Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet - Dunaszerdahely
Maďarský osvetový inštitút na Slovensku, n.o. | Hungarian Cultural Institute in Slovakia | Dunajská Streda
a CSEMADOK szakmai háttérintézménye

Medgyaszay István épített öröksége

Medgyaszay István épített öröksége

1877-ben született Medgyaszay István neves magyar építész. “… a keleti és nyugati gondolkodás szintézisére tett kísérletet ….” A vasbeton művészi megoldásáról 1908-ban tartott előadást Bécsben, a szecesszió mint stílus megnevezés (jelentése kivonulás) szülővárosában.
Pályája során az egyik legjelentősebb szecessziós építész lett a kőműves inasból, egy művészettörténeti könyvben Lechner Ödön (pl. pozsonyi kéktemplom) és Kós Károly (pl. zebegényi templom) között említik a nevét. Elvégezte a budapesti Műegyetemet és a bécsi Képzőművészeti Akadémiát is, ahol Otto Wagner (bp. Rumbach utcai zsinagóga) a bécsi szecessziós építészet “egyik legkiemelkedőbb” képviselőjének tanítványa volt. Párizsban Hennebique irodájában a vasbetonépítés eredményeit tanulmányozta.
Medgyaszay Benkó Istvánként született, de 1906-ban anyai nagyanyja nevét vette fel. Eljutott Indiáig, de Egyiptomban és Szudánban is tanulmányozta a kulturális emlékeket. Mákón pl. egy ácsmester adatközlője volt a boronás faházak építési módjáról (Malonyai-féle kalotaszegi kötet, 1907). “A Székelyföld templomaiban nem találunk annyi eredeti felfogást, mint házaiban. A közeli nagyobb városok idegen művészi kulturája oly erősen nehezedett az egyház építkezéseire, hogy alúla csak a távolabb eső falvakban szabadult föl a nemzeti szellem. Itt sem annyira, hogy eredetit alkotott volna, hanem csak éppen, hogy átformálta valamelyest a kölcsön kapott, vagy reá erőszakolt olasz és barok formákat. A templom és torony egy-egy részlete teljesen eredeti és érezzük, hogy ha arra a mesterre hagyják teljesen s nem küldik városi »minta« megtekintésére, igen művészi és őszinte dolgot alkotott volna” (1909). A rárósmulyadi templom (1909) “vasbeton építészet és a népi elemek harmonikus kompozíciója” után eljutunk a faépítészethez is. Elég csak az ógyallai templomra gondolnunk (1912). Réckyné B. Adrianna szerint “egyedi szecessziós épület”, a harangtorony “loggiájának fából faragott mellvédje a már fentebb említett erdélyi, kalotaszegi népi építőművészet hagyományait és értékeit idézi”, de ezen túlmenően “a Kelet művészetének hangulatát” is, és “európai viszonylatban is” kiemelkedő alkotás. 1921-ben Püspökladányba, 1930-ban pedig Balatonalmádiba tervezett hasonló építményt. Medgyaszay együtt dolgozott Márton Ferenccel, akinek szecessziós sgrafittoi – díszítő karcolásos eljárás – különböző szakrális és világi épületeken ismertek. Ógyallára is terveztek egy Mária sgrafittot a plébániaépület déli vakablakára. A püspökladányi templom főbejárata felett az 1940-es évek első feléig egy monumentális “festés” volt. Az első rárósmulyadi (nagykürtösi járás) templomon még mindig látható a halál utáni visszatérés Istenhez sgrafitto technikával. A református Medgyaszay (eredetileg evangélikus) tervezte a kelenföldi református templomot bérházzal (1929), a Baár-Madas Gimnáziumot (Bp.). Ő tervezte többek között a veszprémi vasbeton színházat – Veszprémben 2016-ban Medgyaszay István nevét le kellett cserélni Noszlopy Gáspárra, mert az iskola teljesen gimnáziumi profilt kapott. Medgyaszay nevéhez összesen 47 épület fűződik, amelyek közül a Dorottya utcai (Bp.) bérházat 2016-ban lebontották. Ugyan nem valósult meg, de az 1906-ban átdolgozott Nemzeti Pantheon Gellért-hegyre tervezett tervében a Feszty-körkép központi csarnokban történő elhelyezésével számolt! Ez a terve VII. Edward király elismerését is elnyerte.
2017. szeptember 20-án születésének 140. évfordulójához kapcsolódóan a Magyar Művészeti Akadémia Építőművészeti Tagozata konferenciát rendezett a Pesti Vigadó Makovecz termében Medgyaszay István építőművészetéről. A Magyar Építőművészek Szövetsége kiállítást szervezett az építész életútjáról és fontosabb műveiről. 2017. december 13-án a FUGA Budapesti Építészeti Központban Gyukics Péter fotográfus kiállítása nyílt meg. A 3 évi fotografálás anyagából 40 kép került kiállításra, amelyek között jelentős számban – 6 nagy plusz 6 kis információs kép szöveggel – az ógyallai Szent László-templomot is megtaláljuk.

AZ ÉRTÉK BESOROLÁSA
Szakterületépített környezet
TelepülésRárósmúlyad [Muľa], Ógyalla [Hurbanovo]
Értékszint3. felvidéki magyar értéktár
A JAVASLATTEVŐ ADATAI
JavaslattevőÓgyallai és Bagotai Értéktár Bizottság
TelepülésÓgyalla
A NEMZETI ÉRTÉK ADATAI
Indoklás

Medgyaszay István kiemelkedő adottságú építőművész, aki méltán megérdemli, hogy bekerüljön az értéktáras hálózatba.

Forrás, adományozó

– https://mno.hu/migr_1834/utottek-vagtak-es-bontottak-776402
– https://24.hu/kultura/2016/07/23/a-szazadfordulos-magyar-epiteszet-ekkove-az-angyalok-altal-orzott-rarosmulyadi-templom/
– http://puspokladanyanno.hu/2017/01/mit-rejthet-a-vakolat/
– http://www.mma.hu/muveszeti-hirek/epitomuveszet/-/event/10180/140-eve-szuletett-medgyaszay-istvan-epitesz
– http://varosvedo.hu/2017/10/30/medgyaszay-istvan-szuletesenek-140-evforduloja/
– http://static1.architectforum.hu/files2012/n00/03/63/96/programfuzet.pdf
– http://funiq.hu/3435-magyar-advent-temploma-kelenf%C3%B6ldi-reform%C3%A1tus-templom
– http://arch.et.bme.hu/arch_old/korabbi_folyam/28/28fabryv.html
– http://www.budapestcity.org/11-egyeb/epiteszet/tervek/Nemzeti-Panteon/index-hu.htm
– http://epiteszforum.hu/kolteszet-vasbetonbol-medgyaszay-istvan-epiteszete
– http://pestbuda.hu/cikk/20170929_medgyaszay_istvan_emlekkiallitas_nyilt
– http://www.kormany.hu/hu/miniszterelnokseg/hirek/a-140-eve-szuletett-medgyaszay-istvan-epitomuveszre-emlekeznek-budapesten
– http://bagyinszki.eu/archives/5982

Regisztrálva emlékhelyként

MELLÉKLETEK
Fullscreen Mode
Rövid URL
ID105888
Módosítás dátuma2021. október 4.

Hibát talált?

Üzenőfal