Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet - Dunaszerdahely
Maďarský osvetový inštitút na Slovensku, n.o. | Hungarian Cultural Institute in Slovakia | Dunajská Streda
a CSEMADOK szakmai háttérintézménye

Ízelítőt adtunk Lakiteleken a Pósa-asztal finomságaiból

Ízelítőt adtunk Lakiteleken a Pósa-asztal finomságaiból

Kedves meghívásnak tettünk eleget 2017. augusztus 8-án a Lakiteleki Népfőiskolán, a Kárpát-medencei Nemzetpolitikai Szabadegyetem keretében. A meghívás értelmében vacsorát kellett készítenünk a kedves vendégeknek azokból az ételekből, amelyet egykor Nemesradnótra látogatva fogyasztottak Pósa Lajos barátai, a Pósa-asztaltársaság tagjai. A menü annak idején a következő volt: csigaleves, töltött káposzta, ruca (kacsa) vöröskáposztával és a kálvinista mennyország elnevezésű túrós, tejfölös édes tészta. A nemesradnóti asszonyok, Koleszár Jolán és Pósa Éva az utóbbi kettőt készítették el.
Annak idején szokás volt a vendégeknek hívogatót is küldeni, amelyet a Pósa-asztaltársaság valamelyik tagja írt meg versben. Maradtunk ennél a szokásnál, mi is és készítettünk egy hívogatót Pósáné Homoly Erzsébet közreműködésével. A nap folyamán nem voltunk egyedül, mert a konyhában megfordultak a csángó asszonyok is, akik töltött szőlőlevelet, utifüvet és káposztát főztek ebédre. A vacsorához pedig segítséget is kaptunk, mert a Vajdaságról érkezett Dubac Éva mákkal gazdagon töltött rétest sütött.
Annak idején úgy mondták, hogy minden híres ember legalább egyszer vendége volt a Pósa-asztalnak. Az est vendégei részesei voltak ennek az értéknek, akik ezúttal is jó kedvűen távoztak megelégedve a nemesradnóti ízekkel és stilszerűen folytatva az estét a táncházban.

Gyurán Ágnes

Rövid URL
ID91884
Módosítás dátuma2017. augusztus 10.

Hibát talált?

Üzenőfal