Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet - Dunaszerdahely
Maďarský osvetový inštitút na Slovensku, n.o. | Hungarian Cultural Institute in Slovakia | Dunajská Streda
a CSEMADOK szakmai háttérintézménye

Régi sírkövek a búcsi temetőben

Régi sírkövek a búcsi temetőben

A búcsi református temetőbe lépve először a katonás rendbe állított értékes rózsaszín deszkasírköveket pillantja meg az arra járó. Valamikor a temető nagy részében ilyeneket találhatott az emlékező. A süttői rózsaszín mészkő (márvány) sírkövek az egykori Komárom és Esztergom vármegyék temetőiben mindenhol ott vannak. Mögöttük kis sírhalom. Régen fekete márvány kőoszlopot csak a legtehetősebbek állítottak elhunyt szeretteik emlékének.
Amikor 1953-ban felállításra került a búcsi temetőben a 2. világháborús emlékmű, a helyéről összeszedték a 18. század végéről és a 19. századból fennmaradt rózsaszín márvány sírköveket, és a temető végébe, a kertek mellé helyezték el őket. Hogy ne vesszenek el, a sírkövek az 1980-as években lettek sorba rakva a már elkészült járda mellé.
Ma már inkább díszei a temetőnek, de néhány mellett halottak napján még felfedezhetjük az emlékezés koszorúit.

AZ ÉRTÉK BESOROLÁSA
Szakterületépített környezet
TelepülésBúcs [Búč]
Értékszint1. helyi (települési) értéktár
A JAVASLATTEVŐ ADATAI
JavaslattevőNégy határon át vetélkedő, 2018 – Búcsi Katona Mihály Alapiskola Búcsi vándorok csapata. Csapattagok: Cseh Benedek, Fodor Zsófia, Persei jenő. Felkészítő pedagógus Győző Andrea.
TelepülésBúcs
A NEMZETI ÉRTÉK ADATAI
Indoklás

A régi rózsaszín márvány sírkövek számunkra nagyon értékesek, hiszen fellelhetőek rajtuk a régi búcsi családnevek. Továbbá néhányon nagyon érdekes sírfelirat is található.

Forrás, adományozó

Győző Andrea, Búcs

MELLÉKLETEK
Rövid URL
ID106990
Módosítás dátuma2019. február 1.

Hibát talált?

Üzenőfal