Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet - Dunaszerdahely
Maďarský osvetový inštitút na Slovensku, n.o. | Hungarian Cultural Institute in Slovakia | Dunajská Streda
a CSEMADOK szakmai háttérintézménye

Bárdos: kampányfogás, hogy a Csemadok regionális elnökeivel éppen most egyeztetne a Most-Híd

Bárdos: kampányfogás, hogy a Csemadok regionális elnökeivel éppen most egyeztetne a Most-Híd

Egyeztető találkozóra hívja a Csemadok területi választmányi elnökeit a Most-Híd vegyespárt alelnöke, Solymos László. A január 11-ére összehívott megbeszélésen a kisebbségi kultúrák finanszírozásáról szóló, a parlamentben már elutasított törvényjavaslatról lesz szó, amelynek beterjesztője éppen Solymos László volt.

Forrás:

hirek-sk-logo

Ahogy arról korábban már a Hírek.sk portál is beszámolt: a parlament november végén a végső szavazásnál elutasította a Most-Híd kulturális alap létrehozására vonatkozó javaslatát, korábban a kormány október 28-ai ülésén is így tett, ám ezt követően a parlamentben első olvasatban még elég szavazatot kapott ahhoz, hogy második olvasatba kerüljön. A végső szavazásnál azonban már a Most-Híd nem tudott elég támogatót gyűjteni törvénytervezetéhez.

A törvénytervezet egy Kisebbségi Kulturális Alap felállításával számolt, amelyben minden kisebbségnek saját, önálló tanácsa lett volna. A tanács, amelynek tagságát a kisebbségi kulturális szervezetek képviselői, valamint független szakértők alkották volna, önálló döntéseket lett volna hivatott hozni arról, hogy melyik pályázatokat és mekkora összeggel érdemes támogatni a kisebbségi kultúrák finanszírozására felhasználható keretből. A javaslat azzal számolt, hogy az alap a jelenleginél jelentősen nagyobb pénzügyi forrásokkal rendelkezett volna, amelyek részben a kulturális minisztériumtól, részben a szerencsejátékok üzemeltetői által az államháztartásba befizetett összegekből származtak volna.

A kulturális tárca elutasító álláspontja indoklásában rámutatott a törvénytervezet törvényalkotási és jogi hiányosságaira, valamit arra, hogy a jogszabály összeütközésben lenne más törvényekkel. „A javaslatból hiányzik néhány szükséges szabályozás, például az alap egyes szervezeteinek kompetenciái, illetve azok összekapcsolódása. Emellett tartalmaz több ellentmondást és aránytalanságot” – érvelt a minisztérium.

A minisztérium arra is rámutatott, hogy a kisebbségi kultúrák támogatása nem a tárca, hanem a kormányhivatal hatáskörébe tartozik. A kulturális minisztérium állítása szerint költségvetésében nincsenek meg a kellő források ennek a területnek a támogatására, s a költségvetés jövő évre vonatkozó tervezetében sem számolnak az alap létrehozásával.

A korábban elutasított törvényjavaslat kapcsán január 11-re, hétfőre egyeztető találkozóra hívja a Csemadok területi választmányi elnökeit a Most-Híd vegyespárt alelnöke, Solymos László. Az egyeztetéssel kapcsolatos satjóközleményt a vegyespárt központi irodája decemberben juttatta el portálunkhoz.

„Azt gondolom, tavaly nagyon sikeres évet zártunk ebből a szempontból. Sikerült előkészíteni a törvénytervezetet, lefolytattunk számos egyeztető találkozót, majd pedig a parlamentben is beterjesztettük a javaslatot. Ott az első két olvasaton a törvény átment, és a harmadikon is alig akadt fent. Ez azt mondatja velem, hogy olyan törvényről van szó, amelyet minden politika erő hasznosnak és hatékonynak tart. Ami pedig talán még ennél is fontosabb, a törvényt a szlovákiai magyar kulturális élet jelentős része támogatja, és a közvélemény is pozitívan reagált rá. Ez pedig erőt ad ahhoz, hogy jövőre is újult erővel dolgozzunk a törvény megvalósításán” — fogalmazott Solymos.

