Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet - Dunaszerdahely
Maďarský osvetový inštitút na Slovensku, n.o. | Hungarian Cultural Institute in Slovakia | Dunajská Streda
a CSEMADOK szakmai háttérintézménye

Török Csaba

* Rozsnyó, 1958. február 27. – / matematikus, kibernetikus, egyetemi docens

Három éves koráig Páskaházán, 1961–1964 között Leleszen, 1964-től 1977-ig Abarán lakott, ahol megkezdte iskolai tanulmányait. 1969–1976 között Nagykaposon tanult az általános iskola felső tagozatán és a magyar gimnáziumban, de az érettségit Selmecbányán tette le, ahol a külföldi egyetemen tanulni kívánókat készítették fel. A moszkvai Állami Lomonoszov Egyetemen 1982-ben szerzett alkalmazott matematikusi és kibernetikusi oklevelet és a pozsonyi Comenius Egyetemen doktori címet alkalmazott matematikából. Pályáját Pozsonyban a Kőolaj- és földgáz Kutató és Fejlesztő Intézet statisztikusaként és programozójaként kezdte. 1984-től 2007-ig a kassai Műszaki Egyetem Matematikai Tanszékén oktatott, de 1999–2006 között a kassai Šafárik Egyetem Matematikatudományi Intézetében pénzügyi és biztosítási matematikát, sztochasztikus folyamatokat és sztochasztikus analízist adott elő.
1994-ben a Comenius Egyetemen a valószínűség számítás és a matematikai statisztika elméletéből elnyerte a PhD fokozatot. 2000-ben a pozsonyi Szlovák Műszaki Egyetemen az alkalmazott matematika docensévé habilitálták. Kutatási területe a valószínűség-számítás és a matematikai statisztika elmélete, a sztochasztikus differenciálegyenletek, a multivariáns statisztikai és numerikus módszerek kutatása, az adatok approximációja és kiegyenlítése. Több nemzetközi tudományos projektben is közreműködött. Eddig kb. 80 szakdolgozata, néhány társszerzővel írt egyetemi jegyzete és tankönyve jelent meg.

Főbb művei:
Introduction to the theory of propability and mathematical statistics,1992;
Graphics and Animation in the MS I-II., 2001;
Numerical Solutions of Stochastic Differential Equations Using C # Modelling (E. Kolářovával), 2005.

Kategóriahelyi
Életéhez kapcsolódó településekRozsnyó [Rožňava]
Működési ideje20. század / 21. század
Tevékenységi köregyetemi oktató / matematikus
ForrásinformációkLacza Tihamér: A tudomány apostolai, Magyar tudósok nyomában a mai Szlovákia területén, I-II. kötet, Madách Kiadó, 2013
Rövid URL
ID118463
Módosítás dátuma2020. február 21.

Hibát talált?

Üzenőfal