Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet - Dunaszerdahely
Maďarský osvetový inštitút na Slovensku, n.o. | Hungarian Cultural Institute in Slovakia | Dunajská Streda
a CSEMADOK szakmai háttérintézménye

Bíborpiros szép rózsa – Felhívás

A Csemadok Országos Tanácsa megbízásából a Csemadok Művelődési Intézete és a Csemadok Dunaszerdahelyi Területi Választmánya főrendezőként hatodik alkalommal hirdeti meg a BÍBORPIROS SZÉP RÓZSA (Örökség) országos népzenei vetélkedőt népdalénekesek, népdalkörök, népi hangszerszólisták és népi hangszeres együttesek részére.

Immár hatodik alkalommal kerül megrendezésre Bíborpiros szép rózsa címmel a szlovákiai magyar népzenekedvelők és művelők országos seregszemléje, vetélkedőszerű megmérettetése. A vetélkedősorozat célja, folytatva az egykori, mára már fogalommá vált Tavaszi szél eszméit,  országos fórumot biztosítani népdalénekesek és népdalkörök, valamint népzenei hangszerszólisták és zenekarok részére. Célunk a népzenei mozgalom szakmai támogatása, ösztönzése és fejlesztése. A szakma vélemény-nyilvánításai az egyes fordulók alkalmával visszajelzésül szolgálhatnak a résztvevők számára, megerősítve vagy iránytmutatva további tevékenységükhöz.

Ezt megelőlegezve a kiíráshoz csatolunk két mellékletet: az 1. sz. melléklet szakmai útmutatást, míg a 2. sz. melléklet a felkészülésnél felhasználható kiadványok listáját tartalmazza tájegységek szerint (könyvesbolokban beszerezhetők és a Népzenei Adattárban helyben tanulmányozhatók).

A vetélkedő arculata:

Az összeállítások népdalokból álljanak, mellőzve a műdalokat és feldolgozásokat (az éneklőcsoportok kerüljék a kórusszerű hangzást, kánonszerű vagy többszólamú előadásmódot; a hangszerszólisták és zenekarok tartózkodjanak az autentikustól eltérő feldolgozásoktól).

Javasoljuk, hogy a résztvevők elsősorban a saját régiójukból származó népzenei anyagból merítsenek (ez biztosítja a természetes megnyilvánulást pl. a tájszólás és a zenei előadásmód szempontjából).

A világi népdalok mellett vallásos népi énekek (nem templomban énekelt, de vallásos témájú énekek) és népi szokásokhoz kapcsolódó dalok (karácsonyi, pünkösdi, farsangi stb. dalok, énekek) is műssorra tűzhetők.

A vetélkedő korcsoportjai:

I. korcsoport – alapiskolás tanulók,
II. korcsoport – középiskolás és főiskolás diákok, egyetemisták, felnőttek.
A vetélkedő kategóriái:

Ének kategória:

  • szólisták, max. 5 perces műsor,
  • népdalkörök (15 főig), maximum 7-8 perces műsor.
Hangszeres kategória:
  • szólisták, max. 10 perces műsor,
  • parasztzenekarok és citerazenekarok max. 10 perces műsor.
A vetélkedő időpontjai:

Válogatók, regionális fordulók: 2007. március – június folyamán
Az országos elődöntők: 2007. októbere
Az országos döntő: 2007. november 24-25.
Jelentkezési határidő: 2007. február 24.

Jelentkezési lapok a Csemadok területi választmányainál szerezhetők be, vagy a csemadok.sk honlapról tölthetők le. Közelebbi  információk: Csemadok Dunaszerdahelyi Területi Választmánya.(tel.: 031/552 24 78, fax: 031/550 98 30, mobil: 0905/358 529)

Csatolmányok:

Térbeli jellemzőkDunaszerdahely
Rövid URL
ID33438
Módosítás dátuma2008. június 4.

Hibát talált?

Üzenőfal