Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet - Dunaszerdahely
Maďarský osvetový inštitút na Slovensku, n.o. | Hungarian Cultural Institute in Slovakia | Dunajská Streda
a CSEMADOK szakmai háttérintézménye, a Felvidéki Magyar Értéktár kezelője

Örkény István: Tóték, az Egy&Más Vándorszínház Dunaszerdahelyen

Örkény István: Tóték, az Egy&Más Vándorszínház Dunaszerdahelyen


Esemény részletek


A Lendvai Magyar Nemzetiségi Művelődési Intézet és az Egy&Más Vándorszínház a Csemadok/Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet és az MNMI közti együttműködés keretében 2015. november 6-án, pénteken, 18.00 órakor a Dunaszerdahelyi Vidékfejlesztési Szakközépiskola színháztermében bemutatja Örkény István: Tóték című tragikomédiáját.
Belépődíj: 3 €, nyugdíjasoknak 1,5 €

 

lendva-szinhaz-totek-2015 (4)

Az előadásról:
Örkény István: TÓTÉK (tragikomédia az Egy&Más Vándorszínház előadásában)

A Tóték Örkény István egyik legismertebb műve. Eredetileg filmforgatókönyvnek készült. Könyvként először 1967-ben jelent meg. Szintén 1967-ben Örkény átdolgozta a kisregényt drámává, amelyet aztán nagy sikerrel játszottak a színházak. Örkény e művéért 1969-ben Párizsban elnyerte a Fekete Humor Nagydíját.
A történet a második világháború idején, 1942 nyarán egy észak-magyarországi kis idilli faluban, Mátraszentannán játszódik. A Tót család feje, Lajos, a község tűzoltóparancsnoka nagy köztiszteletnek örvend. Felesége, Mariska és lánya, Ágika valósággal istenítik. Tóték fia, Gyula az orosz fronton szolgál. Egy nap levél érkezik Tótéknak, melyben fiuk közli, hogy parancsnokát sikerült rávennie, hogy megromlott idegállapota miatt kéthetes betegszabadságra hozzájuk érkezzen. Megérkezik az őrnagy és ettől fogva minden megváltozik. Az egész család dobozolni kezd. Éjjel nappal. Tóték napirendje teljesen a feje tetejére áll. Közben levél érkezik, hogy fiuk, Gyula elesett a fronton. Gyuri a helyi postás, a levelet nem adja át Tótéknak. Miután letelt a két hét, az őrnagy elutazik, és a Tót család újra felszabadul, visszatér a régi hétköznapokba. Mivel a partizánok felrobbantottak egy hidat, és emiatt három napig nem járhatnak a vonatok, az őrnagy visszatér Tótékhoz. Az őrnagy egyből dobozolni szeretne. De a margóvágó már kint a kertben van. Ott, ahol a végső cselekmény történik.

lendva-szinhaz-totek-2015 (3)

A Vándorszínház a RÉVISZ Színház vendégeként másnap, november 7-én, Rétén mutatkozik be a helyi kultúrházban.

lendva-szinhaz-totek-2015 (2)

 

Rövid URL
ID70463
Módosítás dátuma2015. október 28.

Hibát talált?

Üzenőfal