Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet - Dunaszerdahely
Maďarský osvetový inštitút na Slovensku, n.o. | Hungarian Cultural Institute in Slovakia | Dunajská Streda
a CSEMADOK szakmai háttérintézménye

Lettországban járt a Rakonca

Lettországban járt a Rakonca

Az idei tanévzáró némiképp rendhagyó volt a Rakonca és a Kis Rakonca táncosai számára, hiszen a két együttes tagjaiból kiválasztott 35 fős csapat már június 28-án útnak indult a Baltikum irányába.

Első úticéljuk a térség történelmi vonatkozásban egyik legérdekesebb városa, Vilnius volt. A több mint félmilliós litván főváros történelmi óvárosa, a Senamiestis, Észak-Európa egyik legnagyobb fennmaradt középkori városmagja, amely 1994-ben került fel az UNESCO Világörökség listájára. A kétnapos litvániai felfedezőút a helyiek kedvenc üdülőhelyének felkeresésével folytatódott. A Vilnius tőszomszédságában fekvő Trakai fő látványossága a Galvetó egyik szigetén található vörös téglavár, ám lehetőség nyílt a hagyományos népi építészettel való ismerkedésre, valamint a litván karaiták nemzeti ételének, a kibinai-nak, azaz a faszénen sült húsos tésztának a megkóstolására is.

Bizonyítványosztás napján érkeztünk meg a lettországi fesztivál helyszínére, Balvi városába. Az ország latgáliai régiójában fekvő hétezres kisváros nagyszerű vendéglátónak bizonyult. Minőségi szállás és étkezés, gördülékeny, jól szervezett fesztivál, hatalmas szabadtéri színpadok, telt nézőtér, ismeretterjesztő kirándulások, kedves, barátkozó, mosolygós emberek. Mindez az Eima, eima nevet viselő IV. Nemzetközi Néptáncfesztivál keretén belül, a már említett Balvin kívül Rugaji és Vilaka településein. S persze, ami egy fesztivál elmaradhatatlan része, ismerkedés, közös szereplés a többi résztvevő együttessel. Ez esetben a Csehországból, Szerbiából, Lengyelországból, Litvániából, Észtországból érkezett csoportokkal, valamint további 15 lettországi néptáncegyüttessel. Tán mondani sem kell, hogy a kör-, sor- és lánctáncok tömkelegében igazi kuriózumnak számított a „vengerskij čardaš“.

A fesztivál nyújtotta programok mellett jutott idő csapatépítésre, a Kis Rakoncás táncosok hagyományos avatására, mi több, az EB jegyében egy spontán módon szerveződő lett-magyar focimeccsre is, amely stílszerűen döntetlennel ért véget. A fesztivál során a rakoncások lelkes csapata csak alvásból szenvedett hiányt, melyet a 3 180 km-es út során igyekezett pótolni. S persze hazafelé utazva már mindenki a 2017-es fesztiválról álmodott.

Varga Norbert (Füleki Hírlap)

TelepülésFülek [Fiľakovo]
Rövid URL
ID81592
Módosítás dátuma2016. augusztus 17.

Hibát talált?

Üzenőfal