Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet - Dunaszerdahely
Maďarský osvetový inštitút na Slovensku, n.o. | Hungarian Cultural Institute in Slovakia | Dunajská Streda
a CSEMADOK szakmai háttérintézménye

Murány-áttörés tanösvény

Murány-áttörés tanösvény

A község közvetlen közelében található a Murány-áttörés tanösvény, amely a 39,5 hektáros védetté nyilvánított terület, a Murány áttörés (Prielom Muráňa) része. Megálmodója és megvalósítója Benedek László fotóművész, barlangkutató, aki már a 70-es évektől kutatta a környék barlangjait, természeti értékeit.
A tanösvény a falu központjából indul, és a Murány folyó partján haladva vezeti a túrázót az egyes állomások felé. A túra hossza 3,5 km a az útvonal során 66,5 méter a szintkülönbség. Az idelátogatók hat állomáson találkozhatnak információs táblákkal.
Az első a kiindulás helyszínén található. A tanösvény rövid bemutatását és az útvonaltervet tartalmazza.
A második állomás a Peskő – sziklán található. A szikla alatt egy barlang is megtekinthető amelyben egy, a pleistocén korabeli szarvas álkapcsát találták meg még a 70-es években.
A harmadik tábla az 1920-ban épült malom működését mutatja be, amelyhez gátat is építettek. Később a víz energiáját villanyáram előállítására használták. Ez a kis erőmű még 1955-ben működött.
A negyedik állomáson a környék növény- és állatvilágáról kapunk tájékoztatót. A növények közül a leánykökörcsint, csinos árvalányhajat, mátrai kövirózsát említhetjük, de az árnyékos, nedves területeken sokféle páfrányfaj is megtalálható. Többségük védett. A folyópart állatvilága között megtalálható a hegyi billegető, a jégmadár, de a barlangok a denevéreknek és a baglyoknak is kitűnő rejtekhelyet biztosítanak.
Az ötödik tábla a Rosszgyári-barlangba vezető szikla bejáratánál van elhelyezve. Információt nyújt a barlangról, a víz eróziós hatásairól.
A hatodik és egyben utolsó tábla egy iható vizű forrás mellett található, szemben a Murány túlsó oldalán, a Rosszgyár maradványai láthatók.

AZ ÉRTÉK BESOROLÁSA
Szakterülettermészeti környezet
TelepülésBeretke [Bretka]
Értékszint2. tájegységi értéktár
A JAVASLATTEVŐ ADATAI
JavaslattevőCSEMADOK Alapszervezet
TelepülésBeretke
A NEMZETI ÉRTÉK ADATAI
Indoklás

A Murány-áttörés tanösvény szépségeit dr. Gaál Lajos tudós geológus, Gömör kiváló ismerője és leírója a következőképpen fogalmazza meg: “…aki jó szándékkal lép a beretkei Murány-völgybe, azt bőven megjutalmazzák: testével, lelkével közvetlenül megérintheti a háborítatlan természetet vadregényes fűzfáival, hófehér szikláival, sötéten ásító barlangjaival, hűsítő forrásaival és a csendesen örvénylő Murány-patak vizével.” (forrás: Görömország c. folyóirat, A beretkei Murány-völgy). A tanösvény könnyen megközelíthető, átlátható. A túra során a Murány folyó vizének csobogása, madarak csicsergése, friss és tiszta levegő fogadja az idelátogatót. Minden turistának, természetszerető embernek látnia kell.

Forrás, adományozó

– http://www.slovensky-kras.eu/info/aktivity-a-sport/naucny-chodnik-prielom-murana/
– http://www.almacentrum.eu/szolgaltatasok/barlangok-es-egyebb-termeszeti-szepsegek/beretke-muranyi-attores-tanosveny-0_11.html
– http://www.pvtv.hu/tarolo/kulso_web/videotar/player.php?pl_file=file=./galeria/koz_ert/murany.flv.mp4&desc_file=./galeria/koz_ert/murany.avi.flv.txt

– Gaál Lajos: Gömör természeti öröksége, A beretkei Murány-völgy, Gömörország, 5. évf. 2004, 3. sz

MELLÉKLETEK
Rövid URL
ID91724
Módosítás dátuma2017. október 18.

Hibát talált?

Üzenőfal