Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet - Dunaszerdahely
Maďarský osvetový inštitút na Slovensku, n.o. | Hungarian Cultural Institute in Slovakia | Dunajská Streda
a CSEMADOK szakmai háttérintézménye, a Felvidéki Magyar Értéktár kezelője

Kincskeresők – helyi értékeket kutató diákok konferenciája

Kincskeresők – helyi értékeket kutató diákok konferenciája

 

A Kincskeresők megálmodója és mindmáig főszervezője, Szanyi Mária néprajz-kutató, tanár (a TUDOK mentora) az SZMPSZ keretében szerette volna megvalósítani és meghonosítani Felvidéken a TUDOK módszerét, azzal a különbséggel, hogy a Kincskeresőkre – a saját kötődést is nyilvánvalóvá téve – helyi értékek felkutatásával és feldolgozásával lehessen jelentkezni. Az elképzelés egybeesett az SZMPSZ akkori elnöke, Pék László igyekezetével, aki az SZMPSZ programjai között kiemelt helyet szánt a helytörténet tanításának a szlovákiai magyar iskolákban.
Az első két évben az SZMPSZ a Csemadokkal közösen pályázott az akkor még regionális fordulókkal szervezett versenyre. Később a pályázati viszonyok megváltozásával az SZMPSZ önállóan pályázott, és a Kincskeresők – helyi értékeket kutató diákok konferenciája valóban konferencia lett, versengés nélkül. Ez nagyon jónak bizonyult, mert a 11–18 éves diákok évről évre oldott hangulatú, ám felelősségteljes felkészüléssel és tartalmas előadásokkal teljes konferenciákon mutatják be azokat a helytörténeti értékeket, amelyek nemcsak szülőhelyük tekintetében, de olykor a magyar kultúrtörténet szemszögéből is jelentős kordokumentumokat tárnak a hallgatóság elé.
Az előadások változatos témaköröket ölelnek fel: egy-egy természeti kincseket rejtő hely szépségeit, kastélytörténeteket, falvak településtörténetét, templomok vallási és művészettörténeti értékeit, néprajzi kincseinket, ipari műemlékek történetét stb. Neves személyiségek élete, a közösségeket érintő régi ünnepek eredete, szokásai és újabbak ke-letkezése tárul fel az évek folyamán. Az előadásokat vetített képek, hangzó anyagok és nem ritkán értékes tárgyi emlékek színesítik.
Minden konferencia felér egy szabadegyetemmel. Nincs jobb módja a helytörténet tanításának és a szülőföldhöz való kötődés megerősítésének, mint a saját felfedezés öröme. Annak ellenére, hogy a konferencián nem osztanak díjakat, évről évre a legavatottabb szakemberek, egyetemi tanárok, jeles kutatók értékelik a diákok előadásait, hogy irányításukkal jobbá, teljesebbé tegyék a bemutatott anyagot, amelyet az iskolák egy-egy közösségi alkalommal teszik közzé a nyilvánosság számára, illetve amelyet a továbbiakban a regionális ismeretek tanításában hasznosíthatnak.
A Kincskeresők célkitűzése kezdetektől fogva a helytörténet kutatása és a helyi értékek saját kutatásra épülő bemutatása volt. A több mint 10 év alatt a Kincskeresők mozgalommá vált a Felvidéken. Az országos konferencián évente átlagosan mintegy 50 előadás hangzik el (ha ehhez hozzávesszük az első évek regionális fordulóira készített kb. 70–70 előadást, valamint a „2008 a reneszánsz éve” jegyében a Csemadokkal közösen meghirdetett Új reneszánsz című vetélkedőt), az elmúlt konferenciákon szűken számolva is legalább 500 vetített képes előadás szerepelt.
A feldolgozott témákat a diákok az országos konferencián kívül kistérségi konferenciákon, vagy szülőhelyük közösségi alkalmain is bemutatják. Több helyen szerveznek tematikus helytörténeti vagy a Kincskeresőkre épülő regionális konferenciákat, és mára már több iskola rendelkezik helytörténeti kiadvánnyal vagy rendszeresen megjelenő, a Kincskeresőkön bemutatott diákkutatásokat tartalmazó helytörténeti füzetekkel.

AZ ÉRTÉK BESOROLÁSA
Szakterületkulturális örökség
TelepülésHetény [Chotín]
Értékszint3. felvidéki magyar értéktár
A JAVASLATTEVŐ ADATAI
JavaslattevőHetényi Értéktár Bizottság, Tarczy Lajos MTNY AI Hetény, Villa Heten PT
TelepülésHetény
A NEMZETI ÉRTÉK ADATAI
Indoklás

A program hasznosulása több síkon történik:
1. A saját kutatáson alapuló megismerés, mely a tanulás egyik leghatékonyabb formája.
2. A tanulásnak ez az újfajta módszere nemcsak tudással, de a szülőföldhöz való erősebb kötődéssel is felvértezi a tanulókat és felkészítőiket.
3. A konferencia anyaga minden iskola számára hasznosítható a helytörténet, hon-ismeret tanítására.
4. Kistérségi és helyi konferenciák keretében az iskola kilép a zárt keretek közül, és a megszerzett tudás (amelynek folyamatában a közösségnek is szerepe van pl. a tárgyi anyag és az elbeszélt történelem átadásában) a helyi közösségek számára közkinccsé válik.
A Kincskeresők hazai tájainkon betöltött társadalmi jelentőségét mutatja, hogy 2015 tavaszán a Mérföldkövek konferencián Kincskeresők főszervezője, Szanyi Mária éppen a diákok sokéves helytörténeti kutatásáért, a Kincskeresők értékmentő munkájáért vehette át a Pro Pátria díjat. Örömünkre szolgál, hogy a Felvidéki Magyar Értéktár Bizottságának egyik alapító tagja a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége éppen Kincskeresőket emelte ki iskoláink legjelentősebb értékmentő tevékenységeként. A Kincskeresők csapatának megbecsülését jelzi, hogy az egyik konferencián részt vett Varga Péter, a Felvidéki Értéktár Bizottság (FÉB) elnöke és Bődök Károly, a FÉB szervezője, akik a Felvidéki Magyar Értéktár lényegével és bővítési lehetőségeivel ismertették meg a konferencia résztvevőit, Huszár László, a Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet igazgatója, a FÉB alelnöke pedig a Felvidéki emlékhelyek adatbázisa gyarapításának okos-telefonos módszerét ismertette. A Kincskeresők és a FÉB folyamatos együttműködését garantálja Rancsó Andrea, aki a FÉB titkára, tanítványaival pedig a Kincskeresők állandó résztvevője, és egyben a konferencia technikusi feladatait is biztosítja.
A diákok munkái elérhetők az interaktív televízió honlapján, valamint a résztvevő iskolák honlapjain is.
A Kincskeresők – helyi értékeket kutató diákok konferenciájának felvétele a Felvidéki Értéktár kulturális örökségei közé társadalmi elismerést hoz a szülőföld iránt elkötelezett pedagógusok és tanítványaik munkájának.

Forrás, adományozó

https://www.televizio.sk/tag/kincskeresok/
https://zstarczy.edupage.org/text56/?
https://villaheten.webnode.sk/kincskeresok/
https://www.facebook.com/Kincskeresők-Tehetségpont-RPK-Ga-607186412737194/
http://tehetseg.hu/aktualis/xiii-kincskeresok-versenyrol
– https://felvidek.ma/2010/09/kincskeresok-hatodszor/

Web-
MELLÉKLETEK
Rövid URL
ID103235
Módosítás dátuma2018. augusztus 15.

Hibát talált?

Üzenőfal