Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet - Dunaszerdahely
Maďarský osvetový inštitút na Slovensku, n.o. | Hungarian Cultural Institute in Slovakia | Dunajská Streda
a CSEMADOK szakmai háttérintézménye, a Felvidéki Magyar Értéktár kezelője

Alsószeli Jurtanapok

Alsószeli Jurtanapok

Mi is az a Jurtanapok?
Az Alsószeli Jurtanapok 2005-ben egy kis csapat kezdeményezésével kezdődött el. Időpontja június utolsó hétvégéje, mivel ez a legközelebb eső dátum a nyári napfordulóhoz (a nyári napforduló őseink egyik nagyon fontos ünnepe volt). Nem túlzunk, ha azt mondjuk, hogy ma Felvidék magyarok lakta vidékeinek egyik legnagyobb hagyományőrző rendezvénye az Alsószeli Jurtanapok, pontosabban az Alsószeli Jurtanapok és Nyári Szabadegyetem.
Jelszava: „A régmúlt dicsőségére… Őseink tiszteletére.”

Mi is az a jurta?
A jurta egy kör alapú sátor csúcsos tetővel. Ezt az eszközt az ősmagyarok használták szállásukként. Régen a jurtákat a kocsikra szerelték, amit ökrök húztak. Ma kicsit modernebben szállítják, darabokra bontva felhelyezik a teherautóra „a Kék Villámra” (a törzs így hívja a teherautót) és az adott helyre szállítják, de az összeszerelés így is két órába telik.

Története
Alsószeli mindig is ápolta a hagyományokat, ezért a 2005-ben megalakult rendezvénysorozatot nagy becsben tartják nem csak a helyiek, hanem a szélesebb régió kultúrát kedvelő lakosai is. Kezdetben egy baráti társaság szervezte Franciszti László és Osztényi Zoltán vezetésével. A rendezvényt egy falunap is megelőzte, amit a Jurtanapok főpróbájaként is lehet felfogni. Később e csapat felvette a Zele törzs nevet. Kezdetben 10-15 tagot számlált a csapat, de mára közel 70 ember tartozik e közösségbe. Később megalakult a Zelebaranta, mely a hagyományos magyar harcművészettel és annak bemutatásával, valamint ápolásával foglalkozik.

Zelebaranta
Az imént említett Zelebaranta a magyar harcművészetek közül főleg a botforgatással, íjászattal foglalkozik. Emellett az ostorozás és a birkózás is repertoárjába tartozik. Ma e csoport fő feladata a bemutatókból befolyt pénzösszeggel támogatni a Jurtanapokat. E tevékenysége sokat segít a Jurtanapok szervezőinek a rendezvény egyre növekvőbb elvárásainak megvalósításában.

Szervezése
Az évenkénti fesztivál megszervezését nagyon sok munka előzi meg. A fontosabb fellépők az előző rendezvény előtt meghívást kapnak. A fesztivál programja egy éves, tehát minden évben más és más fellépő jön el erre a rendezvényre. A szervezők megpróbálják a résztvevők igényeihez igazítani a programot. Délutánonként gyermek koncertekkel, bábelőadásokkal, meseelőadásokkal szórakoztatják a legkisebbeket. Esténként pedig a felnőtteknek és a serdülő korosztálynak igyekeznek előadásokat beiktatni a programba. Minden évben helyet kapnak a helyi kulturális csoportok, az alsószeli Magyar Dalkör és a Kis Varsás néptánc csoport. Állandó rendszerességgel láthatunk lovasíjász bemutatót, de Zele baranta harci bemutatóját sem lehet kihagyni a repertoárból.

