Csemadok » Csengő Énekszó, a szlovákiai magyar gyermek- és ifjúsági énekkarok országos fesztiválja Csengő Énekszó, a szlovákiai magyar gyermek- és ifjúsági énekkarok országos fesztiválja – Csemadok
Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet - Dunaszerdahely
Maďarský osvetový inštitút na Slovensku, n.o. | Hungarian Cultural Institute in Slovakia | Dunajská Streda
a CSEMADOK szakmai háttérintézménye, a Felvidéki Magyar Értéktár kezelője

Csengő Énekszó, a szlovákiai magyar gyermek- és ifjúsági énekkarok országos fesztiválja

Csengő Énekszó, a szlovákiai magyar gyermek- és ifjúsági énekkarok országos fesztiválja

A Csengő Énekszó – a szlovákiai magyar gyermek-és ifjúsági kórusok országos fesztiválja hároméves vetésforgóban Érsekújvárban 1969-től kerül megrendezésre. Életre hívója a Pozsonyi Népművelési Intézet Nemzetiségi Osztálya volt. Mindjárt az indulástól társrendezői a Csemadok Érsekújvári Járási Bizottsága, a Csemadok alapszervezete és a Járási Népművelődési Központ voltak. A rendszerváltozást követően meghirdetői a Szlovákiai Magyar Társadalmi és Közművelődési Szövetség a Csemadok Országos Tanácsa, valamint a Szlovákiai Magyar Zenebarátok Társasága, karöltve a Csemadok Érsekújvári Területi Választmányával, a Csemadok Érsekújvári Alapszervezetével, az Érsekújvári Regionális Népművelési Központtal és Érsekújvár Városával.

A Csengő Énekszó kétfordulós: járási és országos. Évfolyamonként 25–30 kórus méretteti meg magát a járási fordulókban, és ebből kerül ki a 15–20 énekkar az országos fesztiválra. Első alkalommal 2017-ben, szintén Érsekújvári helyszínnel és hároméves rendszerben a kezdő kórusok számára is (nem versenyszerű, hanem a kórusok munkáját tanácsadó szándékkal segítő) fórum hoztunk létre – Vox Iuventutis címmel.

A fesztivál kategóriái:

Az országos fesztivál egyúttal minősítő verseny is, a kórusoknak négy kategóriában nyújt megmérettetési lehetőséget.
1. kategória – az általános iskolákban működő alsó tagozatos kórusok (1-4. évfolyam)
2. kategória – az általános iskolák felső tagozatos tanulóiból álló kórusok (5-9. évfolyam), ill. a nyolcosztályos gimnáziumokban az ennek megfelelő évfolyamok kórusai
3. kategória – a középiskolák kórusai
4. kategória – a művészeti alapiskolák kórusa

A fesztivál jellemzése és fő küldetése:

A fesztiválok szakmai megmérettetést biztosítanak. Egyúttal az énekeseknek új barátságokat teremt, szólistaként egyéni önbecsülést is biztosít, boldogabbá teszi a dalost. A közös éneklésben az énekesek szívverése is szinkronizálódik, és a tagok pulzusa is egyszerre növekszik vagy csökken. Nem lebecsülendő az a tény is, hogy a dalosok szabadidejének nemes eltöltésére ad lehetőséget.

A minősítési verseny értékelési módja:

A zsűri összetétele: hazai és magyarországi, nemzetközileg is elismert szaktekintélyek. Az értékelés pontozási rendszere alapján a kórusok sávokba való besorolást nyernek: bronz, ezüst, arany és aranykoszorú a zsűri dicséretével. E mellett számos különdíj kerülhet kiosztásra pl. a legjobb műsorválasztásért, hangkultúráért, legjobb magyarországi vagy hazai szerző művének előadásáért, karnagyi díj stb. Különdíjként magyarországi fesztiválokra való meghívás is szerepel.

 

AZ ÉRTÉK BESOROLÁSA
Szakterületkulturális örökség
TelepülésÉrsekújvár [Nové Zámky]
Értékszint3. felvidéki magyar értéktár
A JAVASLATTEVŐ ADATAI
JavaslattevőSzalay Szilvia
TelepülésKomárom
A NEMZETI ÉRTÉK ADATAI
Indoklás

A kóruséneklés tagjait a zene eszközeivel műveli, jellembeli tulajdonságaikat nemesíti és nemzettudatukat erősíti.

Forrás, adományozó

csemadok.sk, intezet.sk, televizio.sk

Webintezet.sk
MELLÉKLETEK
Fullscreen Mode
Rövid URL
ID121311
Módosítás dátuma2020. április 17.

Hibát talált?

Üzenőfal