Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet - Dunaszerdahely
Maďarský osvetový inštitút na Slovensku, n.o. | Hungarian Cultural Institute in Slovakia | Dunajská Streda
a CSEMADOK szakmai háttérintézménye

A füleki együttes még gyerekcipőben jár, hiszen 2017 őszén alakult, azóta működik töretlenül. A tagok kéthetente gyűlnek össze próbálni a tagok, akik heten vannak, hét lány az alapiskola alsó tagozatából.
A fiatalok bevonása a munkába, azt leszámítva, hogy a lányok fiatalok, nem egyszerű számukra. A jelenlegi tagok egyben a Rakonca táncegyüttes tagjai, a népzenét és népdalokat ott szerették meg, tudatosan igénylik a továbbfejlődést, hogy ne csak táncolni, de énekelni is jobban tudjanak.
Az énekegyüttes egy év alatt 12 városi rendezvényen szerepelt, versenyen egyelőre nem vettek részt.
A csoport célja elsősorban a népdal hiteles tolmácsolása, szűkebb pátriájuk dalkincsének megismerése, ezeken keresztül néprajzi ismeretekre szeretnének szert tenni. A vezető személyes célja, hogy értékelni tudják az eddig gyűjtött archív felvételeket, és bebizonyítsuk, igenis a 21. században is van helye a népdalnak. A töretlen működés mellett rejtett szándékuk, hogy a lányokból a jövőben hozzáértő, igényes népdaloktató, együttesvezető váljon, tehát nagyon fontos az ilyen utánpótlás-nevelés. A közeljövőben pedig szeretnék kipróbálni a zenekar által kísért éneklést, a Galáris Énekegyüttessel egy hanghordozó kiadását tervezik.

A csoport vezetője: Varga Lia

TelepülésFülek [Fiľakovo]
Rövid URL
ID107614
Módosítás dátuma2019. március 7.

Hibát talált?

Üzenőfal