Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet - Dunaszerdahely
Maďarský osvetový inštitút na Slovensku, n.o. | Hungarian Cultural Institute in Slovakia | Dunajská Streda
a CSEMADOK szakmai háttérintézménye

XXVIII. Vág-menti Találkozó


Esemény részletek


A XXVIII. Vág-Menti Találkozó vendége volt Agócs Gergely

Szímő község turisztikai érdekessége főleg nyár folyamán a Vág folyó tisztavizű homokos partja, amit sokan felkeresnek. Augusztus utolsó vasárnapján egy más lehetőség is kínálkozott az ide látogatóknak. A Csemadok helyi Alapszervezete szabadtéri rendezvényre hívta meg a népdalok szerelmeseit, hogy gazdag népdalkincsünkből bemutathassák mind azt, amit a tarsolyukban őrizgetnek. A falu templomának árnyékában megbúvó Jedlik-ház impozáns szabadtéri színpada kiváló helyszínéül szolgált a XXVIII- Vág-Menti Találkozónak.
Mielőtt a műsorra sor került volna a résztvevők Szent István napi megemlékezésen vettek részt. Az Összetartozás emlékoszlopa előtt Kantár Éva a Csemadok elnöke mondott ünnepi beszédet, amelyet a mosonszolnoki MIHE kórus és a Rozmaring éneklőcsoport éneke követett, majd Bób János polgármester és Kocsis Angéla karvezető koszorúzott.
A dudanótákat és tréfás dalokat bemutató idei folklórműsornak több mint száz szereplője volt, akik Andódról, Besenyőről, Fűrről, Tardoskeddről, Ógyalláról, Szalkáról. Mosonszolnokról, Koppánymonostorról és Szőnyből érkeztek. A fellépő csoportok azzal a tudattal jöttek, hogy előadásuk nem csak a közönség szórakoztatását fogja szolgálni, de megmérettetésre is sor kerül.
A szakavatott zsűri, Bedecs Ilona népdalkörvezető – énektanár és Danczi Mónika népdalénekes, nagy hozzáértéssel választotta ki azon csoportokat, akiknek a legjobb dalokat sikerült összegyűjteni és előadni. A dudanóták előadásáért díjat vehettek át a Tardoskeddi asszonyok valamint a Rozmaring éneklöcsoport és az Almácska citerásai. A párosító tréfás dalaikért a Besenyői Tallós népdalkör kapott jutalmat.
A csaknem három évtizedes hagyományokra visszatekintő rendezvénynek, amely idén a kormányhivatal támogatását élvezi, most először művész vendége is volt Agócs Gergely személyében. A magát fülekinek való népzenekutató elárulta, hogy a népzenét szinte gyermekkora óta gyűjti és énekesként, zenészként is hivatásának érzi. Elhozta bemutatni a színpadon legkedvesebb népi hangszereit a dudát,a furulyát,a flótát, a tülköt és a tárogatót, és nem csak hogy megszólaltatta azokat, de ismertette eredetüket, származásukat. Egynéhány olyan énekkel is sikerült megörvendeztetnie közönségét, amelyek réges -régen feledésbe mentek. Humoros szövegű dalai ugyancsak magával ragadták a hallgatóságot, így aztán nem hiányzott a jó kedv, a derültség és jutalmul a megérdemelt taps.A sikeres rendezvénynek méltó befejezése volt ez a ritkaság számba menő, értékes előadás.

Szímő 2011.szept. Kantár Éva

Dátum: 2011-09-14
Helyszín: Jedlik Ház szabadtéri színpada
Rendező: Csemadok Alapszervezet
Rövid URL
ID38496
Módosítás dátuma2011. szeptember 14.

Hibát talált?

Üzenőfal