Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet - Dunaszerdahely
Maďarský osvetový inštitút na Slovensku, n.o. | Hungarian Cultural Institute in Slovakia | Dunajská Streda
a CSEMADOK szakmai háttérintézménye, a Felvidéki Magyar Értéktár kezelője

Egyéb, KÓTA kitüntetettek


Esemény részletek


A Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek (KÓTA) díjazottjai Szlovákiából.
A Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek (KÓTA) vezetősége, 2009. március 7-én, a szervezet legmagasabb kitüntetését adományozta Huszár Lászlónak, a CSEMADOK Művelődési Intézetének igazgatójának (Dunaszerdahely).
A KÓTA-díjat nevezett, a régióban élő magyarság körében évtizedek óta végzett közművelődési, népzenei, szakmai programjainak megszervezéséért, valamint a folklór anyag gyűjtéséért, feldolgozásáért, továbbá intézményesített formában való működtetéséért kapta. Nevéhez fűződik a KÓTA Országos Népzenei Minősítésének a bevezetése és rendszeresítése is.
A terület magyar népzenéjének szakszerű archiválása, könyvek és CD-lemezek kiadása is Huszár László összmunkáját dicséri. Ezért vált érdemessé a KÓTA-díjra, mecénási kategóriában.
A Tardoskeddi Fehérakác Éneklő Csoport, Varga Katalin vezetésével szintén kiérdemelte a KÓTA-díjat. Lakóhelyük hagyományait, nevezetesen számos dudanótát gyűjtöttek és állítottak műsorukba. Az együttes korábban elnyerte már a Szlovák Rádió Nívó díját, mint ahogy számos népdalverseny győzteseinek is mondhatják magukat.
Szabó Jolán (Dunaszerdahely), ugyancsak e kitüntetés birtokosa lett, mert a régióból négy kiemelkedő népdalkör művészeti vezetője. Immár 30 éve irányítja a csallóközkürti, nyékvárkonyi, a padányi és a dunaszerdahelyi éneklőcsoportokat. Munkája eredményeként, számos magas fokozatot értek el az általa vezetett együttesek. Rendszeresen vesznek részt a Néprajzi Múzeum csodálatos palotájának hangversenyeiben, minden alkalommal osztatlan sikert aratva. Szabó Jolán hitvallása, Sütő Andrást idézve: „Amíg a nép énekel, messze hallatszik, hogy létezik”. E több évtizedes, példás művészeti tevékenységéért részesítette a magas kitüntetésben a vezetőség.
Az ünnepség méltó körülmények között Budapesten, a Regnum Marianum hatalmas, modern templomában zajlott, a Monteverdi Kórus csodálatos énekével, Kollár Éva, a KÓTA elnökének vezetésével. A II. részben felhangzó Haydn-mise, betetőzése volt e különleges napnak.
A díjak kiosztásában részt vettek még, Birinyi József és Mindszety Zsuzsanna társelnökök.

Dr. Gerzanics Magdolna
népzenekutató, zenei szakújságíró

Dátum: 2009-03-07
Helyszín: Budapest, Regnum Marianum templom
Rendező: Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek (KÓTA)
Rövid URL
ID36658
Módosítás dátuma2009. március 20.

Hibát talált?

Üzenőfal