Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet - Dunaszerdahely
Maďarský osvetový inštitút na Slovensku, n.o. | Hungarian Cultural Institute in Slovakia | Dunajská Streda
a CSEMADOK szakmai háttérintézménye

Búcsi szikes – Hortobágy

Búcsi szikes – Hortobágy

Búcs község déli részén rendkívül értékes természeti területet találunk, a Búcsi szikest, amely geomorfológiailag jellegzetes síkság. Eredeti típusa a sós pszeudoenyv. Nedves szikesek (szikes rétek) élőhelytípusba tartozik, amelyek másodlagosan, mocsarakból jöttek létre. A talajokat enyhén változékony vízrendszer jellemzi az egész keresztszelvényben. Az itteni növényzetben megtaláljuk az értékes csátéssást (Carex divisia), és ez Szlovákiában egyetlen lelőhelye a magyar palkának (Arcorellus pannonicus).
Így jellemezték még pár éve ezt a területet, mára ez a növény sajnos már innen is eltűnt. 1950 után Hortobágynak nevezték el ezt a helyet a falubeliek, mert hasonlít a világhírű magyarországi pusztára. Régen kaszálással hasznosították a területet, mely során fontos volt a rendszeresség és a megfelelő időben történő kaszálás betartása, ugyanis huzamosabb elmaradása esetén gyomosodás léphet fel.
Ma ezt a védett területet erek és fasorok szabdalják. A Búcsi szikes Természetvédelmi Terület: a sós talajok nedvesebb típusához tartozik; sókedvelő állat- és növényfajok találhatók itt. Botanikai szempontból figyelemre méltó a sós talajra jellemző veszélyeztetett fajok előfordulása. Jellegzetessége a két gémeskút. A réten különböző állat- és madárfajok élnek, például: szürke gém, nagy kócsag, kis kócsag, róka, őz.
A területet 1993-ban nyilvánították védetté, 203 995 m2 kiterjedésű, geomorfológiailag jellegzetes síkság. Négyes szintű védelem alatt áll, felügyeleti hatósága a Duna-liget Tájvédelmi Körzet.

AZ ÉRTÉK BESOROLÁSA
Szakterülettermészeti környezet
TelepülésBúcs [Búč]
Értékszint1. helyi (települési) értéktár
A JAVASLATTEVŐ ADATAI
JavaslattevőNégy határon át vetélkedő, 2018 – Búcsi Katona Mihály Alapiskola Búcsi vándorok csapata. Csapattagok: Cseh Benedek, Fodor Zsófia, Persei jenő. Felkészítő pedagógus Győző Andrea.
TelepülésBúcs
A NEMZETI ÉRTÉK ADATAI
Indoklás

A terület nagyban megváltozott az elmúlt évtizedekben. Mivel megszűnt rajta a legeltetés, fokozatosan eltűntek az olyan növények, mint a magyar palka, kúszózeller, csátés sás, a nagy fűben már nem tud mozogni az ürge, így eltűnt a rágcsálókra vadászó kék vércse is. Szeretnénk, ha a terület visszanyerné a régi állagát, fontos turisztikai és természeti látványosság lehetne.

Forrás, adományozó

https://megmaradtfelvideknek.webnode.hu/vedett-teruletek/szikesek/bucsi-szikes/

MELLÉKLETEK
Rövid URL
ID106983
Módosítás dátuma2019. február 1.

Hibát talált?

Üzenőfal