Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet - Dunaszerdahely
Maďarský osvetový inštitút na Slovensku, n.o. | Hungarian Cultural Institute in Slovakia | Dunajská Streda
a CSEMADOK szakmai háttérintézménye, a Felvidéki Magyar Értéktár kezelője

Páko Mária

Páko Mária

* 1958. május 4., Rimaszombat / zenész, nevelő

Páko Mária élete a zene és a gyermekek zenei nevelése. A rimaszombati  Kollégium nevelőnőjeként a zenei szakkörön 30 évig foglalkozott tehetséges gyerekekkel. Több ízben rendezett tehetségkutató versenyt a növendékek számára, és néhány zenekar elindulását is segítette. 1989-ben megnyerte a „SLÁVICI NA ULICI“ versenyt. Előszeretettel zenésítette meg gömöri költőink (Tompa Mihály, Pósa Lajos, Bettes István, Vörös János, G. Kovács István, Győry Dezső, Radnóti Miklós, Ady Endre, Mécs László) verseit. 2002-ben a Pátria Rádió felkérésére Demjén Attilával közösen elkészítették a Gömöri Gyöngyszemek c. irodalmi összeállítást, mellyel 2005-ben egy ungvári versenyen nemzetközi fődíjat nyertek.
Jelenleg a rimaszombati Magyar Tanítási Nyelvű Speciális Alapiskola asszisztenseként foglalkozik az ottani gyerekekkel. Ötletgazdája a Speciális Szupersztár regionális versenynek, melyet minden évben az iskola rendez meg.  Zenei szakkört vezet a Tompa Mihály Református Gimnáziumban, valamint gitárórákat tart a Heuréka Magán Művészeti Alapiskolában. Alapítója és vezetője a TOMPA VIRÁGAI, a CSILLAGVIRÁG, valamint a GITÁROS SOKK ifjúsági együtteseknek, melyekkel az utóbbi három évben (2015-2017) a Tompa Mihály Országos Versenyen a megzenésített versek kategóriában rendszeresen aranysávos helyezést értek el. Emellett pedig megzenésített verseivel járja az országot és  óvodásoknak, kisiskolásoknak, középiskolásoknak tart rendhagyó zeneórákat. Minden gyermeknek, amint lehet, hangszert ad a kezébe, zenekarban játszatja őket, és fellépéséket szervez  számukra Rimaszombatban, Putnokon, Kazincbarcikán, Ózdon, Egerben. Vallja, hogy a zenélés maga is nevelőerő, amely közösségben még inkább hatványozódik. A sikerélménytől pedig egészséges önbizalmat, ebből eredően tartást kap a gyerek, és ez a legtöbb, ami ma a fiatalságnak adható. Nagy örömére az idén teljesült egy régóta dédelgetett álma. Elkezdte működését az Örömzene műhelye, amelyet a zenekedvelő gyerekek számára alapított.
Amire azonban talán a legbüszkébb: egyedülálló gitár- és pengetős hangszer-gyűjteménnyel rendelkezik, amelyekből először 2005-ben a magyarországi Sajószentpéteren, majd pedig 2017-ben a rimaszombati múzeumban rendeztek kiállítást.
Páko Mária 2014-ben Rimaszombat város polgármesterétől oklevelet vehetett át a városért végzett áldozatos tevékenysége elismeréseként, 2015-ben pedig kikiáltották a régió személyiségének.

Kategóriaregionális
Életéhez kapcsolódó településekRimaszombat [Rimavská Sobota]
Működési ideje20. század / 21. század
Tevékenységi körzenész
ForrásinformációkBalogvölgyi Tájegységi Értéktár Bizottság, Bátka, Gyurán Ágnes
Rövid URL
ID92751
Módosítás dátuma2017. október 27.

Hibát talált?

Üzenőfal