Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet - Dunaszerdahely
Maďarský osvetový inštitút na Slovensku, n.o. | Hungarian Cultural Institute in Slovakia | Dunajská Streda
a CSEMADOK szakmai háttérintézménye

Minden értéknek legyen közössége

Minden értéknek legyen közössége

A Településeink értékei pályázat értékelése Csicsón

A Felvidéki Értéktár Bizottság a Szlovákiai Magyar Művelődési Intézettel közösen 2018. március 7-én Közösség és érték – települési értékek feltárása címmel konferenciát tartott Csicsón, ahol egyúttal kiértékelték a Településeink értékei című pályázatot.

Huszár László, a Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet igazgatója elmondta, komoly volt az érdeklődés a pályázat iránt, s ezt bizonyította a csicsói konferencia is, amelyen részt vett Varga Péter, a Felvidéki Értéktár Bizottság elnöke, Szakáli István Loránd, a földművelési minisztérium agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős helyettes államtitkára, dr. Horváth Zsolt, a Hungarikum Bizottság értéktárak kialakításáért felelős koordinátora, valamint a Vajdasági Magyar Értéktár képviselői is.
A pályázatba bekapcsolódott értéktár bizottságok képviselői beszámoltak arról, hogy 2017 októbere és 2018 januárja között településükön milyen értékeket gyűjtöttek össze. Összesen 22 értéktár bizottság vett részt a pályázatban. A pályázók a Felvidéki település-mustra adatbázis összesítője alapján a településmustrából hiányzó adataikat, értékeiket, valamint régi fotókat tölthettek fel az adatbázisokba. A pályázat zárásáig 1 005 érték-adat érkezett be az intézetbe.
A tanácskozás keretében, a „milyen volt, hogyan tovább” témakörben nyolc értéktér bizottság mutatta be tevékenységét, majd véleménycsere zajlott egyebek mellett arról, hogy az egyes bizottságok miként képzelik el a további tevékenységet, milyen célokat kell kitűzniük maguk elé.
A Felvidéki Értéktár Bizottság megalakulás óta eltelt két éves időszakban szerzett tapasztalatok, a települési értéktár bizottságok létrejötte, s azok aktivitása a váltóztatás elé állítja az érdekelteket: szakmai megerősítést, a működési szabályzat módosítását, a célok közös megfogalmazását vonja maga után. E sikeres pályázat után a nyár folyamán kerül sor a következő meghirdetésére, amely új elemeket is tartalmaz majd, bekapcsolva az alap- és középiskolásokat is..
Az elért pontok összesítése után nyolc értéktár bizottság részesült pénzjutalomban, a többiek pedig emléklappal és minden résztvevő az Irány a macskarév játékkal térhetett haza. Az 1. és a 2. helyezett 500-500, a 3. és a 4. helyezett 350-350, az 5-8. helyezett pedig 200-200 eurót kapott, amit mindnyájan értéktáras események rendezésére fordíthatnak.
Az SZMMI igazgatója örvendetesnek nevezte, hogy Felvidék-szerte folyamatosan bővül a felvidéki értéktár bizottságok száma, s azok egyre aktívabban kapcsolódnak be a helyi és regionális értékek összegyűjtésébe. A Felvidéki Értéktár Bizottság ezentúl is várja a jelentkezőket, akiknek szívügyük a különféle értékek, így a fontos adatok, fotók és egyebek összegyűjtése, megőrzése.

Hangképek a Településeink értékei pályázatról a Közösség és érték konferencián
(Pátria rádió)

A konferenciáról írták:

A Településeink értékei pályázatról a Közösség és érték konferencián
(hirek.sk)

Minden értéknek legyen közössége
(felvidek.ma)

A Településeink értékei pályázat értékelése Csicsón
(felvidek.ma)

A Településeink értékei pályázatról a Közösség és érték konferencián
(Nemzeti.net – forrás:hirek.sk)

Elérendő célokat az értékek ügye mellé
(http://www.kormany.hu – forrás: felvidek.ma/FM Sajtóiroda)

A települések értékeiről Csicsón
(parameter.sk)

TelepülésCsicsó [Číčov]
Rövid URL
ID94398
Módosítás dátuma2018. március 21.

Hibát talált?

Üzenőfal