Miért rövid a búzakalász?

Fullscreen Mode

Megjegyzés:
A második mondának motivuma szintén Isten haragja, amiért nem becsüli meg az ember eléggé a kenyeret. A kenyér megbecsülése különben sajátossága a népnek. Mielőtt megszegné, hátára késével keresztet rajzol, ha egy falat lehull a földre, megcsókolja (az asszonynépség) és tűzre veti, éjszakára nem hagyja odakünn heverni, de elzárja: „hadd pihenjen szegényke” – mondja. Nagyon undorító ugyan az a mód, amely a kenyér megszentségtelenítését tünteti föl, de annál inkább érthető ebből az a nagy fölháborodás, amely az Úrban támad. A népnél a drasztikus elem különben is igen gyakori, sőt hétköznapi. Épp ezért nem ütközhetünk meg rajta ebben az esetben sem. Mária nevének nagy hatalmat tulajdonít a palócz nép és ennek kultusza még most is igen kedves és nagyon általános. (Változatát, s irodalmát lásd. dr. Sebestyén: Dunántúli gyűjtés, 478. és 598. 1.) Miért kicsiny a búza feje? (Változatát 1ásd. Arany-Gyulai, I. köt 493. I.)
A gyűjtés helye: Felső-Ipoly mente, a település meghatározása nélkül.
Eredeti cím: Miért kicsiny a búza feje?