Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet - Dunaszerdahely
Maďarský osvetový inštitút na Slovensku, n.o. | Hungarian Cultural Institute in Slovakia | Dunajská Streda
a CSEMADOK szakmai háttérintézménye

Harmónia-díj – jelentős változások

Harmónia-díj – jelentős változások

Módosult a Harmónia-díj jelölési és elbírálási rendszere

A Harmónia – Szlovákiai Magyar Zenei Díj 2018. május 18-án, Komáromban megtartott szakmai ülésén komoly módosításon esett át a díj nevezési szabályzata, továbbá a Harmónia Kuratórium arról is döntött, hogy a díjazottak kiválasztása tekintetében változtatásokra kerül sor 2018-tól. A Martosi Szabadegyetemen (Martfeszt) 2018. július 5-én megtartott pódiumbeszélgetés és sajtótájékoztató során az alapítók a nyilvánossággal is ismertették a változásokat. A Csemadok Naszvadi Alapszervezete, a Szlovákiai Magyar Zenészek Egyesülete, Lábszky Olivér énekes-dalszövegíró, továbbá a Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet, a Szlovákiai Magyar Zenebarátok Társasága és a Harmónia-díj 2018-as Kuratóriuma nevében az alapítók bejelentették, hogy 2018. július 5-től megnyitják a jelölés lehetőségét a 2018-as, sorrendben hetedik Harmónia – Szlovákiai Magyar Zenei Díjra. Jelölési határidő: 2018. szeptember 29., éjfél, link: ITT

1. A jelölés egyszerűsítése érdekében 2018-tól a Harmónia-díj nem nevez meg kategóriákat, így a jelölőnek ezt nem kell meghatároznia, tehát könnyebbé válik azoknak a jelölteknek a nevezése, akik nehezen behatárolható-, illetve több zenei műfajban is alkotnak.
2. A Harmónia-díj szakmai nívójának megőrzése érdekében a Harmónia Kuratórium a nevezések függvényében, a nevezési határidő lejárta után alakítja ki azokat a kategóriákat, amelyekben 2018-ban díjakat kíván kiosztani, továbbá megfogalmazza a hozzájuk tartozó szakmai indoklást is (kivétel ez alól a Harmónia Életműdíj, mely továbbra is megmarad eredeti formájában).
3. 2018-tól csak olyan jelölt nevezhető, aki legalább a nevezési határidő utolsó napjáig (jelen esetben ez 2018. szeptember 29.) betölti a 18. életévét.
4. Harmónia-díjra jelölhetők műfaji megkötés nélkül szlovákiai magyar zenészek, szólisták, zeneszerzők, zeneesztéták, zenekritikusok, hangmérnökök, zenei producerek, zenekarok, együttesek csoportok, kórusok és egyéb zenei produkciók, továbbá olyan szakemberek, akik kiemelkedő teljesítményükkel gazdagítják a felvidéki magyar zenekultúrát. A könnyűzene, a világzene, a dzsessz és az énekelt vers műfajában a legutóbbi három évben megjelent, eddig nem jelölt dalok is nevezhetők. Személy esetében a jelöltnek, magyar nemzetiségűnek és szlovák állampolgárnak kell lennie. Zenekarok, együttesek, csoportok esetében a tagok döntő többségének magyar nemzetiségűnek és szlovák állampolgárnak, székhelyüknek pedig a Szlovák Köztársaság területén kell lennie. (Speciális esetekben a kuratórium dönt a nevezésről.)
5. Harmónia-díjra jelölhetnek magánszemélyek, kulturális és nonprofit szervezetek a világ bármelyik pontjáról. Minden magánszemély és szervezet több jelöltet is nevezhet. A javaslatot tevő köteles minimum 500 karakterben mellékelni a jelölt életrajzát, és szakmailag megindokolni a felterjesztést. A Harmónia Kuratórium 2018-tól nagyon szigorúan veszi az életrajz és az egyéb mellékelt anyagok csatolását, amelyek a díj odaítélése tekintetében nyomatékosan befolyásolhatják a jelölt további sorsát. Politikai pártok, mozgalmak nem jelölhetnek.
6. A Harmónia Kuratórium a nevezések alapján 2018-tól már nem titkos szavazással, hanem közös szakmai vita alapján hoz döntést a díjazottakról.
7. A jelöléseket kizárólag elektronikus úton, az alábbi új, egyszerűsített jelölési lap kitöltésével fogadjuk el: ITT
8. Harmónia-díjas egyének, zenekarok, együttesek, csoportok nem jelölhetők újra, kivétel ez alól egy előadó vagy zenekar eddig nem nevezett saját dala.
9. A jelölési eljárás szabályszerű lefolytatását a dokumentumok megőrzésével garantáljuk, szükség esetén a kuratórium tagjainak közreműködésével ellenőrizhető a végeredmény. A határidő letelte után beérkező, vagy hiányosan kitöltött jelölések érvénytelenek.
10. A Harmónia-díj alapítói minden évben megállapítják, hogy kívánnak-e módosítani a Harmónia-díj lebonyolítási szabályzatán. Az alapítók hagyják jóvá a szabályzatot, a gálaest programját, valamint a meghívottak listáját. A lebonyolítási szabályzatról a Harmónia Kuratórium a Harmónia-díj alapítóival közösen dönt.
11. A Harmónia-díj alapítói kötelezik a Harmónia Kuratórium tagjait, hogy döntésüket kizárólag saját belátásuk, tudásuk és értékrendjük szerint hozzák meg szakmai konszenzus alapján, s a közös döntést nem árulhatják el senkinek az eredmény hivatalos kihirdetéséig.
12. A Harmónia-díj szervezőbizottsága örömmel fogadja magánszemélyek, cégek és szervezetek adományait, melyet teljes mértékben a Harmónia-díj kiadásainak és fejlesztésének fedezésére fordítunk, az adományozók névsorát és az adományozott összeg nagyságát honlapunkon igény szerint feltüntetjük. Információkat ezzel kapcsolatban a www.harmoniadij.sk oldalon találhatnak, illetve az info@harmoniadij.sk e-mail címen érdeklődhetnek.
13. A Harmónia – Szlovákiai Magyar Zenei Díj ünnepélyes díjátadójára ezúttal 2018. november 17-én, szombaton, Naszvad község művelődési házában kerül sor.

