A pünkösdnek jeles napja Szentlélek Úristen küldötte

A pünkösdnek jeles napja, Szentlélek Úristen küldötte,

MűfajFelnőttek népdalai / jeles napok
GyűjtőNagy Iván
MegyeGyőr
TelepülésBalony [Baloň]
HozzászólásLeányok pünkösdi énekes-táncos népszokása. „Fő vót ëgy mëny-asszonynak őtöztetve. Ëgy lëán. Mellette vót két koszorúslëán. A mëny-asszonnak vót ëgy kis koszorúja, fátyola. Aztán … két zászlóhordozó vót. Egy vót szatyorhordozó, aki szëtte a holmit, amit attak a házokná. … Ez vót pünkösd második napján. Pünkösd hétfőn. … Aztán amikor … eztët, hogy Elhozta az Isten piros pünkösd napját, akkor a két koszorúslëán belekarút a mënyasszonba és így körbe táncútak, forogtak …” (Andics Erzsébet, Andics Benedek). Az énekben szereplő pünkösdi királylány menyasszonnyá változott. Az ősi termékenységvarázsló elemek háttérbe szorultak az adománygyűjtés javára. A táncos elemek a menyasszony körbetáncolását és a háziakkal történt táncolást (csárdás) is magukba foglalhatják (Csicsayné).
AdatközlőAndics Benedek
CímErősíteni szíveket