Ki lovai vannak a nagy hegyek alatt

1. Ki lovai vannak a nagy hegyek alatt,

Selëm sára, jó Magyar Ilonának,
Haja felő gyöngykoszorú, gyöngy.

MűfajFelnőttek népdalai / párosító
TelepülésZsére [Žirany]
HozzászólásSzent-Iván nap („Virágos” Szent János napja) a nyári napforduló, az emberiség épp oly ősi ünnepe, mint a téli napforduló és vele kapcsolatos szokások. A tűzugrás tisztító jellegű szokásával a párok összeéneklése is együtt jár.34 Manga János 1937-ben, Zsérén jegyezte föl Rácz Magdolnától (később Andraskó Jánosné) a szokás menetét. „A lányok az alsó faluvégen Szent Iván napján, továbbá előtte való szombat és vasárnap este, napnyugata után, kb. 10 órakor rakják a tüzet abból a májfából, melyet május első vasárnapjának virradójára kaptak szeretőiktől, mert az ‘szerelmesfa’. Amikor már lánggal ég a tűz, a következő énekkel, a felső faluvégtől kezdve az alsó faluvégig, majd a másik soron az alsó faluvégtől kezdve a felső faluvégig, sorban kiéneklik a leányokat a szeretőikkel együtt: – Ki lovai vannak a nagy hegyek alatt... Az a leány, aki sorra kerül, átugorja a tüzet. A legények is ott vannak ilyenkor, és az a legény, akinek nem tetszik az a leány, akivel kiéneklik, szétrúgja a tüzet, de a lányok megigazítják, és tovább folytatják az éneklést, amelybe mindig más leány és legény nevét iktatják, mindaddig, amíg az összes leányok sorra nem kerülnek. Amikor a kiéneklést, illetve a kiénekelt leányok a tűz átugrását befejezik, az ‘Ahol a nap nyugszik dal eléneklésével mennek haza.’ ” 35 Szent-iváni ének. Mikor szokták ezt énekelni? „Ezt ínekelik mikor íg a nagytűz, és akinek ínekelik a nevit, az ugorja át először, a jány. És utána meg a legíny. Akinek ínekelik a nevit. Sok legínyt, sok jányt. Amikor egymás után kiínekelik az egész falu lányét, az egisz falu legínyit, azután utoljárë, amikor egy legíny a tüzet szíjjel rúgja, akkor íneklik ezt: Koppan gyivó, mogyoró, ez a Béla nagyfejű levél alatt.”
AdatközlőFöldesi Ferencné Elgyütt Ilona
Módosítás dátuma2011. július 12.