Virágok vetélkedése (Vetélkedik egybe, háromféle virág)

Vetélkedik egybe, háromféle virág,

Engemet leszëdnek, bokrétába kötnek,
Büszke legényeknek, kalapjukhoz tësznek.

TelepülésAlsóbodok [Dolné Obdokovce]
HozzászólásVIRÁGOK VETÉLKEDÉSE

Eredete a középkori certamen (versengés, vita) műfajban kereshető. A középkori költészetben a vetélkedő-ének önálló műfaj volt. A virágok vetélkedése ennek csak egy része, amely a virágszimbolikájú költészetbe illeszkedik szervesen. A kutatók véleménye szerint a Virágok vetélkedése, mely csak fenntartással nevezhető balladának, a latin vágáns (diák) költemények elnépiesedett változata. A zoborvidéki falvakban a szentiváni tűzugráskor énekelték. A gímesi változatok ereszkedő 5 (5) 1, vagy 5 (1) 1 kadenciáju refrénes dallamok. Dallamvariánsa a szintén szentiváni, és szintén refrénes „Mely magas volt a fa” kezdetű párosító dallam. Az egerszegi dallam típusáról Dobszay László katalógusában /1/ a következőket írta: „A régies pentachord dallamok egyik legelterjedtebb típusába tartozik, melynek középkori eredetét a zenei jegyek éppúgy alátámasztják, mint a hozzá kapcsolódó szövegek.”
Az MTA Zenetudományi Intézetének Népzenei Adattárában 17 változata található /2/, amelyből 11 Nyitra vidékéről származik, 1 Pest vármegyéből, 5 pedig Erdélyből. A Nyitra megyei változatok a Szent Iván-napi tűzugrás szokásához kapcsolódnak, amelyeket nyomtatásban is publikálták. /3/ A legkorábbi ép feljegyzése 1854-ből való /4/, amely a koloni szentiváni tűzugrás szokásának az ismertetése.

/1/ Dobszay László: A magyar népdaltípusok katalógusa, III (B) 38, 375. o.
/2/ Vargyas Lajos: A magyar népballada és Európa, <0em> Budapest, 1976., 575. o.