumkvíz

3. HELYI ÉRTÉKEK GYŰJTÉSE

A vetélkedő 3. fordulójában a diákoknak helyi értékek felkutatása és feldolgozása lesz a feladatuk, melyeket fel is kell terjeszteni a régiós értéktárakba. Minden csapatnak 3 olyan értéket kell találnia, amelyek még nincsenek benne a helyi értéktárakban.
Játékidő: 2018. december 12-  2019. január 31.
Pontszám: értékenként 30 pont, összesen 90 pont.

Útmutató a 3. fordulóhoz

Útmutató a 3. fordulóhoz – kattints!

A régiós értéktárak a következő linkeken elérhetők, itt lehet ellenőrizni, szerepel-e már az érték az értéktárban, valamint ötletadó is lehet a munkához:

Erdélyi Magyar Értéktár – kattints!
Felvidéki Magyar Értéktár – kattints
Muravidéki Magyar Értéktár – kattints!
Vajdasági Magyar Értéktár – kattints!

A felkutatott értékek beküldésének módja:

• Az erdélyi csapatoknak az erdélyi értékeket a csatolt dokumentumba kell bevinni egyesável, majd a cultcovasna@gmail.com villámpostacímre kell elküldeni. Kérjük, a 3 érték adatát tartalmazó 3 dokumentumot egy e-mailben küldjék el!

Javaslattételi űrlap – Erdély – letöltés itt!

• A felvidéki csapatoknak a felvidéki értékeket a következő honlapra kell feltölteni, s itt is kell beküldeni:

Feltöltés a Felvidéki Magyar Értéktárba – kattints!

• A muravidéki csapatoknak a muravidéki értékeket a csatolt dokumentumba kell bevinni egyesével, majd a 4hataronat@gmail.com villámpostacímre kell elküldeni. Kérjük, a 3 érték adatát tartalmazó 3 dokumentumot egy e-mailben küldjék el!

Javaslattételi űrlap – Muravidék – letöltés itt!

• A vajdasági csapatoknak a vajdasági értékeket a következő honlapra kell feltölteni, s itt is kell beküldeni:

Feltöltés a Vajdasági Magyar Értéktárba – kattints!

FONTOS!
Minden esetben a javaslattevő nevéhez a csapat nevét írják be, a kapcsolattartó adataihoz pedig a felkészítők adatait várjuk!
Mintát, azaz kitöltött javaslattételi űrlapot mindenki a saját régiós kapcsolattartójánál igényelhet.

 

 


NÉGY HATÁRON ÁT – VETÉLKEDŐ