A tábor
Azt az időt nevezik tábornak, amikor a helyszínen összeszerelik a rendezvényt alkotó építményeket. A nevében is szerepel a jurta szó, ezért számos jurta sátrat állítanak fel, amelyekben különféle kiállítások és előadások kapnak helyet. Mivel a rendezvény fő célja a hagyományőrzés, ezért a harmadik Jurtanapoktól van szalmavár, minden évben vannak jurták, régi gyermekjátékok és különféle népi használati tárgyakat és népviseleteket is árulnak. Ez a nagyszabású rendezvény nem valósulhatna meg a segítők nélkül. Több mint 150 segítő keze van benne a szorgos munkában. Több gyerek is részt vesz a munkálatok során. A felállított jurtákat és más sátrakat állandóan őrizni kell, ezért a tábor egyre nő, s a segítők a jurtákban alszanak az előkészületek során, de a fesztivál ideje alatt is.
Aki ebben részt vesz, annak már az előkészületek alatt rengeteg dolga van, de közben a barátaival van együtt, s az egész nagyon jó, mert jobban megismerjük egymást, nagyon sok élménnyel gazdagodunk.
Lényegében az egész falu részt vesz, mert aki a táborban van, annak az otthoni tennivalóit a család többi tagja vállalja arra a tíz napra. Megértés és támogatás meg összefogás nélkül nem lenne ilyen népszerű ez az egész.

Állandó programok
A Jurtanapokon vannak programok, melyek olyan régóta a rendezvény részei, hogy azok nélkül már-már hiányosnak tekinthetnénk a rendezvényt. Ezek közé tartoznak: a borudvar, a kézművesek utcája, a gyermekudvar, a gyógyító jurta és végül, de nem utolsó sorban a nagyjurta. Természetesen nemcsak a Lapos területére összpontosul e háromnapos rendezvény. A falu közepén levő buszmegálló kiváló hely a képzőművészeti kiállításokra, az evangélikus templom ad otthont a csendesülést igénylő előadásoknak.
A nagy jurta mindig a történelmi előadásoknak a helyszíne. A szervezők fontosnak tartják a magyar történelem legősibb eseményeit is közelebb hozni az érdeklődőknek. Ilyen meglátásból már volt rovásírással foglalkozó előadás két ízben is, igyekeztek olyan előadókat meghívni, akik a magyar nép nyelvének történetéről, fejlődéséről fejtették ki véleményüket. Nem hiányoznak az időszerű évfordulókkal kapcsolatos előadások, a világháborúkról, a kitelepítésről, a csehországi deportálásokról, stb. A kisebb jurtákban vagy kiállítások, vagy az egészséges életmódról szóló előadások kapnak helyet, sőt már van pihenő jurta is, ahol a kisgyermekes anyukák pihenhetnek az aprókkal.

Fellépők
A 11 év alatt számos híres magyar zenekar, előadó és művész fordult meg Alsószeliben. Itt megemlítenénk a Kormorán, az Anna and thebarbies, a Tárkány Művek, a Magashegyi Undergraund, a Csík zenekar. Gyermekzenekarok és gyermek fellépők pl.: Alma együttes, Écsi Gyöngyi, Sebestyén István és még sokan mások. Rendszeresen visszajár Écsi Gyöngyi is, aki a tűzugrás hagyományát irányítja, mese- és bábelőadásai a kicsiket csábítja.

Jellegzetes ételek
A fesztiválon megjelennek a jellegzetes régi magyar ételek is. Ezek közül megemlíthető a kemencében sült lepény (változatai: sós: hagymás-tojásos, szalonnás-tojásos,túrós-kapros, édes: szilvás-mákos, cseresznyés-mákos, túrós, barackos, szilvás), melyért fél órát is kell várakozni, de megéri. Továbbá a lacipecsenye, a sült kolbász és még sok más finom étel. Az ősi áldosok és üstönyök ízvilágát is megkóstolhatják.

Borudvar
A Borudvarban a felnőttek megkóstolhatják Magyarország és Szlovákia legfinomabb borait is.

Kézművesek utcája
A kézművesek utcájában megtalálható nagyon sok minden a régi életből. A régi gyermekjátékok, fegyverek, valamint a népviselet darabjai is. Helyet kapnak még itt a modernebb dísztárgyak is üvegből, fából, textilből.
Régi játékok: Seregélyriasztó, madárhívogató, stb.
Gyermekhangszerek: dúdoló, síp, körtemuzsika.
Fegyverek: ostor, bicska, íj.

