Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet - Dunaszerdahely
Maďarský osvetový inštitút na Slovensku, n.o. | Hungarian Cultural Institute in Slovakia | Dunajská Streda
a CSEMADOK szakmai háttérintézménye

A felsőszeli Rozmaring vegyes éneklőcsoport

A felsőszeli Rozmaring vegyes éneklőcsoport

A csoport 1979-ben alakult és azóta töretlenül működik. Az akkori fiatalokból és a középkorosztályból áll össze a gárda, tehát a 45-75-ös korosztály a döntő. Eleve vegyes kari felállásban léteztek, a férfiak a 90-es évek derekán szerepeltek önállóan egy ideig, 1993-ban a Tradíció 93 nevet viselő hanghordozót (kazettát) készítettek velük Budapesten. 2010 óta önállóan énekelnek a férfiak, azóta rendszeres résztvevői a műsoros esteknek és a Bíborpiros szép rózsa népdalversenynek is.
A fiatalabb korosztály bevonása a csoport munkájába nem egyszerű, hiszen vagy tanulnak, vagy a mindennapi munka lehetetlenné teszi a teljes értékű próbákat. Még ha itt-ott ellátogatnak is a próbára, örülnek, de a fellépésekre már nehezebb időt szakítani. Az 50-es korosztály szintén nagyon aktív, tehát dolgoznak, így kevés a reményük a fiatalításra. A fiatalokat még az iskolás éveik alatt be lehet vonni a csoport munkájába, de amint elballagnak, megszűnik a kapcsolat is velük. Volt próbálkozás és fiatalabbakból összeállt egy csoport régebben, az Árvalányhaj, akik Budapesten megkapták a Vass Lajos Nagydíjat is 2007-ben, de a körülmények úgy alakultak, hogy a legjobb jószándék mellett sem tudtak már együtt énekelni.
A Rozmaring és a férfi kar rendszeresen fellép a farsangi Nótaesten, immár 34 éve, a március 15-i megemlékezésen, a népzenei találkozókon itthon és a környéken, falunapi műsorokon, szüreti ünnepségen, fesztiválokon, baráti meghívásoknak tesz eleget a régióban és külföldön is. Gyakran járnak a testvérfalunkba, Darnózselibe (Magyarország) és viszont jönnek ők is. Karácsonyi koncerteket szerveznek, adventi készülődésben is részt vesznek műsorukkal. A Tavaszi szél vizet áraszt népdalversenyeken mindig jelen voltak, míg azokat a Csemadok szervezte. Az egyik legszebb ünnep, amikor a Bíborpiros szép rózsa megmérettetésen találkoznak a többi énekessel. 2004 óta járnak Bécsbe a Szent István ünnepségre, előtte többször vettek részt a budapesti Régiók találkozásán a Magyarok Házában. Ősszel az 56-os forradalom évfordulóján is műsort adnak. 2009 óta a Rozmaringok Országos Találkozójára is járnak, mely kétévente kerül megrendezésre mindig más helyszínen. Így bejárják az országot és barátokkal is találkoznak. Képviselik a mátyusföldi magyarság kulturális örökségét. Részt vesznek a járási és regionális népzenei fesztiválon, illetve minden más a Csemadok által szervezett rendezvényen, például borversenyeken, nőnapi műsoron, citeratalálkozón, évzárón, kiállításmegnyitón, és tematikus műsorokon is, mint a kukoricafosztás hagyományának bemutatása.
A Bíborpiros Szép Rózsa népdalversenyen a Rozmaring 2014-ben ezüst koszorús lett, a férfiak pedig a kiemelt arany koszorúval képviselték a régiót Budapesten a Vass Lajos Népzenei versenyen, ahol megkapták a Nagydíjat. 2016-ban ismét kiemelt arany koszorúsak lettek az országos döntőn. Legemlékezetesebb meghívás számukra az erdélyi turné volt 1996-ban, ahol 3 fellépésük volt és megismerkedtek a székelyek mentalitásával, kultúrájával. Legfontosabb fellépést nehezen tudnak kiemelni a számos bemutatkozásból, de talán a 2006-os Dél-Komáromban tartott Kitelepítettek V. Országos Találkozója a Monostori Erődben ilyen volt. A faluban működő csoportok a legkisebbektől a felnőttekig ellátogattak a rendezvényre, úgy mint a Magyarországra kitelepítettek is. A község volt a rendezvény díszvendége. Hasonlóan fontos volt számukra a bécsi Szent István-székesegyház mellett énekelni. Legfontosabb azonban mindig az aktuális megmérettetés, tehát a népdalverseny válogatója, elődöntője és a döntője.
A csoport vezetőjeként szerettem volna az énekelni szerető embereket összefogni, hogy az egykori kórusnak legyen folytatása. Ez részben sikerült is, hiszen eleinte kórusműveket énekeltek. Az 1989-es változás után a nagy „szabadság” és a demokrácia adta új lehetőségek nem kedveztek a kórusnak, sokan kimaradtak, mert a munka nem tette lehetővé ezt a szabadidős tevékenységet. Ekkor kellett váltani és a népdalok felé fordulni. Céljuk a népdalok éltetése, népszerűsítése, a hagyományok ápolása, a fiataloknak átadni a népdalok szeretetét, ismeretét. A műsoraikon a magyar népdal a főszereplő és ehhez jó közösséget is sikerült kialakítani az évek során. Mindig az éppen előttük álló fellépésre készülnek, illetve a tavaszi ünnepre, a Bíborpiros szép rózsára, a nyári kulturális fesztiváljukra, s nem utolsó sorban a jubileumra, a 40 éves énekkari megemlékezésre, melyre 2019 novemberében kerül sor. Ősszel ismét lesz Rozmaringok Találkozója Hárskúton, oda is szeretnének eljutni, a szüreti felvonulás és a műsoros est is kedves program számukra, a többi meghívás pedig idővel érkezik. Tennivaló mindig akad.

A csoport vezetője: Mészáros Magdolna

TelepülésFelsőszeli [Horné Saliby]
Rövid URL
ID107608
Módosítás dátuma2019. március 7.

Hibát talált?

Üzenőfal