Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet - Dunaszerdahely
Maďarský osvetový inštitút na Slovensku, n.o. | Hungarian Cultural Institute in Slovakia | Dunajská Streda
a CSEMADOK szakmai háttérintézménye

Dunaszerdahelyen és környékén, valamint a járás nagy falvai mellett, az 1950-es év első felében további öt, túlnyomórészt kis létszámú településen jött létre Csemadok alapszervezet: Cséfalván, Madon, Bakán, Királyfiakarcsán és Albáron.
Albáron, 1950. június 25-én rendkívül nagy érdeklődés mellett tartották a Csemadok alakuló gyűlését. Az alakuló ülésen részt vett Pathó Károly, a Csemadok országos szervező titkára. Az ő általa készített jelentésből kiderül, hogy kétszázan voltak jelen az 1125 lakosú faluban. A szervező titkár a jelentésében megjegyzi, hogy a jelenlévők többsége nő volt, akik nem ismerték a Csemadok küldetését, ezt egy ifjúsági szervezetnek gondolták. A település politikai vezetése csak szlovákokból állt, akik támogatták az alapszervezet megalakítását. A nagyszámú jelenlévő ellenére a szervezet alapító tagjainak a száma alacsony volt. Huszonegy személy lett alapító tagja az alapszervezetnek.

Az alapszervezet első vezetősége:
elnök: Möhöly Lajos (tanító), alelnök: Bíró József (tanító), titkár: Egyházi Béla (munkás), pénztáros: Boráros Margit (háztartásbeli), ellenőr: Havlik Sándor (ács) és Mészáros Péter (munkás).

Dokumentumok az alakulásról:
Pathó Károly jelentése a Csemadok Albári Alapszervezetének alakuló üléséről / A Csemadok Albári Szervezetének alapító tagjai

Fullscreen Mode
Kategóriaalapszervezet
TelepülésAlbár [Dolný Bar]
JárásDunaszerdahely
Alakulás ideje1950. június 25.
ElnökMöhöly Lajos
Jelenlevők az alakuló ülésen200
Alapító tagok száma21
Forrás, adományozóVarga László: Hatvanöt évvel ezelőtt történt, A Csemadok alapszervezeteinek megalakulása a Dunaszerdahelyi járásban (1949-1953), Gyurcsó István Alapítvány Könyvek 57, Dunaszerdahely-Nagymegyer, 2014
Rövid URL
ID67555
Módosítás dátuma2015. július 20.

Hibát talált?

Üzenőfal