Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet - Dunaszerdahely
Maďarský osvetový inštitút na Slovensku, n.o. | Hungarian Cultural Institute in Slovakia | Dunajská Streda
a CSEMADOK szakmai háttérintézménye, a Felvidéki Magyar Értéktár kezelője

Mi újság az idén 50 éves Komáromi Kamarazenekar háza táján?

Mi újság az idén 50 éves Komáromi Kamarazenekar háza táján?

„…ahol az emberi megismerés határait érjük, ott a zene még túlmutat rajtuk, olyan világba, amelyet megismerni nem, csak sejteni lehet.
Nem minden zene ilyen. Sőt, többsége annak, amit naponta szerte a világban hallunk: a mindennapok, hétköznapok, emberi gyarlóságok zenéje – nem is érdemli a zene nevet.”
(Kodály Zoltán)

A zenekar legutóbbi fellépése június 4-én volt Félen a Szent Miklós templomban. Az együttes – tagjainak nagy örömére – a Csemadok Országos Tanácsa megtisztelő meghívásának tett eleget, az Összetartozás Napja alkalmából szervezett rendezvény keretében, magyar szerzők műveiből adott nagysikerű hangversenyt.

Bár nyár van, a zenekarnál nincs ún. uborkaszezon, az annak életét szervezők keményen dolgoznak, hogy a Komáromi Kamarazenekar polgári társulás által szervezendő hagyományos, az idén már XVIII. Komáromi Nemzetközi Mesterkurzus résztvevői számára megfelelő feltételeket biztosítsanak, hogy az ideérkezők jól érezzék magukat Komáromban. A szervezőknek továbbá azt is biztosítaniuk kell, hogy a mesterkurzus keretében zökkenőmentes legyen a már évek óta ilyenkor megvalósuló zenekari összpontosítás, amelynek fő célja a repertoár új művekkel való bővítése, azok betanulása.

A zenekar legközelebb augusztus 27-én lép közönség elé Révkomáromban a Kultúrpalotában (Duna Menti Múzeum) a mesterkurzus záróhangversenyén. A koncert műsora: „A roma zenekultúra felvirágzása” elnevezésű projekt megvalósítása: a klasszikus zenének a roma zenekultúrával való összekapcsolása roma származású művészek által. Fő cél: a roma nemzeti kisebbség, mint olyan közelítése a többséghez, mint olyanhoz. A projekt ötletgazdája a helyi művészeti alapiskola ifjú, ambiciózus hegedűtanára, Kulin Eduard. Ő készítette el a projektet, ő kérte fel a hangversenyen fellépő szólistákat, a kettős identitással (magyar–roma és szlovák–roma) bíró, az ország más-más régiójából érkező ifjú művészeket, zenészeket – Molnár Angelika (ének), Miroslav Rácz és Miloš Bihary (zongora), Kulin Eduard (hegedű) –, hogy bizonyítandó szorgalmukat, tehetségüket, sokoldalúságukat, muzsikáljanak együtt a Komáromi Kamarazenekarral.

A zenekarnak szeptemberben is lesz mit csinálnia: fel kell készülnie az október 8.-i – a zenekar megalakulásának 50. évfordulója alkalmából megrendezésre kerülő – Jubileumi hangversenyére. A zenekar – élén művészeti vezetőjével Medveczky Szabolccsal – olyan repertoárral szeretné megörvendeztetni kedves közönségét, amelyben mindenki talál majd „kedvest, szépet”, amely a hűségeseket – az együttes törzsközönségét – a „ráismerés örömével” ajándékozza meg, a kíváncsi újakat – akik remélhetőleg majd sokan lesznek – pedig, olyan élménnyel, amelyet – a „mindennapok, hétköznapok, emberi gyarlóságok zenéje” nem – csakis az ún. „nemesebb” élő zene varázsa tud adni. Hadd áruljak el annyit, hogy remélhetőleg a hangversenyen több kedves –az eltelt évek során a zenekarral együtt munkálkodó – művész elfogadja a meghívást és fellépésével gazdagítja a műsort, emeli az est fényét. Hogy kik a meghívottak, egyelőre titok, az hadd legyen majd meglepetés!

Novemberben az együttes újabb megtisztelő meghívásnak tesz eleget: közreműködője lesz a Szlovákiai Magyar Zenebarátok Társasága (SZMZT) szervezésében, a Szlovák Rádió nagy koncerttermében – november 5-én megrendezésre kerülő szlovákiai magyar zeneszerzők – Németh István László, Szíjjártó Jenő, Rajter Lajos – (műveik előadásával a szerzők emléke előtt tisztelgő) nyilvános hangversenyének. A három felvidéki szerző kórusműveit, a Csengő Énekszó, a szlovákiai magyar gyermek- és ifjúsági kórusok országos versenyén Orsovics Yvette karnagy vezetésével sorozatosan aranykoszorús minősítést elérő komáromi énekkar, a Marianum Egyházi Iskolaközpont Schola Mariana Ifjúsági Kórusa, és a Kodály Napok, a szlovákiai magyar felnőtt kórusok országos versenyének rendszeresen a legeredményesebb két kórusa: a komáromi Concordia vegyeskar – Stubendek István karnagy –, a galántai Kodály Zoltán Daloskör, valamint a szlovákiai Magyar Pedagógusok Vass Lajos Kórusa – mindkét énekkar Józsa Mónika karnagy vezetésével – szólaltatja meg.
Az ötletgazda, a hangverseny fő szervezője és rendezője a SZMZT vezetőségi tagja, Kazán József. A szervezők és szereplők minden, a nemesebb zenére is igényt tartót szeretettel várnak.

A Komáromi Kamarazenekar szeretettel várja kedves törzsközönségét évadzáró Karácsonyi hangversenyére is Révkomáromba.
Mind a zenekari tagok, mind a zenekar művészeti vezetése, s csakúgy a zenekar „életét” szervezők is, Kodály Zoltánnal vallják: „Lehet élni zene nélkül is. A sivatagon át is vezet út. De mi azt akarjuk, hogy az ember úgy járja végig élete útját, mintha nem sivatagon menne át, hanem virágos réteken.”

Stirber Lajos
a Komáromi Kamarazenekar alapító tagja

2016. 8.18.

TelepülésKomárom [Komárno]
Rövid URL
ID81626
Módosítás dátuma2016. augusztus 18.

Hibát talált?

Üzenőfal