Csemadok » Kálvinista-túrós mennyország Kálvinista-túrós mennyország – Csemadok
Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet - Dunaszerdahely
Maďarský osvetový inštitút na Slovensku, n.o. | Hungarian Cultural Institute in Slovakia | Dunajská Streda
a CSEMADOK szakmai háttérintézménye, a Felvidéki Magyar Értéktár kezelője

Kálvinista-túrós mennyország

Kálvinista-túrós mennyország

A Balogvölgy települései azon gömöri falvakhoz tartoznak, ahol egykor az emberek a mezőgazdaságból éltek. A növénytermesztés mellett nagyon fontos volt az állattenyésztés, főképpen a szarvasmarha tenyésztés. Ebből kifolyólag nagyon sok hazai étel a tejtermékeken, túrón alapult. Mind a mai napig sokan megőrizték a népi étkek főzésének a szokását is. Egy hagyományos étel mind a mai napig ismert túrós édesség a vidéken.

Nemesradnóton Pósa Éva a következőképpen készíti: A lisztből a tojással, sóval kevés vízzel lágy tésztát gyúrunk. A tésztát három részre osztjuk, kissé pihentetjük. A tésztagombócokat vékonyra kisikároljuk, tepsi hosszúságú és 8-10 cm széles csíkokra vágjuk. Sós, lobogó vízben megmártjuk, hideg vízben lehűtjük és a gyúródeszkára terítve lecsöpögtetjük. A kizsírozott tepsibe lerakunk egy sor tésztát. (három-négy csíkot egymás mellé). A tésztát megkenjük felolvasztott zsír és vaj keverékkel. Sózott túróval, mazsolával, kristálycukorral megszórjuk és tejföllel meglocsoljuk. Ezt megismételjük 4-5 alkalommal. Az utolsó sort tésztával zárjuk, amit csak a zsírral kenünk meg. Előmelegített sütőben 25-30 percig sütjük.

AZ ÉRTÉK BESOROLÁSA
Szakterületturizmus és vendéglátás
TelepülésNemesradnót, Radnót [Radnovce]
Értékszint2. tájegységi értéktár
A JAVASLATTEVŐ ADATAI
JavaslattevőBalogvölgyi Tájegységi Értéktár Bizottság
TelepülésNemesradnót
A NEMZETI ÉRTÉK ADATAI
Indoklás

2016-ban Nemesradnóton megrendezték a Kálvinista-mennyország ünnepét, ahol 14 háziasszony készítette el az édességet, amit zsűri is értékelt. Az eredeti Kálvinista-mennyország címet Pósa Éva receptúrája nyerte el.

Forrás, adományozó

Az 1915-ös Magyar Nyelv kiadvány következőképpen jegyzi a kálvinista-mennyországot: “jó tésztát gyúrnak, kifőzik sósvízben, összekavarják tehéntúróval, tojással és vajjal és kisütik a sütőben, megczukrozzák, asztalra teszik. Ez a sült és főtt tészta a k. m. Miskolcz, Rimaszombat.”

Gyöngyösy László: Pósa Lajos életrajza (Budapest 1920) kiadványában a következőket írta: – Pósa Lajos „Mikor írótársait vagy más vendégeit hívatta Radnótra, alkotmányos tanácskozást tartott velük az ebéd fogásainak dolgában. Pósa Lajos ősrégi magyar szokás szerint minden előterjesztést meghallgatott, de aztán, mint egyhangú véleményt ő mondta ki: lesz tehát tyúkleves csigával, ennek aranysárga ám a leve, nemzeti címer (ez bizony töltött káposzta), ruca vörös káposztával, kálvinista mennyország (túrós, mazsolás, tejfeles tészta, híres radnóti étel), putnoki bor csutorában.”

Webhttp://www.televizio.sk/2014/02/a-nemesradnoti-turos-mennyorszag/
MELLÉKLETEK
Rövid URL
ID84488
Módosítás dátuma2017. január 7.

Hibát talált?

Üzenőfal