Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet - Dunaszerdahely
Maďarský osvetový inštitút na Slovensku, n.o. | Hungarian Cultural Institute in Slovakia | Dunajská Streda
a CSEMADOK szakmai háttérintézménye

Új Feszty-ereklyék Ógyallán

Új Feszty-ereklyék Ógyallán

Az Ógyallai és Bagotai Értéktár Bizottság 2018. március 4-én egy rendezvényt valósított meg, melynek fő támogatója a Felvidéki Értéktár Bizottság volt. Huszár László, a FÉB szakmai alelnöke részt is vett a rendezvényen, mely a Feszty Árpád Emlékterem (Ógyalla, Sport u. 7.) bemutatásával kezdődött. Görbe Márk művészettörténész bemutatta Feszty Árpád munkásságához, családjához, valamint első szerelméhez Jászai Marihoz és feleségéhez, Jókai Rózához kapcsolódó tárgyakat. Természetesen említette a Magyarok bejövetele körképet, amelynek egy nagyméretű reprodukciója meg is található az emlékteremben, továbbá egy eredeti, 1894-ben készült, a körképet propagáló plakát is. A művészettörténész bemutatta az Emlékteremben lévő eredeti festményeket, valamint festményreprodukciókat, melyek közül a bánhidai csatát ábrázoló vármegyei megrendelésre készült, és eredetije jelenleg is megtalálható az észak-komáromi múzeum dísztermében. A Zsolt eljegyzése kép, mely egy másik vármegye megrendelésre készült, viszont 1945-ben eltűnt.
Görbe Márk előadása előtt került átadásra Feszty Árpád festőállványa, melyet dr. Veress Klára adományozott az Emlékterem részére, majd Huszár László méltatta a települési értéktár munkáját. Ezt követően került sor a Műteremlátogatás Feszty Árpádnál című előadásra, amely alatt kb. 100 felvétel került bemutatásra, rengeteg információval. Láthattuk a Feszty-kúriáról készült, a művészettörténész által prezentált legkorábbi felvételeket, Feszty Árpád ógyallai részleteket ábrázoló korai képeit. A művészettörténész részletesen beszámolt az 1888-as velencei nászúthoz köthető tárgyakról, a budapesti Bajza utcai gótikus mintára épült villa műterméről és magáról a lakóépületről is. A tatai turulmadár „modellje“ valójában egy keselyű volt, ami kalitkában élt Feszty Árpád műtermében, majd később kitömték, Donáth Gyula szobrászművészt megihlette és így ez a forma vált a turulábrázolások fő mintájává. Az előadó szólt Feszty Árpád történeti és vallásos tematikájú képeiről is. A Jeruzsálem felett című kép témája például másolatokban amatőr festőknek köszönhetően terjedt el. A Feszty-körkép vezér alakja valójában egy idősebb arcot mutat, az eredeti vezér vázlatrajza már Feszty Árpád önarcképe. A művész pályájának végén megjelentek az elfordult arccal megjelenő alakok, Vágfüzes-Kingyesen készült egy megfáradt, asztalra leboruló fejű zenész portréja. A festőművész élete utolsó napjait Lovranban töltötte, itt készültek utolsó festményei, így egy akvarell a kis tengerparti kápolnáról és temetőről.
Az előadás közben átadásra került A bánhidai csata műlapja az 1890-es évekből, a Triptichon két műlapja 1902-ből, egy Winckler-féle és egy Leizelt-féle barokk rézmetszet Fesztyék 1888-as velencei nászútjáról és Feszty Árpád önarcképe Árpád vezérként vászonnyomat a Felvidéki Értéktár Bizottság támogatásával.

Bagin Árpád
Fotó: Tallósi Norbert

TelepülésÓgyalla [Hurbanovo]
Rövid URL
ID94384
Módosítás dátuma2018. március 21.

Hibát talált?

Üzenőfal