Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet - Dunaszerdahely
Maďarský osvetový inštitút na Slovensku, n.o. | Hungarian Cultural Institute in Slovakia | Dunajská Streda
a CSEMADOK szakmai háttérintézménye, a Felvidéki Magyar Értéktár kezelője

A kulcsodi parasztzenekar (cigányzenekar)

A kulcsodi parasztzenekar (cigányzenekar)

Régi „kincseink” közé tartoznak a magyar nóták. Örömünket, bánatunkat, érzéseinket valljuk meg magunknak és másoknak e dalokkal évszázadok óta. Minden magyar embernek van kedvenc nótája, amit énekelhet társaságban, de akár egyedül is. Tán éppen akkor, ha perben-haragban áll az egész világgal, vagy ha éppen keblére ölelne minden körülötte élőt örömében. A magyar nóta nemzetünk kultúrájának egyik legbecsesebb, legértékesebb kincse, ősi öröksége. Összeköt bennünket elődeinkkel, eltávozott szeretteinkkel, aki évszázadokkal ezelőtt vagy éppen a közelmúltban ugyanezeket a dallamokat dúdolták, énekelték otthonaikban. A mi drága nagyapáink és nagyanyáink, akik kedvenceiket szeretettel adták tovább unokáiknak. Reményeink szerint így fognak tovább öröklődni – szájról-szájra terjedve – a következő generációkra is. Mert vigadni, dalolgatni mindig szívet melengető élmény. Aki pedig nótázgat, annak az embernek „szabad a lelke”.

Szülőfalumban Kulcsodon a még élő emlékezők elbeszélése alapján minden időben nótaszerető, táncot- és mulatást kedvelő emberek éltek. A tehetségesebbek önszorgalomból megtanultak hangszeren játszani, tették ezt előbb a saját örömükre, majd később mások szórakoztatására. A kulcsodi cigányzenekar megalakulásáról és hosszú időn át tartó működéséről talán ez az utolsó lehetőség, hogy megemlékezzünk. Valójában nosztalgia a fiatalság után, a szülőfalu, a régi szokások után, az idő könyörtelen elmúlásának tudomásul vétele. Bölcskei László és Gaál Sándor mérnök úr tagjai voltak annak a zenekarnak, amely annyi örömet, vidámságot, kellemes élményt és emléket adott az akkor élő embereknek. Elsősorban az ő elbeszélésük alapján sikerült a történetet papírra vetni, de segítségemre voltak a családtagok, barátok, falubeliek és az akkori fiatalság még élő képviselői. Mert ők is nagyon szívesen emlékeznek erre az időre, s ők nagyon, de nagyon szeretik a magyar nótát. Mert ezek a nóták köröttünk vannak, egybefűznek bennünket, egységet teremtenek közöttünk, akik egyébként oly kevés dologban tudunk megegyezni. Ezek a derék emberek, akikről a továbbiakban szó esik, számunkra halhatatlan életművet hagytak.

Fullscreen Mode
AZ ÉRTÉK BESOROLÁSA
Szakterületkulturális örökség
TelepülésKulcsod [Kľúčovec]
Értékszint1. helyi (települési) értéktár
A JAVASLATTEVŐ ADATAI
JavaslattevőHalgas Ildikó, Kulcsod
TelepülésKulcsod
A NEMZETI ÉRTÉK ADATAI
Indoklás

Geszti Jenő cigányprímás vallomása: „Ha még egyszer elölről kezdeném, újra cigányprímás lennék. Mert nincs annál magasztosabb s szentebb érzés – áll alá szorított hegedűvel kiállni a zenekar elé, és egy szépasszony szemébe nézve fülébe muzsikálni a magyar lélekből lelkedzett magyar nótát.”

Biztos vagyok benne, hogy ezt Bölcskei László és Gaál Sándor is így gondolják…

Forrás, adományozó

Halgas Ildikó gyújtése.

MELLÉKLETEK
Rövid URL
ID94687
Módosítás dátuma2018. március 31.

Hibát talált?

Üzenőfal