A Most-Híd alelnöke arról is beszámolt, hogy a vegyespárt a javaslat előkészítésének folyamata során országszerte számos találkozót tartott magyar és egyéb kisebbségi szervezetekkel. „Egy nagyon hasznos találkozót folytattam a Csemadok országos elnökével is. Most pedig tér nyílik arra is, hogy a területi választmányi elnökökkel is átbeszéljük ezt a tervezetet. Szeretném őket tájékoztatni a további terveinkről, és szívesen válaszolok a kérdéseikre is” – írja a tervezett találkozóval kapcsolatos sajtóközleményben Solymos László.

Az alelnök kitért arra is, hogy a vegyespárt 2016-ban is teljes erővel dolgozik majd a vonatkozó törvény megvalósításán. Azt szeretné, ha a javaslat a március ötödikei parlamenti választások után a lehető leghamarabb a parlament elé kerülne. Hozzátette: ha a Híd kormányra kerül, ez a tervezet a kormányprogram részét képezi majd. „Minden jel szerint évtizedek után most végre záros időn belül megvalósítható a kisebbségi kultúrák finanszírozásának rendezése“ – zárul a közlemény.

A teljes képhez hozzátartozik, hogy a Most-Híd törvénytervezete a végső szavazásnál mindössze 6 szavazat híján bukott el. Nehezen értelmezhető, hogy ha a pártnak ez valóban fontos téma, miért nem biztosította annak támogatását, hiszen Bugár Béla pártjának három saját képviselője sem szavazott (a parlamenti szavazásról szóló jegyzék szerint Csicsai Gabriel, František Šebej és a korábban kisebbségi ügyekért felelős miniszterelnök-helyettesi posztot betöltő Rudolf Chmel nem szavazott), illetve további hat ellenzéki honatya is hiányzott a szavazásról. Így a törvénytervezet – még ha volt is esélye – , elbukott.

A január 11-ére összehívott találkozóról kikértük a Csemadok országos elnökének véleményét. Bárdos Gyula elmondta, elsősorban annak örült volna, ha a Most-Híd korábban, még a választási kampány beindulása előtt szorgalmazta volna a hazai magyar–magyar párbeszéd kibontakozását, pártolta volna a felvidéki magyar civil szervezetek, a Magyar Közösség Pártja (MKP) és a Most-Híd közti összefogást. Azt pedig kampányfogásnak tartja, hogy a Csemadok regionális elnökeivel csak most, a parlamenti választások közeledtével egyeztetne a Most-Híd.

Bárdos Gyula úgy véli, a vegyespártnak korábban kellett volna aktívabbnak lennie, nem pedig most, a választási kampányidőszakban. „A Csemadok a Magyar Közösség Pártjához hasonlóan kezdettől fogva az összefogást pártolta. Nagy örömmel fogadtuk volna például azt, ha a szervezet korábbi felhívására reagált volna a Most-Híd, illetve Solymos László, majd leült volna tárgyalni az MKP-val egy közös választási lista kialakítása érdekében. Sajnálatos, hogy a Most-Híd sem a Csemadok, sem pedig a Szlovákiai Magyarok Kerekasztalának hasonló felhívását nem fogadta el, az összefogást tehát a Most-Híd hiúsította meg, ezért nincs közös választási lista.”

A Csemadok elnöke szerint azzal, hogy a Most-Híd a közelgő parlamenti választások előtt fel akarja hívni magára a figyelmet, azt demonstrálja, hogy mennyire jóban van a hazai magyar civil szervezetekkel, így a Csemadokkal is. „Ez csak egy kampányfogás. Ennek ellenére a Csemadok TV-elnökök a Most-Híd meghívását elfogadják, részt vesznek majd a vegyespárt által kezdeményezett január 11-i találkozón, mert a hazai magyar–magyar párbeszédre szükség van. A tervezett találkozón elmondják saját véleményüket, az ott elhangzottakról pedig majd hétfőn este tájékoztatjuk a nyilvánosságot“ – kommentálta Solymosék sajtóközleményét, illetve a tervezett találkozó tényét a Csemadok első embere.

 

Rövid URL
ID73829
Módosítás dátuma2016. január 7.

Hibát talált?

Üzenőfal