Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet - Dunaszerdahely
Maďarský osvetový inštitút na Slovensku, n.o. | Hungarian Cultural Institute in Slovakia | Dunajská Streda
a CSEMADOK szakmai háttérintézménye

Földváry Terézia

Földváry Terézia (Csallóköz Kultúrájáért Díj) - 2019

Végh Erzsébet laudációja:

Földváry Terézia 2008-tól a sárosfai Csemadok alapszervezetének elnöke, a Dunaszerdahelyi Területi Választmány alelnöke, szervezetünk Országos Tanácsának tagja.
Földváry Terézia, Sárosfai Terikeként gyermekkorától kezdve igazi, hamisítatlan csemadokos légkörben élt. Sárosfát a hetvenes években intenzív kulturális élet jellemezte, édesanyja pedig a szervezet tagjaként rendszeresen hordta gyermekeit a rendezvényekre. Ennek a környezetnek köszönhetően már iskolás korától kivette a részét a közösségi életből, először a rendezvények szereplőjeként, később pedig szervezőként a nagyszarvai alapiskolában, majd pedig a somorjai gimnáziumban. A Csemadokba 1987-ben, 20 évesen lépett be. Ez az időszak a családalapítással esett egybe, s míg gyermekei nem kezdték el az iskolát, arra jutott ideje, hogy időnként részt vegyen az akkoriban Stifter István vezetésével működő alapszervezeti rendezvényeken, színházlátogatásokon, nótaesteken. Közben pedig nevelte két gyermekét, Veronikát és Istvánt, akik napjainkra felnőttek, sikeres és hozzáértő szakemberekké váltak.
A kétezres évek elején viszont úgy érezte, hogy ennél többre van szükség. A Csemadok abban az időszakban válságos éveket élt át Sárosfán, emiatt szinte az alapoktól kellett kezdeniük a szervezet újjáépítését. Horváth Rozáliával közösen házról-házra járva beszélgettek az emberekkel a Csemadok értékeiről, a kulturális életben betöltött szerepéről és a szervezet fontos küldetéséről. A munkának meg is lett az eredménye. A 2004-es évben a sárosfai Csemadok 123 taggal indította el újra a tevékenységét. Az akkor felállt új vezetőségnek köszönhetően ez a lendület a mai napig töretlennek mondható.
A testület tagjaként elmondhatom, hogy Terike kiváló közösségi ember, szabadidőjét feláldozva szervezi sokrétű tevékenységünket, példamutató munkája mintaként szolgál mások számára is. Első rendezvényként annak idején egy Mikulásünnepséggel kezdtünk, amelynek tavaly decemberben már a 15. évfolyamát ünnepelhettük. Felélesztette a márciusi megemlékezések hagyományát, felkutatta, és a 1848/49-es forradalom emlékének ápolásába bevonta a Sárosfa történetében meghatározó Bittó család leszármazottait. Ezt követték a győri színházlátogatások, a napjainkra regionálissá bővült Felső Csallóközi Nótaénekesek Találkozója, vagy a honismereti kirándulások, amelyek az elmúlt évekre többnapossá bővültek. Elmondhatjuk, hogy a sárosfai Csemadok napjainkra az ő vezetésével évente már közel 20 rendezvényt szervez.
Mivel  fontosnak tartja a helyi gasztronómiai hagyományok terjesztését és továbbörökítését, ezek között, olyan egyedinek nevezhető rendezvények is megtalálhatóak, mint a réteshúzó tanfolyam vagy Nagyanyáink Titkai nevű gasztronómiai seregszemle. A rétes húzó csapat hírneve már messze földre is elért. Emellett a generációs váltás is működik, hiszen többek között fiatal lányok is bekapcsolódnak a hagyományok megélésének és továbbvitelének folyamatába.  A sárosfai réteshúzás titkaival tavaly megismertették a mezőtúri testvérvárosunk lakosait, idén pedig Alsószelibe és Pannonhalmára kaptak meghívást tanfolyam tartására. Mindez mellett az elmúlt években olyan ismert előadók látogattak el Sárosfára, mint Szvorák Katalin, Kudlik Júlia, Szomolai Tibor, a Hazajárók stábja vagy Vujity Tvrtko. Terike érdeme, hogy a békei Cimbora Népdalkőr 2014-ben békei és sárosfai Cimbora Népdalkörré nőtte ki magát.
A szorgalmas és kitartó munka nem is maradt visszhang nélkül. Földváry Terézia 2006 óta áll polgármesterként a falu élén. Sőt, 2017 márciusában Áder János, magyarország köztársasági elnöke faluja infrastruktúrájának és kulturális életének fellendítése, a helyi magyar közösség identitásának és hagyományainak megőrzése, illetve településvezetői munkája elismeréseként a Magyar Arany Érdemkeresztet adományozta neki.
Földváry Terézia magyarságtudatával, hosszú évek során kifejtett áldozatos munkájával nem csak a Csemadok, de környezete felvirágoztatásához és jobbá tételéhez is hozzájárult. Mozgatórugója a szervezetnek, elsőként érkezik és utolsóként távozik a rendezvényekről, segítségére számíthatnak a bajban a helyiek, a rászorulók és a szerveződés tagjai is. Ezúton is szeretnénk megköszönni áldozatos munkáját, és reméljük, hogy még sok éven keresztül számíthatunk rá.

 

KategóriaCsallóköz Kultúrájáért Díj
TelepülésSárosfa [Blatná na Ostrove]
Év2019
Rövid URL
ID117277
Módosítás dátuma2020. június 12.

Hibát talált?

Üzenőfal