Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet - Dunaszerdahely
Maďarský osvetový inštitút na Slovensku, n.o. | Hungarian Cultural Institute in Slovakia | Dunajská Streda
a CSEMADOK szakmai háttérintézménye, a Felvidéki Magyar Értéktár kezelője

Halász Gyula

Halász Gyula (Csemadok Életműdíj) - 2013

Magyar Kultúra Napja, Galánta
2013. január 20.

Halász Gyula 1940. június 21-én született Handlován, kisiparoscsaládban. 1945-ben költöztek Lévára. Az alapiskolát és a gazdasági középiskolát Léván végezte. A Nyugat-Szlovákiai Víz- és Csatornahálózat járási üzemében a könyvelési és tervezési osztály vezetőjeként dolgozott.
A Csemadok kulturális életébe 1962-ben kapcsolódott be, mint táncos a Csemadok lévai néptánccsoportjába. 1968-ban tánccsoportot alapított és betanította az első koreográfiáját a Rezgő Csárdást, amellyel elsöprő sikert aratott Gombaszögön. Ezt követően elvégezte a koreográfiai tanfolyamot majd művészeti vezetője lett a Garam Menti Népi Együttesnek, melynek a mai napig művészeti vezetője és táncosa, emellett a Csemadok járási táncoktatója, valamint a járási tánctanács elnöke is. Számtalan koreográfiát tanított be, de nemcsak a lévai együttesnek, hanem a lévai járás több csoportjának is. Táncait főleg a szlovákiai magyar tájegységekből merítette. Gyűjtő munkával is foglalkozott, főleg Ipoly-mentén és Kéménden. A legismertebb koreográfiái a Garam-menti táncok, Szakállosi lakodalmas, bodrogközi és gömöri táncok kü-lönböző variációi, Dunántúli táncok, Szatmárököritói fergeteges, Zöld Marci, Zoboraljai és Martosi táncok. Több, egész estét betöltő programot mutatott be. Legsikeresebbek a Gyöngykoszorú, Házunk táján, A fonóban, 50 éve már, Lévai vásár stb. 1994-től 2001-ig vezetője volt a nagysikerű Tormás gyerek és ifjúsági együttesnek. Több száz táncost nevelt fel, akikbe beoltotta a néptánc iránti szeretetet, és akik tovább viszik kultúránkat. Kiváló táncosok, ko-reográfusok kerültek ki az általa vezetett együttesből, mely 2007-től a Garam Menti Néptánc Együttes nevet viseli.
1964-től oszlopos tagja a Csemadok Lévai Alapszervezete vezetőségének, melynek a mai napig az alelnöke. 1970-től 1980-ig a Csemadok járási bizottságának tagja, mint a Népművészeti Bizottság elnöke. 2004-től a Csemadok Lévai Területi Választmányának tagja, ahol 2011-ig pénztárnoki feladatokat látott el.
Halász Gyula a néptánc mellett immár 48 éve műkedvelő színészként is ténykedik. Tagja a Csemadok Lévai Alapszervezete mellett működő Bárka Színpadnak és a Városi Kulturális Központ Garamvölgyi Színpadnak is, ahol az elmúlt évek alatt egész sor kiváló alakítást nyújtott. Többször szerepelt a komáromi Jókai Napokon.
A munkájáért több elismerést kapott, többek közt a Csemadok bronz és ezüst kitüntetését, Csemadok emlékérmét a Csemadok megalakulásának 55. évfordulója alkalmából, Léva város és a járás elismerését a kultúra terjesztéséért, Léva város polgármesterének díját, a „Národné osvetové centrum” igazgatónőjének elismerő oklevelét, valamint számtalan helyi és járási elismerő oklevelet. Mindezért a folyamatos népművelői munkásságáért javasolta a Csemadok Lévai Alapszervezete vezetősége Halász Gyulát a Csemadok Életmű Díj-ra.

KategóriaCsemadok Életműdíj
TelepülésLéva [Levice]
Év2013
Rövid URL
ID39914
Módosítás dátuma2020. június 12.

Hibát talált?

Üzenőfal