Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet - Dunaszerdahely
Maďarský osvetový inštitút na Slovensku, n.o. | Hungarian Cultural Institute in Slovakia | Dunajská Streda
a CSEMADOK szakmai háttérintézménye

Mi újság az idén 50 éves Komáromi Kamarazenekar háza táján?

Mi újság az idén 50 éves Komáromi Kamarazenekar háza táján?

„…ahol az emberi megismerés határait érjük, ott a zene még túlmutat rajtuk, olyan világba, amelyet megismerni nem, csak sejteni lehet.
Nem minden zene ilyen. Sőt, többsége annak, amit naponta szerte a világban hallunk: a mindennapok, hétköznapok, emberi gyarlóságok zenéje – nem is érdemli a zene nevet.”
(Kodály Zoltán)

A zenekar legutóbbi fellépése június 4-én volt Félen a Szent Miklós templomban. Az együttes – tagjainak nagy örömére – a Csemadok Országos Tanácsa megtisztelő meghívásának tett eleget, az Összetartozás Napja alkalmából szervezett rendezvény keretében, magyar szerzők műveiből adott nagysikerű hangversenyt.

Bár nyár van, a zenekarnál nincs ún. uborkaszezon, az annak életét szervezők keményen dolgoznak, hogy a Komáromi Kamarazenekar polgári társulás által szervezendő hagyományos, az idén már XVIII. Komáromi Nemzetközi Mesterkurzus résztvevői számára megfelelő feltételeket biztosítsanak, hogy az ideérkezők jól érezzék magukat Komáromban. A szervezőknek továbbá azt is biztosítaniuk kell, hogy a mesterkurzus keretében zökkenőmentes legyen a már évek óta ilyenkor megvalósuló zenekari összpontosítás, amelynek fő célja a repertoár új művekkel való bővítése, azok betanulása.

A zenekar legközelebb augusztus 27-én lép közönség elé Révkomáromban a Kultúrpalotában (Duna Menti Múzeum) a mesterkurzus záróhangversenyén. A koncert műsora: „A roma zenekultúra felvirágzása” elnevezésű projekt megvalósítása: a klasszikus zenének a roma zenekultúrával való összekapcsolása roma származású művészek által. Fő cél: a roma nemzeti kisebbség, mint olyan közelítése a többséghez, mint olyanhoz. A projekt ötletgazdája a helyi művészeti alapiskola ifjú, ambiciózus hegedűtanára, Kulin Eduard. Ő készítette el a projektet, ő kérte fel a hangversenyen fellépő szólistákat, a kettős identitással (magyar–roma és szlovák–roma) bíró, az ország más-más régiójából érkező ifjú művészeket, zenészeket – Molnár Angelika (ének), Miroslav Rácz és Miloš Bihary (zongora), Kulin Eduard (hegedű) –, hogy bizonyítandó szorgalmukat, tehetségüket, sokoldalúságukat, muzsikáljanak együtt a Komáromi Kamarazenekarral.

A zenekarnak szeptemberben is lesz mit csinálnia: fel kell készülnie az október 8.-i – a zenekar megalakulásának 50. évfordulója alkalmából megrendezésre kerülő – Jubileumi hangversenyére. A zenekar – élén művészeti vezetőjével Medveczky Szabolccsal – olyan repertoárral szeretné megörvendeztetni kedves közönségét, amelyben mindenki talál majd „kedvest, szépet”, amely a hűségeseket – az együttes törzsközönségét – a „ráismerés örömével” ajándékozza meg, a kíváncsi újakat – akik remélhetőleg majd sokan lesznek – pedig, olyan élménnyel, amelyet – a „mindennapok, hétköznapok, emberi gyarlóságok zenéje” nem – csakis az ún. „nemesebb” élő zene varázsa tud adni. Hadd áruljak el annyit, hogy remélhetőleg a hangversenyen több kedves –az eltelt évek során a zenekarral együtt munkálkodó – művész elfogadja a meghívást és fellépésével gazdagítja a műsort, emeli az est fényét. Hogy kik a meghívottak, egyelőre titok, az hadd legyen majd meglepetés!

Novemberben az együttes újabb megtisztelő meghívásnak tesz eleget: közreműködője lesz a Szlovákiai Magyar Zenebarátok Társasága (SZMZT) szervezésében, a Szlovák Rádió nagy koncerttermében – november 5-én megrendezésre kerülő szlovákiai magyar zeneszerzők – Németh István László, Szíjjártó Jenő, Rajter Lajos – (műveik előadásával a szerzők emléke előtt tisztelgő) nyilvános hangversenyének. A három felvidéki szerző kórusműveit, a Csengő Énekszó, a szlovákiai magyar gyermek- és ifjúsági kórusok országos versenyén Orsovics Yvette karnagy vezetésével sorozatosan aranykoszorús minősítést elérő komáromi énekkar, a Marianum Egyházi Iskolaközpont Schola Mariana Ifjúsági Kórusa, és a Kodály Napok, a szlovákiai magyar felnőtt kórusok országos versenyének rendszeresen a legeredményesebb két kórusa: a komáromi Concordia vegyeskar – Stubendek István karnagy –, a galántai Kodály Zoltán Daloskör, valamint a szlovákiai Magyar Pedagógusok Vass Lajos Kórusa – mindkét énekkar Józsa Mónika karnagy vezetésével – szólaltatja meg.
Az ötletgazda, a hangverseny fő szervezője és rendezője a SZMZT vezetőségi tagja, Kazán József. A szervezők és szereplők minden, a nemesebb zenére is igényt tartót szeretettel várnak.

A Komáromi Kamarazenekar szeretettel várja kedves törzsközönségét évadzáró Karácsonyi hangversenyére is Révkomáromba.
Mind a zenekari tagok, mind a zenekar művészeti vezetése, s csakúgy a zenekar „életét” szervezők is, Kodály Zoltánnal vallják: „Lehet élni zene nélkül is. A sivatagon át is vezet út. De mi azt akarjuk, hogy az ember úgy járja végig élete útját, mintha nem sivatagon menne át, hanem virágos réteken.”

Stirber Lajos
a Komáromi Kamarazenekar alapító tagja

2016. 8.18.

TelepülésKomárom [Komárno]
Rövid URL
ID81626
Módosítás dátuma2016. augusztus 18.

Hibát talált?

Üzenőfal