Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet - Dunaszerdahely
Maďarský osvetový inštitút na Slovensku, n.o. | Hungarian Cultural Institute in Slovakia | Dunajská Streda
a CSEMADOK szakmai háttérintézménye, a Felvidéki Magyar Értéktár kezelője

Szeli csikmák

Szeli csikmák

Így készítsünk házi szeli csikmákot négy fő részére.

Hozzávalók:
• 40 dkg féldarás liszt
• 10 dkg darás liszt
• 1 kiskanál só
• 4 db tojás
• víz szükség szerint
Szitáld meg egy tálba a liszteket, szórd rá a sót, keverd össze, a közepébe vájj egy mélyedést, oda üsd a tojásokat. Lassan kezd összedolgozni, adj hozzá egy kevés vizet, ha túl keménynek találod. Alaposan gyúrd össze, majd hagyd magára úgy fél órára pihenni. Készíts elő egy gyúródeszkát, és egy sodrófát, lisztezd meg, borítsd rá a pihentetett tésztát, oszd ketté, majd gyúrd át még egyszer. Kezdheted kisodorni, addig sodord, míg egy milliméter vastagságú lesz. A kisodort tésztát tedd egy vászonkendőre, hagyd száradni, majd sodord ki a másik lapot is. A szikkadt tésztát vágd ketté, ezt ismételd addig, míg 5-6 centi széles szalagokat nem kapsz. A szalagokat rakd egymás tetejére, vágd ketté, és kezd el felvágni, lehet kockára, csikmákra (metéltre).

AZ ÉRTÉK BESOROLÁSA
Szakterületagrár- és élelmiszergazdaság
TelepülésFelsőszeli [Horné Saliby]
Értékszint1. helyi (települési) értéktár
A JAVASLATTEVŐ ADATAI
JavaslattevőNégy határon át vetélkedő, 2018 – Felsőszeli Széchenyi István Magyar Tannyelvű Alapiskola A három DIA csapata. Csapattagok: Lénárt Dóra, Vankó Izabella, Dobrí Anita. Felkészítő pedagógus Nogely Mónika.
TelepülésFelsőszeli
A NEMZETI ÉRTÉK ADATAI
Indoklás

Ez az étel a szeli konyha elhagyhatatlan része, a régi időkben szinte heti alkalommal készítették a háziasszonyok. Tésztanapokon (szerda, péntek) nemcsak kiadós főétel volt, hanem a léből, melyben a tészta kifőtt, fokhagymás leves vagy krumplileves készült.

Forrás, adományozó

Nogely Mónika, Felsőszeli

MELLÉKLETEK
Rövid URL
ID106921
Módosítás dátuma2019. január 30.

Hibát talált?

Üzenőfal