Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet - Dunaszerdahely
Maďarský osvetový inštitút na Slovensku, n.o. | Hungarian Cultural Institute in Slovakia | Dunajská Streda
a CSEMADOK szakmai háttérintézménye, a Felvidéki Magyar Értéktár kezelője

HAGYD ÖRÖKÜL… Szendrei Judit és Dabóczy Krisztina tűzzománc alkotóművészek kiállítása Dunaszerdahelyen

HAGYD ÖRÖKÜL… Szendrei Judit és Dabóczy Krisztina tűzzománc alkotóművészek kiállítása Dunaszerdahelyen


Esemény részletek


2015. november 24-én, kedden, 18.00 órakor a Csemadok Házban.

dunaszerdahely-csemadok-napok-program-2015-6

Szendrei Judit életrajza:
szendrei-judit-tuzzomancAz élet véletlen játékaként kezdtem foglalkozni a tűzzománcozás technikáival 1975-ben. Iskolánk, (Budapest, XV. kerület – Újpalota első iskolájában, a Pattogós utcai Általános Iskolában) ahol napközis nevelőként dolgoztam kapott ajándékba egy kemencét. Kíváncsi lettem rá, mit lehet vele kezdeni.
Az első években tanulva tanítottam. Szerencsémre akadtak segítőim is. Somogyi József szobrászművész és dr. Feledy Balázs műtörténész segítségével jutottam el Kátay Mihályhoz, illetve Sisa Józsefhez. Tőlük tanultam a legfontosabb alaplépéseket.
1977-től Zebegényben a Szőnyi István Képzőművészeti Szabadiskola hallgatója, majd demonstrátor, tanársegéd voltam.
1986-tól 1998-ig szintén Zebegényben az Ifjúsági Szabadiskola tűzzománc osztályának tanára lettem.
1996-tól 1999-ig Gödön az Ifjúsági Képzőművészeti Alkotótáborban is tanítottam.
Tanítványaimmal több kiállításon és szakmai bemutatón vettünk rész. Ezért a szakmai tevékenységemért díjaztak a II. és V. Fővárosi Képző- és Iparművészeti Diákbiennálén.
1996-ban a Magyar Alkotóművészek Egyesületétől kaptam köszönetet.
Tanítványaim sikere azt hiszem az én sikerem is, ezért sosem gondoltam, hogy saját munkáimmal lépjek a nyilvánosság elé.
1998-ban a Pestújhelyi Közösségi Ház munkatársainak, elsősorban Nagy Edit bíztatására munkáimmal megjelentem egy csoportos tárlaton. (Nagy Edit vezeti a Külvárosi Szalont.)
1999-ben első önálló kiállításom megrendezését – a Külvárosi Szalonban – is Nekik köszönhetem. Azóta több önálló és csoportos kiállításon is bemutatkozhattam.
A Tűzvirág Alkotókör jelenleg is a Pestújhelyi Közösségi Házban működik, ahol most is felnőtteket és gyerekeket is tanítok.

Dabóczy Krisztina életrajza:
daboczy-kirsztina-tuzzomanc
Budapesten születtem. 26 éves koromig a sportolás töltötte ki minden időmet, első osztályú kézilabdázó voltam. Egy betegség miatt abba kellett hagynom az aktív sportolást, azóta isko-lában dolgozom – testnevelés, informatika szakos tanár vagyok.
A tűzzománcozással abban az iskolában ismerkedtem meg, ahol először tanítottam – Rákospalotán – mivel az iskolánkba jött tanítani Szendrei Judit, aki péntek délutánonként gyerekeknek vezetett tűzzománc szakkört. Mivel a tanítványaim, akikkel foglalkoztam, sokat meséltek a tűzzománcozásról, én is megnéztem kíváncsiságból. Ennek már kb. 25 éve, azóta tűzzománcozom Szendrei Judit műhelyében, előbb az iskolákban, ahol tanított, később a Pestújhelyi Közösségi Házban.
A tűzzománcozás tanulása során elsősorban a rekesz-zománcozásba szerettem bele. Képeim többségét általában ajándékba adtam barátaimnak, családtagjaimnak. Sosem gondoltam rá, hogy kiállításon szerepeljek, ezért 2012-ig csak a Tűzzománc Alkotókör csoportos kiállításain vettem részt.
Szendrei Judit és Dely Teréz 2012-ben hívtak meg először több képpel a Béke Szállóba közös kiállításra. Ez volt az első alkalom, hogy több zománcképpel is szerepeltem egy kiállításon. Ez 2014-ben újra megismétlődött.
A kiállítások sikere óta már másoknak is büszkén mutogatom képeimet, melyek többsége rekeszzománc – elsősorban a magyar korona képlemezeit próbálom elkészíteni, illetve a Khakhuli Triptichon zománcképeit. Ezeknek a képeknek a zománctechnikai kihívásai érdekelnek. Néha kirándulást teszek a többi zománcozási technikához is, de az „én világom” mégis a rekeszzománc.
Ezért is nagy örömmel csatlakoztam Szendrei Judit tervének megvalósításához – amikor felkért – hogy a magyar koronázási palástot készítsük el közösen rekeszzománc technikával. Most, hogy elkészült – úgy érzem, hogy valami maradandót alkottunk.

Rövid URL
ID72552
Módosítás dátuma2015. november 15.

Hibát talált?

Üzenőfal