Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet - Dunaszerdahely
Maďarský osvetový inštitút na Slovensku, n.o. | Hungarian Cultural Institute in Slovakia | Dunajská Streda
a CSEMADOK szakmai háttérintézménye

Nemeshodosi Nagy Lakoma

Nemeshodosi Nagy Lakoma


Esemény részletek


hodosi-lakoma-program-2015

Asszonynép és férfinép, ifjak, vének s a többi apraja-nagyja, figyelem!

Közhírré tétetik, hogy kisasszony havánok második hétvégéjén, jelesül szombaton, annak rendje és módja szerint kezdetét veszi a NEMESHODOSI NAGY LAKOMA a falu majdnem közepin, amely másnap pirkadatkor ír víget.
Ha már tudjátok, hogy mi van készülőben, vegyétek fel legszebb gúnyátokat, fűzzétek be legkínyelmesebb bocskorotokat, csatlósotokkal fogassátok be szekér elé jószágaitokat és vegyétek utatokat Nemeshódos irányába! Nagy lakomázás várható ezen napon, reméljük egyben senki torka sem marad szárazon.
Ha tudtok már pitymallatkor érkezzetek, hogy bellérünkkel disznóvágás előtt a jószágot szömre vehessítek. Jó pálinkával, muzsika mellett utolsó útjára kisérjítek.
Ha már bellérünk a jószágunkat sziven döfte, akkor kezdődik valóban a lakoma kedves öccse! Életadó vérét megpirítjuk, forró cipóval tálaljuk és Manci néni házi savanyójával mind felfaljuk. Minden emberfia éhgyomrát és éhszomját eloltjuk, a vándorokat tárt kapukkal várjuk.
Hagyományos ítkek felvonulása lesz ezen a napon, s ha jót szeretnél abrakolni semmiképpen sem maradhatsz odahaza a sezlonon.
Lesz itt annyi fajta finom ítel, ital, jó bor és pálinka, amelyet még Döbrögi urunk is megirigyelne háromszorra.
A zenészek már a hegedőjéket fényesítik, hogy a kedvenc nótáitakat elránthatják egíszen pirkadatig. Táncosok, művészek és bábjátíkok, minden korosztálynak lesznek errefele kuriózumos látnivalótok. Öt udvarban lesz vigadalom, addig délebédelünk és csutoránkból jó pálinkát hörpintünk, míg meg nem vet a hétfejű háziasszony.
Bővebben majd mindent elturbékolunk, egyelőre e jeles napra egyéb dévajkodást nem ajánlunk! A legfontosabb, hogy jól megtömjétek bendőtöket, jól kiszóljátok magatokat, és akár egy új vasszekérel bővítsítek a pajtátokat.
Nefeledd hát, még egyszer, a Nemeshódosi lakoma csak egyszer van egy évben! :)

Rövid URL
ID66870
Módosítás dátuma2015. augusztus 7.

Hibát talált?

Üzenőfal