Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet - Dunaszerdahely
Maďarský osvetový inštitút na Slovensku, n.o. | Hungarian Cultural Institute in Slovakia | Dunajská Streda
a CSEMADOK szakmai háttérintézménye

P.Mobil – Gesarol koncert


Esemény részletek


A Kárpát-medence első Rock múzeuma

Az biztos, mi voltunk az első rockgeneráció, és úgy tűnik, az utolsó is mi vagyunk.
Marco Sivori (Som Lajos: Piramis vádirat)

Katona László barátom jóvoltából, – aki a helyet biztosítja a kiállításhoz – lehetővé válik az általam 1969 óta vezetett P.Mobil (korábban Gesarol) együttes történetén keresztül bemutatni a műfajt, és az ahhoz kapcsolódó tárgyi emlékeket. Szólhatna ez a történet akármelyik magyar, vagy szlovák rock zenekarról is. Ugyanabban a világban (létező szocializmus) éltünk, ugyan úgy a „nyugati fellazítás” eszközeinek tekintettek minket, (hasonlóan a fénymásolóhoz, a videomagnóhoz stb.) amint ez egy korabeli „csehszlovák” illemtankönyvből kiderült. Szerettük a zenét, utáltuk a rendszert. Az „erő” nálunk volt. A közönség szerette, amit játszottunk, és szeretett minket is. Mi is a közönség soraiból mentünk fel a színpadra. Műfajokat, szakmákat teremtettünk. „Népdalokat” írtunk. Sokszorosan megfizettük az árát mindennek. Nem gazdagodtunk meg, de nagyon sokan meggazdagodtak abból, amit mi hoztunk létre. Egy felvidéki magyar újságíró vetette papírra a következőt. „ A P.Mobil együttes tette a legtöbbet a magyar rockzene elterjesztéséért, és ők profitáltak belőle a legkevesebbet.”
A kereskedelmi rádiók és tévék mostani környezetszennyező műsorait figyelve az az érzésem támad, mintha nem is léteztünk volna. Át akarják festeni a múltat, mint a Rolling Stones a vörös ajtót feketére. A mai gyerekek már nem tudják milyen egy szalagos, vagy kazettás magnó, lemezjátszó, de mint egy felmérésből kiderült, többségük már a szén szó jelentését se ismeri.
Ezért határoztam el a múzeum létrehozását, ezért kértem a zenészek, technikusok, rajongók segítségét, hogy közösen rakjuk össze közös múltunkat, amíg lehet. Mi elmegyünk, a számok maradnak. A rockzene örök és elpusztíthatatlan.
Schuster Lóránt / P.Mobil együttes

A Csitári hegyek alatt elterülő községet 1113-ban említik először Villa Grincha-ként. A Zobor hegy tetején még mindig látható az 1896-ban állított, és az 1921-ben cseh légiósok által felrobbantott emlékmű talapzata. A milleniumi ünnepségek keretében Huba vezér emlékére emelt emlékoszlop ugyanerre a sorsra jutott. Kodály Zoltán, aki Bartók Béla társaságában többször is gyűjtött a faluban, itt jegyezte le a közismert népdalt „ A gerencséri utcát”.
Településünket több kisebb vallási emlékmű díszíti. Az 1908-ban épített Szent Kereszt Nővérei intézet ma az iskolának ad otthont. Szent György szobra a róla elnevezett római katolikus templom oltárának közepén van elhelyezve, a Malántahegyen pedig Szent Orbán szobra található. A lakosság nagy része mai is szőlőműveléssel foglalkozik, ezért a Szent Orbán Napot a hagyományokhoz híven szentmisével és hálaadással ünnepli a szőlőhegyen, amelyen részt vesznek testvérvárosainkból, Balatonalmádiból és Kőszegről érkező vendégeink is.
Ez évben az ünnepségek napján, május 28-án, délután 3 órakor nyílik meg a Kárpát-medence első Rockmúzeuma, este P.Mobil koncert, majd bál, amelyre mindenkit szeretettel várunk.
Vrábel Anna polgármester / Nyitragerencsér

Katona László, 951 01 Nyitragerencsér Eper utca 2. (Nitrianske Hrnčiarovce, Jahodová 2.) tel.: +42 190 377 0539 e-mail: pmobilkatona@gmail.com www.pmobil.hu/rockmuzeum
Látogatható vasárnaponként, előzetes bejelentkezés alapján.

Dátum: 2011-04-09
Helyszín: Művelődési Ház 20.00
Rendező: P.Mobil
Társrendező: Katona László
Rövid URL
ID38294
Módosítás dátuma2011. április 9.

Hibát talált?

Üzenőfal