Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet - Dunaszerdahely
Maďarský osvetový inštitút na Slovensku, n.o. | Hungarian Cultural Institute in Slovakia | Dunajská Streda
a CSEMADOK szakmai háttérintézménye

Vasgyár (Rosszgyár) romjai

Vasgyár (Rosszgyár) romjai

A 18-19. században a gazdag vasérclelőhelyekre alapozva a Murány folyó völgyében több vasfeldolgozó üzem jött létre.Egyikük volt a Beretke és Melléte községek határán felépült nagyolvasztó, mely az 1773 – 1780 -as években aktívan működött. Valószínűleg egy, az 1600-as években épült korábbi hámorépület kibővítésével jött létre.Elsősorban nyersvas előállítására szolgált, de öntödei olvasztó szerepet is betölthetett. A működéshez fontos vasércet a beretkei bányából, valamint a környék településeinek vasércbányáiból, Mellétéből, Tibából, Sánkfalváról és Licéből kapta. A kőből és téglából emelt épületek maradványait mára teljesen benőtte az erdő. A romokat megközelíteni leginkább a Murány partján található turistaúton lehetséges.

AZ ÉRTÉK BESOROLÁSA
Szakterületépített környezet
TelepülésBeretke [Bretka]
Értékszint2. tájegységi értéktár
A JAVASLATTEVŐ ADATAI
JavaslattevőCSEMADOK Alapszervezet
TelepülésBeretke
A NEMZETI ÉRTÉK ADATAI
Indoklás

A község címerében megtalálható ék és kalapács arra utal, hogy a falu szorosan kötődik a bányászathoz. A Vasgyár (Rosszgyár) romjai ékes bizonyítékai annak, hogy elődeink nemcsak bányászati tevékenységgel, hanem a kibányászott nyersanyag feldolgozásával is foglalkoztak.
Egyes feljegyzések szerint a környék legrégebbi nagyolvasztós vashámora Szlovákia területén, mely több száz évig fontos szerepet töltött be nemcsak a környék, hanem a valamikori magyarországi Felvidék bányászatában is.

Forrás, adományozó

http://www.muemlekem.hu/hatareset?id=1503
http://epa.oszk.hu/01400/01466/00005/pdf/03.pdf

MELLÉKLETEK
Fullscreen Mode
Rövid URL
ID91720
Módosítás dátuma2017. október 18.

Hibát talált?

Üzenőfal