Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet - Dunaszerdahely
Maďarský osvetový inštitút na Slovensku, n.o. | Hungarian Cultural Institute in Slovakia | Dunajská Streda
a CSEMADOK szakmai háttérintézménye

Emléktábla Makovecz Imre tiszteletére

2017 június 26., du. 5:00
Helyszín : Dunaszerdahely (Dunajská Streda)

Esemény részletek


Makovecz Imrének (1935–2011), Dunaszerdahely város díszpolgárának emlékét a városháza bejárata mellett június 26-ától emléktábla őrzi.

Az organikus építészet világhírű magyarországi mestere, a kétszeres Ybl-díjas és Kossuth-díjas műépítész 1998-ban lett a város díszpolgára – erről szóló oklevelét éppen az ő tervei alapján felújított városházán adták át akkor a számára. Ennek okán kezdeményezte a Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet, annak vezetője, Huszár László, valamint a város korábbi polgármestere, Pázmány Péter, hogy az építésznek városunkban emléktáblája legyen.

Az akkori polgármester, Pázmány Péter 1998-as ünnepi beszédében azt hangsúlyozta, hogy „a városháza ezentúl Dunaszerdahely új szimbóluma lesz, de az építészeti alkotás mellett az a szellemi hatás sem hanyagolható el, amit Makovecz Imre városunkba hozott.”

Az alkalomra felújított, tatarozott városházi bejárat mellé kerülő emléktáblát, amelyet 2017. június 26-án, 17.00 órakor avatnak fel, a Munkácsy-díjas dunaszerdahelyi szobrászművész, Lipcsey György készítette.

ID91631
Módosítás dátuma2017. június 19.

Ha hibát talált, jelentse!

Üzenőfal