Kicsi fazék, nagy kanál

Fullscreen Mode

Megjegyzés:
Típusszáma: Bihari 1980. G. II. 3/A. Ez a típus Berze Nagy János mesekatalógusában is szerepel (BN 367*). További változatai: Salgótarján (Mátrainé Varga Róza, 1910. 116.); Gömörsíd: „Kis bögre, nagy kanál” (saját kéziratos gyűjtésünk); Varbóc: „Kit tupor, nagy kanál” (Magyar Zoltán, 2001. 439.); Bodrogkeresztúr: „Kicsi csupor, nagy kanál, egyél bolond, ha tudnál!” (Dobos Ilona, 1988. 291.). Hasonlóképp ismerték fel a váltott gyereket Borsodnádasdon és Csitárban is (Barna Gábor, 1989. 651.). E kevés variálódást mutató típuson belül viszonylag ritkán fordul elő a Darmo által is használt motívum: a váltott gyerek leleplezéséhez állatot használnak (v.ö: Dobos Ilona, 1988. 294-295. – egy eleven fekete macskát kell a fazékba rejteni.).

MűfajNépmondák / Hiedelemmondák / Váltott gyerek
GyűjtőVarga Norbert / Magyar Zoltán
MegyeGömör és Kishont
TelepülésSajóháza [Nadabula]
Év2003
Adatközlő Darmo István, 1913 Rozsnyó, r.k.
Rögzítés formájacsak szöveg
Forrás, adományozóMagyar Zoltán–Varga Norbert: Három szem klokocska. Egy gömöri pásztor hiedelemvilága és történetei. Budapest, 2006. 111-112.
Módosítás dátuma2017. november 21.