Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet - Dunaszerdahely
Maďarský osvetový inštitút na Slovensku, n.o. | Hungarian Cultural Institute in Slovakia | Dunajská Streda
a CSEMADOK szakmai háttérintézménye, a Felvidéki Magyar Értéktár kezelője

Chrenka Antalné, sz. Gottgeisel Edit

Chrenka Antalné, sz. Gottgeisel Edit

* 1936, Érsekújvár – Pozsony / szótárszerkesztő, szótáríró, műfordító, publicista, költő

Érsekújvárott született 1936-ban. Szülővárosában érettségizett, az ottani gimnáziumban (1954), majd a pozsonyi Komenský Egyetem Bölcsészettudományi Karán, magyar-orosz szakon tanári oklevelet szerzett (1959). Tanulmányai után (1959-től) nyugdíjba vonulásáig (1993) a Szlovák Pedagógiai Könyvkiadó szerkesztője volt, ahol az utolsó három évben az Idegen Nyelvek Szerkesztőségének főszerkesztőjeként dolgozott.
1972-ben a pozsonyi nyelviskolában olasz nyelvből államvizsgázott. 1973 és 1982 között több intenzív nyelvtanfolyamom vett részt Olaszországban. Tanulmányai során meglátogatott néhány szótárközpontot, és az ott szerzett tapasztalatokat felhasználta szótárszerkesztői munkájában. Több száz kiadványt szerkesztett magyar, orosz, olasz és szlovák nyelven.

Publikációi:
Tevékenységének súlypontjai a kétnyelvű (főleg a magyar-szlovák) szótárak voltak, ezeket nemcsak szerkesztette, hanem szerzőként és társszerzőként is jegyezte.
Műfordítóként is tevékenykedik, főként tudományos és irodalmi szakfordításokat végez. Publicisztikai tevékenységet is folytat, nyelvészeti írásokat, könyvismertetéseket, kritikákat, szakbírálatokat és recenziókat publikál magyar és szlovák nyelven. Írásait számos magyar és szlovák sajtótermék, nyelvészeti és irodalmi folyóirat és napilap is közölte.
Évekig a Szlovák Irodalmi Alap zsűrijének tagjaként is dolgozott. A szótárakon kívül 2013-ban magánkiadásban megjelent Maďarčina v kocke című (Magyar nyelv dióhéjban) nyelvtani és társalgási könyve a magyarul tanuló szlovákok számára, amelyben a magyar nyelvtan alapjait adja meg áttekinthető módon, valamint ismerteti a mindennapi nyelvhasználatban gyakori társalgási frázisokat.

Munkásságát számos díjjal jutalmazták:
1970-ben Komenský-emlékéremmel, 1980-ban a Könyvkultúra ezüstérmével, 1989-ben pedig a Könyvkultúra Érdemes Munkatársa címmel. Az 1992-ben megjelent Magyar-szlovák szótárt (közös kiadás a budapesti Akadémiai Kiadóval), amelynek a főszerkesztője volt, a Szlovák Irodalmi Alap nívódíjjal jutalmazta.
2004-ben a Magyar-szlovák kéziszótárért, egész életművéért, lexikográfiai munkásságáért és a szótártani kritika területén kifejtett tevékenységéért megkapta a Szlovák Irodalmi Alap Bél Mátyás-díját.
2014-ben a Szlovákiai Magyar Írók Társasága Turczel Lajos-díjjal jutalmazta a szótárírói és szótárszerkesztői munkásságát.
2006-ban szülővárosa a 70. születésnapja alkalmából a szülővárosához való bensőséges vonzódásáért, kötődésért és gazdag irodalmi tevékenységéért Érsekújvár díszpolgárává avatta.
2015-ben „Verseim” címmel magyar és szlovák nyelvű verseket tartalmazó kötete jelent meg.

Kategóriaországos
Életéhez kapcsolódó településekÉrsekújvár, Újvár [Nové Zámky], Pozsony [Bratislava]
Működési ideje20. század / 21. század
Tevékenységi köríró, költő / szótáríró
ForrásinformációkFelvidéki értékőrzők vetélkedő 2016, Érsekújvári Czuczor Gergely Alapiskola Czuczorosok csapata: Caliskan Ádám Senol, Szabó Bence, Takács Ákos, Takács Áron, Bárczi Laura, Benyovszky Adél, Hoffmann Andor; felkészítő pedagógus: Benyovszky Ágnes
Rövid URL
ID88123
Módosítás dátuma2017. február 2.

Hibát talált?

Üzenőfal