Mint minden évben, ezúttal is történtek változások a kuratórium összetételében. A Harmóna Kuratórium új elnökévé Lakatos Róbertet választották.
A Harmónia Kuratórium új tagjai az idei évtől Józsa Mónika, Bíró Huszár Ágnes, Borsi Ferenc, Csenger Ferenc és Dunajszky Géza.
A Harmónia Kuratórium 2018 összetétele a következő:
• Bárdos Ágnes előadóművész, a Szlovák Televízió Magyar Adásának munkatársa
• Bíró Huszár Ágnes, a Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet népzenei adattárának vezetője
• Borsi Ferenc népzenész, népzeneoktató, az Óbudai Népzeneiskola tanára, a Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet külső munkatársa
• Buják Andor zeneszerző, zenész, a Ghymes alapítója és a Régimese tagja
• Csehi Ágota zongoraművész, a nyitrai Konstantin Egyetem Zenei Tanszékének docense
• Csenger Ferenc műsorvezető, a Pátria Rádió főszerkesztője
• Dóka Zsuzsa eladóművész, nótaénekesnő
• Dunajszky Géza tanár, karnagy, közíró
• Horkay Tamás zenetörténész, zenekritikus, középiskolai tanár, művelődésszervező, zongoraművész
• Józsa Mónika egyetemi oktató, karnagy, a Kodály Zoltán Daloskör és a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Vass Lajos Kórusának vezetője
• Lakatos Róbert brácsaművész, a kassai Thália Színház zenei vezetője, a kuratórium elnöke
• Németh Imre zeneszerző, zenész, zenepedagógus, a somorjai Németh-Šamorínsky István Művészeti Alapiskola tanára
• Rozsonits Tamás Öröm a Zene Díjas zenei szakíró, újságíró, zenész
• Szalay Szilvia zenepedagógus, a Szlovákiai Magyar Zenebarátok Társaságának elnöke
• Zsákovics László zenész, zenetanár, zeneszerző, előadóművész
A martosi sajtótájékoztatón a szervezők bemutatták a három önálló részből álló imázsfilmet is, melyben többszörös Harmónia-díjasok, név szerint Korpás Éva, Emmer Péter és a Rómeó Vérzik zenekar a naszvadi gálaműsorra invitálja az érdeklődőket.

Rövid URL
ID102838
Módosítás dátuma2018. július 16.

Hibát talált?

Üzenőfal