Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet - Dunaszerdahely
Maďarský osvetový inštitút na Slovensku, n.o. | Hungarian Cultural Institute in Slovakia | Dunajská Streda
a CSEMADOK szakmai háttérintézménye, a Felvidéki Magyar Értéktár kezelője

Négy határon át

Szerk.: Négy határon át

Főszerkesztő: Virág Kiss Anita
Szerkesztők: Böröcz Lívia, Huszár László, dr. Rancsó Andrea, Stampah Miha, Szőts P. Zsuzsa, Virág Kiss Anita
Tördelő és arculattervező: Solaric Doris
Háttérintézmények:
– Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet, Dunaszerdahely
– Kovászna Megyei Értéktár, Sepsiszentgyörgy
– Magyar Nemzetiségi Művelődési Intézet, Lendva
– NMI Művelődési Intézet Nonprofit Közhasznú Kft., Budapest
– Vajdasági Magyar Művelődési Intézet, Zenta

2019 júniusa

Fullscreen Mode

Kedves Olvasó!
Mikor játszottál utoljára igazán jót? Mennyire ismered a saját lakóhelyed? Tudod-e a környezetedben lévő régi, letűnt korokat idéző valamikori szép épületekről, hogy milyen funkciót töltöttek be régen? Ismered-e a környezeted egyediségét, sajátosságait? Felismered-e az (eszmei) értékeket körülötted?
Mennyire ismered a határon túli magyar régiók életét, környezetét?
Annyi minden van körülöttünk, ami mellett nap mint nap elsétálunk úgy, hogy nem is tudjuk, milyen csoda lakozik benne: legyen az egy növény, egy rendezvény, egy személy, egy ingatlan, természeti képződmény vagy tárgy.
A Négy határon át vetélkedő ezeknek a csodáknak a felfedezése miatt jött létre: azért, hogy észrevegyük a hétköznapiban a különlegest, hogy előhozza a fiatalból és a felnőttből egyaránt a világra való rácsodálkozás képességét. Hogy megmaradjon bennünk a gyermeki kíváncsiság és az alkotókedv.
Olyan vetélkedőt álmodtunk meg, amely – amellett, hogy felhívja a fiatalok figyelmét a szűkebb és tágabb környezetükre – együttműködésre sarkall, kihívásokat állít eléjük, élményeket és barátságokat ad. A részt vevő csapatok próbára tehették tudásukat, képességeiket, kreativitásukat, s ezáltal személyes élményre, megélésre, tapasztalat- és ismeretszerzésre tehettek szert. A vetélkedőben egyaránt fellelhető volt a szabadtéri nevelés, az emberközpontú pedagógia és a játékpedagógia. A gyerekek megtapasztalhatták a flow-élményt – amit olyankor élünk meg, ha valamiben teljes lényünkkel benne vagyunk,
amire sok energiánkat bele kell fektetni, de tudjuk, hogy képesek vagyunk megcsinálni, s mindeközben önmagunkkal is teljes mértékben tudunk azonosulni. Olyan feladatokat terveztünk, amely kihasználta a korosztály képességeit, de még megoldható volt számukra, ugyanakkor tényleges erőfeszítést igényelt tőlük. A változatosan szervezett tevékenység-központú foglalkozások pont erre teremtettek lehetőséget. A flow-élményszerzés sikerességét mutatja az is, hogy a csapatok nagy része – a sok és nehéz feladat ellenére – ismét részese akar lenni ilyen élménynek.
így kutattunk hát mindannyian értékek után, így ismertük meg a Kárpát-medencét a fél éven át tartó, négy határon átívelő vetélkedő keretein belül. Tapasztalatot adtunk, kaptunk és szereztünk magunknak.
A kiadvány ennek menetét igyekszik bemutatni a teljesség igénye nélkül.
Virág Kiss Anita, főszerkesztő

A Négy határon át című projektet és az azonos nevű vetélkedőt a 2018-as évben találták ki a már több évtizede sikeresen közreműködő határon túli és belüli magyar kulturális és közművelődési intézetek – a Kárpát-medencei Közművelődési Kerekasztal alapítói (a Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet, a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet, a Lendvai Magyar Nemzetiségi Művelődési Intézet, az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület és az NMI Művelődési Intézet) – , melyek folyamatosan új kihívásokat és platformokat keresnek az együtt- és közreműködésre. Ezek az intézmények azon dolgoznak, hogyan s miképp tudnának minél több értékes programot megvalósítani, lehetőségeket teremteni a különböző közösségeknek és egymásnak, valamint ezeken érdemben részt is venni, s ily módon fejleszteni kulturális téren a Kárpát-medencét.
Egyfajta motorjai a régióik kulturális közéletének. A legtöbbször különböző konferenciák, találkozók, ünnepélyek által sikerül találkozniuk. Viszont van több, kifejezetten fiataloknak szóló és őket megszólító „történet” is. Ilyenek például a nyári táborok. Az intézetek közreműködésének jóvoltából a 100 éve elcsatolt területeken élő fiataloknak lehetőségük nyílik részt venni olyan táborokban, amelyeket egy-egy intézet szervez. Most a folyamatosságon próbáltunk fejleszteni, oly módon, hogy a fiataloknak év közben is legyen lehetőségük találkozni, tanulni, és megismerkedni saját, illetve társaik régiójával. Ennek apropójából találtuk ki és szerveztük meg a Négy határon át interaktív, honismereti, többfordulós Kárpát-medencei vetélkedőt, amely a teljes 2018/2019-e s iskolaéven keresztül tartott, és aminek a fődíja történetesen egy tábor. A fiatalok a vetélkedő által mélyrehatóbban megismerik a külhoni értékeket, valamint részt vesznek az értéktárak bővítésében is – minden vetélkedőhöz kapcsolódó tevékenységnek hatása van a kis és nagy közösségre.
Stampah Miha, pedagógus

Tartalomjegyzék:
3 Előszó
5-9 Így kalandoztunk négy határon át
11 A játékösztön
13 Közösségben az erő!
15-17 Kihívás és kísérlet
19-21 Akik belevágtak a kalandba
23-75 A versenyző csapatok meséi
23-41 Erdélyország a talpunk alatt
43-57 Felvidéki barangolás
59-60 Muravidéki túra
63-75 Vajdasági kalandozás
77-89 Próbáld ki magad te is!
91-95 Összegyűjtött értékek a Kárpát-medencében
97 Ilyennek látták ők

KategóriaEgyéb kiadványok
Műfajhelytörténet
Év2020
KiadóElektronikus publikáció
Rövid URL
ID118184
Módosítás dátuma2020. február 3.

Hibát talált?

Üzenőfal