Bújj bújj zöld ág zöld levelecske

Bújj, bújj, zöld ág, zöld levelecske,

MűfajGyermekek népdalai / gyermekjáték
GyűjtőNagy Iván
MegyeGyőr
TelepülésBalony [Baloň]
HozzászólásA dal eléneklése közben a gyerekek két játékos által mindkét kézzel összekapaszkodva emelt kapun vonultak át. A kapu két tagja titokban megegyezett, melyikük az angyal és az ördög. A játékosok csak azt döntötték el, hogy melyik oldalon áll az aranyalma és az aranykörte. A babszerda elhangzásakor hirtelen lezárult a kapu és a bennrekedt játékos eldöntötte, melyik oldalra áll. Miután elfogytak a játékosok, derült csak ki, melyik oldalon állnak az ördögök és az angyalok. „Aztán az ördögök lepték az angyalokat” (Vighné). Az adatközlő valószínűleg arra gondolt, hogy az ördögök kergették az angyalokat.
AdatközlőPente Teréz
CímErősíteni szíveket