Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet - Dunaszerdahely
Maďarský osvetový inštitút na Slovensku, n.o. | Hungarian Cultural Institute in Slovakia | Dunajská Streda
a CSEMADOK szakmai háttérintézménye, a Felvidéki Magyar Értéktár kezelője

Nemesradnóti kálvinista mennyország

Nemesradnóti kálvinista mennyország

A kálvinista mennyország igazi ínyenc édesség. Nemesradnóton Pósa Éva néni a következőképpen készíti:
• Először fél kg lisztből 2-3 tojással, sóval, kevés vízzel lágy tésztát gyúr. A tésztát több részre osztja. Kissé pihenteti.
• A tésztagombócokat vékonyra kisikárolja. Majd tepsi hosszúságú, 8-10 cm széles csíkokra vágja. Éva néni 50 éve süti az édességet a családja nagy örömére. Az elkészítés módját pedig az édesanyjától tanulta meg.
• A kizsírozott tepsibe lerak egy sor tésztát (három-négy csíkot egymás mellé), amelyet előzőleg sós forró vízbe mártott, majd hideg vízben hűtött le. A tésztát megkeni felolvasztott zsír és vaj keverékével. Sózott túróval, mazsolával, kristálycukorral megszórja és tejföllel meglocsolja. Ezt megismételi 4-5 alkalommal. Az utolsó sort tésztával zárja, amit csak a zsírral ken meg.
• Végül előmelegített sütőben 25-30 percig süti.
A kálvinista mennyország receptjét szinte minden háziasszony másképpen ismeri. A fent ismertetett recept a 2016. október 1-én Nemesradnóton tartott értékmegőrző ünnepen zsűri által értékelve nyerte el az eredeti kálvinista mennyország címet. A készítésének fázisait a Magyar Interaktív Televízióban már 2015-ben rögzítettek, s az alábbi linken tekinthető meg: http://www.televizio.sk/2014/02/a-nemesradnoti-turos-mennyorszag/

A vetélkedőre a gyerekek által készített kisfilmben Éva néni az édesség tejbe fullasztott változatát mutatja be. Ez az eredeti recepttől abban különbözik, hogy a tepsibe nyers tésztát rétegez, amelyet bőségesen meglocsol tejjel. A sütés alatt a tészta megpuhul és felszívja a tejet.

AZ ÉRTÉK BESOROLÁSA
Szakterületagrár- és élelmiszergazdaság
TelepülésNemesradnót, Radnót [Radnovce]
Értékszint1. helyi (települési) értéktár
A JAVASLATTEVŐ ADATAI
JavaslattevőFelvidéki értékőrzők vetélkedő 2016, Bátkai Alapiskola Balogvölgyiek csapata
TelepülésBátka
A NEMZETI ÉRTÉK ADATAI
Indoklás

Felvidéki értékőrzők vetélkedőre (2016) beérkezett recept, a Balogvölgyiek csapatától: Barta Viktória, Simon Zsuzsa, Boros István, Simon Mátyás Béla, Szeleczky László, Nagy Izabella; felkészítő pedagógus: Gyurán Ágnes

Forrás, adományozó

Pósa Éva (Nemesradnót) receptje

MELLÉKLETEK

Rövid URL
ID87789
Módosítás dátuma2017. március 24.

Hibát talált?

Üzenőfal