Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet - Dunaszerdahely
Maďarský osvetový inštitút na Slovensku, n.o. | Hungarian Cultural Institute in Slovakia | Dunajská Streda
a CSEMADOK szakmai háttérintézménye

Magyar állami kitüntetés Görföl Jenőnek és Mokos Attilának

Magyar állami kitüntetés Görföl Jenőnek és Mokos Attilának

Magyarország Köztársasági Elnöke a nemzeti ünnep alkalmából a Magyar Érdemrend Lovagkeresztje állami kitüntetést adományozta Görföl Jenőnek, a Csemadok országos titkárának a szlovákiai magyarság megmaradását, összetartását elősegítő a Szlovákiai Magyar Közművelődési Szövetség (Csemadok) szervezetében végzett önzetlen közösségi munkájáért és Mokos Attilának a felvidéki magyar színjátszás terén betöltött szerepéért, kiemelkedő színészi alakításaiért. Az állami kitüntetéseket Czimbalmosné Molnár Éva nagykövet asszony adta át a kitüntetetteknek a pozsonyi Magyar nagykövetség épületében 2015. március 16-án.

„Kisebbségben élni nem könnyű dolog, mindennapi küzdelem a megmaradásért, az anyanyelv és kultúra megőrzése mindennapos feladat. Szeretném megköszönni mindannyiuknak mindazt, amivel hozzájárulnak a felvidéki magyarság megmaradásához” – fogalmazott a nagykövet asszony a kitüntetések átadása előtt hozzáfűzve, „Önök természetesen egy közösséget képviselnek, s ez a kitüntetés Önöknek szól ugyan, de részben annak a közösségnek is, ahol Önök élnek és dolgoznak.”
„Ez a díj az egész Csemadok-tagságnak szól” – nyilatkozta Görföl Jenő a kitüntetés átvétele után. „Éppen azon gondolkodtam közben, hogy a színész, ha kimegy a színpadra, mindig magára van utalva, mi viszont a kollégáim bármelyikével megszakadhatnánk, ha nem állna mögöttünk a választmány, az alapszervezet, a Csemadok tagsága. Minden eredményünk közös eredmény, ezért tényleg úgy gondolom, hogy ez a kitüntetés az egész Csemadok megbecsülése” – mondta Görföl hozzáfűzve, nagyon kevés olyan pálya van, ahol az ember kisebbségben az anyanyelvén dolgozhat, a Csemadok egyike ezeknek.
„Az elismerés és a kitüntetés, úgy gondolom, hogy az egész színházunknak szól” – jelentette ki Mokos Attila a kitüntetés átvétele után. Mint mondta, nagy köszönet ját a színház alapítóinak is, akik közül sokan már nincsenek velünk, de nekik köszönhetően van és létezik még ma is hivatásos színjátszás a felvidéken. „És Déryné szekere azért fut, néha kicsit megzökken, de ezek az elismerések is erősítenek bennünket abban, hogy ezt a szekeret tovább kell tolni” – fogalmazott Mokos.
A kitüntetések átadását Berényi József, a Magyar Közösség Pártjának elnöke és Bárdos Gyula, a Csemadok országos elnöke is megtisztelte jelenlétével. Az ünnepséget a Miloš Ruppeldt zeneiskola növendékeinek köszönhetően rövid kultúrműsor is gazdagította, Papp Zsuzsa, Kiss Regina és Vicián Anna közreműködésével.

Méltatások:
MOKOS ATTILA
Színházi pályáját 1984-ben kezdte a kassai Thália Színházban segédszínészként, majd 1989-ben felvették a pozsonyi Színház és Filmművészeti Főiskolára, ahol jelentős szakmai sikereket érnek el osztálytársaival különböző nemzetközi színházi fesztiválokon. 1993-ban a főiskola elvégzésével egy időben a Komáromi Jókai Színházhoz szerződik, vizsgaelőadása Beumarchais Figaro házassága c. előadása volt, ahol Figaro szerepét alakította. Rövid időn belül a társulat meghatározó színészegyéniségévé válik, s jelentős főszerepeket játszik el, mert a rendezők, s a színház művészeti vezetése felfigyel sokoldalú színészi alkatára.
Az a fajta színész, aki három mondatot is képes főszereppé gyúrni, ugyanakkor elbír a hátán egy egész előadást. Ezért is van talán, hogy pályája a nagy lélegzetű főszerepek és a kis karakterek váltakozásának ritmusában épült. Jelentős szerepek tucatját játszotta el, komikus és tragikus hősöket egyaránt. Alkata és színészi eszköztára elsősorban az értelmiségi hősök és antihősök vergődésének bemutatására teszi alkalmassá.
Bonyolult színészi eszköztára segítségével árnyalt módon fogalmazza meg a szerep belső dilemmáját. Így az általa alakított negatív színpadi figurák zavarba ejtően emberivé és szerethetővé vállnak, ugyanakkor a pozitív karakterek sem csupán egy szetereotípia szerint épülnek fel, hanem kapnak egy-egy olyan gesztust, vagy tulajdonságot, amely emberileg hitelesíti őket. Remek színpadi humorérzékkel rendelkező színész, humorára az ironikus megkérdőjelezés jellemző, komikus alakításai is többnyire erre épülnek: egy-egy helyzet, vagy karakterjegy megkérdőjelezésére.
A főiskoláról való visszatérésétől napjainkig közel hetven szerepet játszott a Komáromi Jókai Színházban, ennek kétharmada főszerep. Színészi munkája mellett jelentős részt vállalt a színház működtetésében is. Az elmúlt években a szlovák filmes alkotók is felfigyeltek érdekes színészi alkatára, kisugárzására, több filmben is főszerepet játszott.

A felvidéki magyar színjátszás terén betöltött szerepéért, kiemelkedő színészi alakításaiért a Magyar Érdemrend Lovagkeresztje állami kitüntetésben részesült.

GÖRFÖL JENŐ
1974 márciusától a Csemadok munkatársa, különböző tisztségeket töltött be napjainkig a szervezetben. 1974 májusa és 1975 februárja között a Csemadok Galántai Járási Bizottságának instruktora, majd 1979 májusáig a Csemadok KB szervezési osztályának tisztségviselője. 1979-1990 a Pozsony-vidéki Járási Bizottság titkára. 1990-1994 az Együttélés Politikai Mozgalom szervező titkára, a Csemadok Országos Tanácsának titkára és a Pátria Rádió szerkesztője. 2003. március 31-től a Csemadok országos titkára és társadalmi munkában a Pro Patria Honismereti Szövetség titkára. Már kora ifjúságában fotózott. Első fotói a Csemadok lapjában, az A Hétben jelentek meg. Jelenleg a somorjai Bibliotheca Hungarica gyűjteménye számára fotózza a szlovákiai magyarsággal kapcsolatos eseményeket, emlékeket.

A szlovákiai magyarság megmaradását, összetartását elősegítő a Szlovákiai Magyar Közművelődési Szövetség (Csemadok) szervezetében végzett önzetlen közösségi munkájáért a Magyar Érdemrend Lovagkeresztje állami kitüntetésben részesült.

Forrás: Dunajszky Éva, Felvidék.ma

Rövid URL
ID65259
Módosítás dátuma2015. március 16.

Hibát talált?

Üzenőfal