Gyermekudvar
A gyermekudvarban a gyerek számára legélvezetesebb a szalmavár. Ez szalmabálákból felállított négyszögletes vár, négy bástyával, a tetején zászló leng. Ide szép ruhában nem érdemes felmenni, mert csupa szalma lesz az ember gyermeke. A kicsik egész nap fáradhatatlanul másszák a “falakat”. Ezen az oldalon találhatóak a régi gyerekjátékok, amelyeket itt minden kisgyerek kipróbálhat. Fából készült lovacska, körhinta vesszőkosárral, s még sok más ötletes dolog. Ezen a helyen fellelhető a végtelen festővászon. A három nap alatt bárki kedvére festegethet rá. Továbbá a gyerekek a gyerekudvarban kedvükre kézműveskedhetnek. Képzett oktatók keze alatt próbálhatják ki egyik-másik kézművességet.

Fejlődés a 11 év alatt
A fesztivál az elmúlt tizenegy év alatt sokat fejlődött. Ezt mutatja a színpad is. Első éven még csak falapokból összeállított volt. Második éven már egy rendes, kisebb pódium állt. Mára már profi világítással felszerelt nagy kiterjedésű színpad szolgál fellépőhelyül. Minden igényt kielégít. Ha süt a nap, árnyékot ad, ha jön a vihar, a tetejét lejjebb engedik, s a nézőket megvédi az esőtől.
Belépőjegy nincs, minden műsor ingyenes. Az Információs sátornál lehet venni pólót a rendezvény logójával, ez minden évben más színű és más motívummal díszített. A fiatalok körében nagyon kedvelt. A programok némelyike ismétlődik a három nap során, van, ami csak egyszer kerül sorra.

Támogatók
A rendezvény támogatók nélkül nem valósulhatna meg. A helyi és a környékbeli községi hivatalok, a vállalkozók és a kormányhivatal is segíti.

 

AZ ÉRTÉK BESOROLÁSA
Szakterületkulturális örökség
TelepülésAlsószeli [Dolné Saliby]
Értékszint1. helyi (települési) értéktár
A JAVASLATTEVŐ ADATAI
JavaslattevőFelsőszeli Széchenyi István Alapiskola Szülői Tanácsa - Magyar értékek a Felvidéken (a Felvidéki Értéktár Bizottság pályázata), 2015
TelepülésFelsőszeli
A NEMZETI ÉRTÉK ADATAI
Indoklás

Mi, aki itt élünk, úgy gondoljuk, hogy ennek a rendezvénynek nincs párja az országban. Jól lett kitalálva, mert a kicsiktől kezdve minden korosztálynak van miért odamennie. A baráti találkozások, a szép műsorok, koncertek és előadások mellett a sok ember együttléte és jókedve minden fáradságot megér. Enélkül szegényebbek lennénk. Összetartozásunk ilyenfajta megélése nagyon fontos. Ez olyan szellemi érték, melyet az alsószeliek alakítottak ki, hogy a modern világban ne feledjük, hogy honnét származunk, s mire kell vigyáznunk.

Forrás, adományozó

Adatközlők, életkoruk:
Mészáros Magdolna, 61
Franciszti László, 51
Keszeli Szilvia, 42
Szabados László, 71
Morovics Ibolya, 58

Adatgyűjtők, életkoruk:
Vankó Izabella, 11
Pleva Levente, 12
Keszeli Réka, 10
Papp Ramóna, 11

– https://www.youtube.com/watch?v=XGEChPd-JW8
– https://www.youtube.com/watch?v=F4Tro_Q6X6Y
– https://www.youtube.com/watch?v=uDx4rMnigWA

Webhttp://www.zele.sk
MELLÉKLETEK
Fullscreen Mode

GALÉRIA:

Rövid URL
ID90128
Módosítás dátuma2017. március 22.

Hibát talált?

Üzenőfal