Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet - Dunaszerdahely
Maďarský osvetový inštitút na Slovensku, n.o. | Hungarian Cultural Institute in Slovakia | Dunajská Streda
a CSEMADOK szakmai háttérintézménye

Záhorszky Elemér

Záhorszky Elemér (Mics Károly Díj) - 2010

Záhorszky Elemér 1931. március 3-án született Érsekújvárban. 1949-től – azaz a szervezet megalakulása óta – Csemadok-tag. Aktívan részt vett az érsekújvári Csemadok-épület – az ország első és sokáig egyetlen székházának – építésében. Első pillanattól kezdve bekapcsolódott az alapszervezet kulturális életébe.

Először színjátszóként mutatkozott be zenés és prózai darabokban egyaránt, mint a Duda Gyuri házassága, A bor, Lúdas Matyi, Liliomfi. Igazi közönségsikert a Mágnás Miska címszerepe hozott számára. Az évek múlásával rendezni kezdett, főleg operetteket, zenés vígjátékokat, nótaesteket, esztrádműsorokat, melyekben saját maga is szerepet vállalt. Főként komikusként ismerte a közönség, de drámai tehetségét is bizonyította, a Mielőtt a kakas megszólal, Félkegyelmű és Haramiák c. darabokban. Megrendezte a Marica grófnő, János vitéz és Csárdáskirálynő c. nagyoperetteket. A zenés darabok közül a Charley nénje és Dankó Pista c. műveknek egyenként több mint harmincszor tapsolhatott a nagyérdemű. Az általa rendezett revüműsorok közül az Emlékszel még, Csak a szépre emlékezem, A régi mániám, Csak egy kis emlék, Hol van az a nyár, Hétre ma várom a Nemzetinél a legemlékezetesebb. Ő a Csemadok Érsekújvári Alapszervezet Zenés Színpadának alapítója és vezetője. Az utóbbi években nótaesteket visz színpadra, Szól a nóta címmel, fergeteges sikerrel. Rendezői munkája és szerepvállalásai mellett évtizedekig töltötte be az érsekújvári Csemadok-alapszervezet kultúrfelelősi tisztségét. A mai napig vezetőségi tag.
Záhorszky Elemér nevéhez fűződik a hagyományos érsekújvári szüreti ünnepség fénypontját jelentő felvonulás megszervezése is. Se szeri, se száma a nevével fémjelzett magyar kulturális rendezvényeknek. Az általa színpadra vitt operettek, színdarabok, esztrádműsorok, nótaestek, zenés játékok, drámák, revü-összeállítások nemcsak Érsekújvárban és környékén arattak közönségsikert, hanem Pozsonyban, a szlovéniai Lendván, Túrócszentmártonban, Komáromban, Párkányban, Dunaszerdahelyen, Szencen, Léván, Brünnben, valamint a magyarországi Siófokon, Tótkomlóson, Nagykovácsiban, Martfűn és Békéscsabán is.
Záhorszky Elemér egész életét a haza magyar kultúra felvirágoztatásának és a Csemadoknak szentelte.

Berényi Gita

KategóriaMics Károly Díj
TelepülésÉrsekújvár, Újvár [Nové Zámky]
Év2010
Rövid URL
ID51608
Módosítás dátuma2020. június 10.

Hibát talált?

Üzenőfal