Széles a Tisza magas a partja

1. Szélës a Tisza, magas a partja,

Ëz a Mari jár utána, rétës-bélëst hord utána,
Ëz csak a lëjány.

MűfajFelnőttek népdalai / párosító
TelepülésBéd [Bádice]
HozzászólásAz egész nyelvterületen elterjedt dallamtípus. A Nyitra-vidéki kutatások során, még négy változata került elő. (Menyhe, Nyitranagykér, Béd 2) A MNT IV. kötetében is számos dúr és moll változata van. Vargyas Lajos: A magyarság népzenéje című összefoglaló munkájában egy gímesi változatát közli.17 „Az egyik legnagyobb múltú és legelterjedtebb heterometrikus forma a klasszikus verselésből ismert sapphoi versszak, amit általában szaffikusnak emlegetnek. Ezt a formát már a középkorban himnuszokban is alkalmazták. Jelen példában a szótagszámban (10, 10, 8+8, 5). Az utolsó rövid sor a biztos eligazító a középkori és reneszánsz formák későbbi, sokféleképpen átalakult folytatása között. Az eredeti versszak a maga teljes felépítésében reneszánszkori ritmizálásnak nyomaival maradt fenn a reformátusok karácsonyi köszöntésében, ahogy az Abaúj megyei Ájban kántáltak vele.”
Adatközlőözv. Fülöp Imréné Gaál Mónika
Módosítás dátuma2011. július 11.