Felvirradt a végző napja végre valahára

1. Felvirradt végző napja, végre valahára.

MűfajFelnőttek népdalai / jeles napok
GyűjtőNagy Iván
MegyeGyőr
TelepülésBalony [Baloň]
HozzászólásAz aratás végén a koszorút ünnepélyesen, énekelve vitték a gazda házába, amit kis ceremónia közepette adtak át.. „Behoztuk a földnek a termísit. Fogadja szeretettee, váljík egíssígükre... Mindëgyikkee kezet fogott, köszönte. …Kinátok bennünköt pálinkávú, mivee. Aztán ugyi ők is ittak. Aztán mink kimëntünk kocsivaa a majorba, Jákéromba. Aztán ők is kigyöttek vacsorára oda. Aztán, ugyi ők vótak, ameddig vótak, mikor megunták, ők hazagyöttek. Mink meg maradtunk, mulattunk tovább.” (Penténé). A hajnalig tartó mulatáshoz, tánchoz saját maguk szolgáltatták a zenét (citera, harmonika, esetleg Miléniumból duda).
AdatközlőPente Teréz
CímErősíteni szíveket