Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet - Dunaszerdahely
Maďarský osvetový inštitút na Slovensku, n.o. | Hungarian Cultural Institute in Slovakia | Dunajská Streda
a CSEMADOK szakmai háttérintézménye, a Felvidéki Magyar Értéktár kezelője

Erdei Péter, Kecskemét

Erdei Péter, Kecskemét (Fábry Zoltán Díj) - 2020

Az 1944. december 8-án Debrecenben született Erdei Péter, Liszt- és Bartók–Pásztory-díjas karnagy zeneszerető családban nőtt fel, s a zenével már kis korában kapcsolatba került.
Tanulmányai alatt egyre inkább kialakult benne a kóruséneklés szeretete, amelyet csak megerősített, hogy Gulyás György, a neves karnagy (többek közt a Debreceni Kodály Kórus alapítója) meghívta énekkarába. A Zeneakadémián főtárgyat Vásárhelyi Zoltántól és Párkai Istvántól, zeneelméletet Bárdos Lajostól, szolfézst Szőnyi Erzsébettől, ellenpontot Gárdonyi Zoltántól, zenetörténetet Kroó Györgytől és Szőllősy Andrástól tanult. Diplomáját 1968-ban szerezte.
A budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem címzetes egyetemi tanára. 34 évig a kecskeméti Kodály Zoltán Zenepedagógiai Intézet igazgatója volt, és évekig volt a Magyar Rádió Énekkara, a Debreceni Kodály Kórus és a Kecskeméti Pedagógus Énekkar karnagya.
A Pekingi Központi Konzervatórium állandó vendégprofesszora. A Kodály Musical Training Institute (Boston, USA) társalapítója (1969).
Gyakran kérik fel rangos nemzetközi fesztiválok és versenyek zsűrijében való részvételre, illetve mesterkurzus tartására (Arezzo, Bergen, Cambridge, Cork, Debrecen, Dublin, Hong Kong, Llangollen, Marktoberdorf, Oxford, Tours, Szingapúr).
Az Ifjúsági Világkórus (World Youth Choir) karnagya is volt 2000-ben. Számos kortárs magyar kórusmű bemutatójának rádió- és CD-felvételén működött közre, és több elismerésben részesült e tevékenységéért.
2018-ban a Kodály-emlékév alkalmából megalakult Nemzeti Ifjúsági Kórus karnagya, szakmai vezetője.
Az 1980-as évek elejétől énekkaraival, együtteseivel és előadóként is rendszeres résztvevője a galántai és felvidéki ének-zenei eseményeknek, és több mint két évtizede állandó tagja a Kodály Napok keretében zajló országos kórusverseny értékelő bizottságának, melynek elnökeként hasznos tanácsokkal látja el kórusaink vezetőit, karnagyait, amivel jelentős mértékben járul hozzá a felvidéki magyar kórusmozgalom fejlődéséhez.
A kecskeméti Kodály Zoltán Zenepedagógiai Intézet igazgatójaként nagyban segítette kórusaink vezetőinek fejlődését azáltal, hogy rendszeres részvételt biztosított nekik az Intézet szakmai képzésein, tanfolyamain.
Jelentős mértékben neki is köszönhető a két Kodály-város, Kecskemét és Galánta testvérvárosi kapcsolatának a létrejötte.

Elismerései:
Liszt Ferenc-díj (1992)
Katona József-díj (1994)
Kodály Intézetért Díj (1994)
Bács-Kiskun Megye Művészeti Díja (1996)
Trefort Ágoston-díj (2001)
Pro Renovanda-díj (2004)
Kecskemét Felsőktatásáért és Tudományos Életéért Díj (2007)
Kodály Intézetért Díj (2008)
Bartók Béla – Pásztory Ditta-díj (2009)
A Magyar Köztársaság Érdemes Művésze Díj (2010)
KÓTA-Életműdíj (2019)
Az Amerikai Kodály Tanárok Szervezetének (OAKE) Életműdíja (2019)
Kodály Zoltán-díj (2019)

KategóriaFábry Zoltán Díj
Év2020
Rövid URL
ID117423
Módosítás dátuma2020. május 27.

Hibát talált?

Üzenőfal